Stamboom Marijnissen

Notes


Matches 401 to 450 of 1,728

      «Prev «1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 35» Next»

 #   Notes   Linked to 
401 48 jaar 3 1/2 maand oud Platschaart, Joannes (I286)
 
402 5 dec 1632*
`is gerapporteert dat den jonghen Marcus Bauwens eenige vuijle tuyscherije [kansspel] toelaet des sondaechs onder de predicatie in sijn huijs, tot groote verleydinghe der jonckheyt ende ontrechinge van het gehoor des goddelycken woorts, is daerom noodich dat het selfde (alsoo hij geen lidtmaet de gemeente en is) de magistraat te kennen gegeven werde, ende ghebeden datse het selfde met hare authoritijt souden gelieven te verhinderen opdat den sabbat niet langer ontheyligt ende godt ghelastert noch de justitie bespot werde.'
Bron: Marianne Gossije, aantekeningen uit de kerkenraadsnotulen Sint Anna ter Muiden 
Family F1193
 
403 5 december 1531:
Aleijt weduwe van Cornelis Arijaen Smolders dochter van wijlen Jan Maes Aelwijns heeft wettelijk en erfelijk overgegeven aan haar wettige kinderen, die ze gewonnen had bij Cornelis voors haar man, al haar tocht en recht van tochtenwege, dat ze had en bezat in een stuk land gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in die Schijve bij Willemsdijck, aldaar tussen:
erfenis van Jan Arijaen Smolders en meer anderen een zijde
de voors dijck ander zijde
erfenis van de erfgenamen van Willem Pijlijsers, waar een
arm van een waterlaat tussen gaat een einde
de gemeijne Kerckwech ander einde.

Gekomen zijn voor schepenen Cornelis en Arijaen, gebroeders, Lijsbeth en Anna, gezusters, kinderen van wijlen Cornelis Arijaen Smolders, die Cornelis gewonnen had bij zijn vrouw Aleijt dochter van wijlen Jan Maes Aelwijns ter eenre en Hanrick zoon van wijlen Hanrick Claeus Truijen als man van Adriaena en Jan zoon van wijlen Aert Verhoeven als man van Marij, dochters van wijlen Cornelis Arijaen Smolders voors, die Cornelis gewonnen had bij Cornelia zijn huisvrouw, dochter van wijlen Peter vander Schueren de Oude, ter andere zijde en ze hebben bij raad van sommige van hun vrienden en magen een erfdeling en erfscheiding gemaakt van de erfgoederen, die hun in de naam als boven van hun ouders voors aangekomen waren.
Zo zullen Cornelis en Arijaen, gebroeders, en Lijsbeth en Anna, gezusters, en Aleijt hun moeder hebben, houden en bezitten, Aleijt voors in tocht terwijl ze voor haar kinderen ten erve blijven, een huizing, hoving en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in die Rijt, aldaar tussen:
erfenis van Jan die Vet en meer anderen een zijde
erfenis van Jan die Vet ander zijde
erfenis van meester Jan van Vladracken een einde
de gemeijn straat ander einde.
Een stuk land gelegen als voor tussen:
erfenis van het Convent van Tongerlo een zijde
erfenis van Jan die Vet ander zijde
erfenis van Cornelis Veramelvoert een einde
de gemeijn straat ander einde.
Waaruit Aleijt, Cornelis, Arijaen, Lijsbeth en Anna zullen gelden een jaarlijkse en erfelijke pacht van een half mud rogge aan de Heilige Geest van Oisterwijk en die te leveren, daar men die van rechtswege schuldig is te leveren.
Nog aan Lambert vanden Broeck in den Bosch te leveren dertig lopen rogge erfpacht.
Nog aan de kinderen van Willem van Spaendonck 14 lopen rogge erfpacht, welke voors erfpachten Aleijt, Cornelis, Arijaen, Lijsbeth en Anna voors moeten gelden en beloofd hebben super se et bona sua etc ter plaatse en ter stede daartoe geordineerd, zodat de andere deeelslieden. hun nakomelingen en hun goederen daarvan zullen zijn etc. Onder voorwaarde, mocht er in de toekomst hier enige kommer meer op komen, hier niet genoemd, dat ze die kommer kinds-kinds gelijk zullen helpen betalen.

Hiertegen zullen Hanrick en Jan voors hebben, houden en erfelijk blijven bezitten een stuk land, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in die Schijve bij Willemsdijck, aldaar tussen:
erfenis van Jan Arijaen Smolders met meer anderen een zijde
de voors dijk ander zijde
etc ut supra.
Onder voorwaarde, dat Jan Arijaen Smolders hierover mag wegen.
Mocht er op dit stuk land enige kommer komen, hier niet genoemd, dan zullen ze die kommer etc ut supra.

Idem Hanrick en Jan ut supra hebben wettelijk en erfelijk verkcoht aan Anthonis Jan Arijaen Smolders
het stuk land ut supra.
Jan Arijaen Smolders moet hij hierover laten wegen.

Bron: RHC Tilburg, algemene protocollen rechterlijk archief, R 279 f. 21v-22v

6 februari 1539:
Aleijdt, wed. van Cornelis Arijaen Smolders draagt over aan Cornelis, Arijaen, Anna, broers en zusters en aan Korstiaen zoon van wijlen Lenaert Verbunt, als man van Liesbeth, allen haar kinderen, al haar tocht en recht van tochtenwege, dat zij bezat na de dood van Cornelis haar man, in alle erfgoederen.

Cornelis en Arijaen, gebroeders, Anna hun zuster, Korstiaen Lenaert Verbunt als man van Lijsbeth, allen kinderen van wijlen Cornelis Ariaen Smolders bekennen schudig te zijn aan Aleijdt wed. van Cornelis Arijaen Smolders hun moeder en schoonmoeder, een jaarl. en erf. pacht van 3 mud rogge uit 2 huizen, hoeven, schuren en erfenissen, groot 22 lopensaet, gelegen te Tilburg in die Rijt tussen:
Jan die Vet en anderen een zijde
Jan die Vet en anderen ander zijde
die Vrouwe van Doern een einde
ghemeijn straet ander einde
Verder zal Aleijdt gebruiken haar leven lang een kamer in een van de huizen, een stoel bij het vuur, moes uit de hof, winter en zomer, alles bedevrij.

Arijaen en Anna, broer en zuster, kinderen van wijlen Cornelis Arijaen Smolders verkopen aan Cornelis zoon van wijlen Cornelis Arijaen Smolders en aan Korstiaen zoon van wijlen Lenaert Verbunt al hun versterf en recht van versterf in alle hafelijke en erfelijke goederen verstorven van hun vader en van Aleijdt hun moeder.
Hieruit te gelden alle commer, die vanouds betaald moet worden en verder jaarlijks aan Aelijdt de wed. van Cornelis Arijaen Smolders 3 mud rogge erfpacht, haar leven lang en haar te laten volgen het gebruik van de uitkamer in het huis staande op het erf, waarin Cornelis Cornelis Arijaen Smolders was bestorven, een stoel bij het vuur en Aleijdt een uitvaart te geven naar haar staat.
Verder te betalen alle pachten cijnsen en schade op de voorschreven goederen.

Cornelis zoon van wijlen Cornelis Arijaen smolders, Korstiaen zoon van wijlen Lenaert Verbunt als man van Elijsabeth Cornelis Arijaen Smolders bekennen schuldig te zijn aan Adriaen, zoon van wijlen Cornelis Arijaen Smolders, een jaarl, en erf. pacht van 23 lopen rogge en een erfcijns van 84 st. en 1
oertst. uit:
1. 2 huizen, hoeven, schueren en erf, gelegen te Tilburg aan die Rijt tussen:
Jan die Vet en anderen een zijde
Jan die Vet en anderen ander zijde
die Vrou van Doerne een einde
gemeijn straet ander einde
2. een stuk land, groot 5 lopensaet, gelegen te Tilburg aan die Rijt tussen:
Jan die Vet een zijde
de abt van Tongerlo ander zijde
Cornelis Cornelis Veramelvoert een einde
gemeijn straet ander einde
3. een stuk land, groot 4 lopensaet en 1 vierdevaet gelegen te Tilburg aan die Rijt:
tussen: Jan die Vet een zijde
Ariaen Leijten ander zijde
Claeus van Spaendonck een einde
gemeijn straet ander einde
Cornelis en Korstiaen zullen jaarlijks zolang Aleijdt, wed. van Cornelis Arijaen Smolders leeft niet meer schuldig te zijn dan de helft van de pacht vs.

Te mogen lossen de helft van de pacht en de cijns voorschreven met de helft van 147 kar. gulden van 20 st., onder voorwaarde, dat wanneer Adrien vs. geld nodig zal hebben gedurende het leven van Aleijdt wed. van Cornelis Arijaen Smolders hun moeder, hij dit met St.Jansmis zal opzeggen. Zo hebben Cornelis en Korstiaen beloofd op lichtmis daarna de helft van de penningen en achterstelle te betalen en de andere helft na de dood van Aleijdt, tesamen met de pacht en de cijns, die dan vervallen zullen.

In alle manieren als Cornelis en Korstiaen voors. beloofd hebben aan Adrien voors. de pacht en cijns voors. in diezelfde vorm en manieren hebben zij ook beloofd en gevest Anna, dochter van wijlen Cornelis Arijaen Smolders een jaarl. en erf. pacht en erfcijns als voor etc. en ook die te mogen lossen en quijten in de manier als voor beschreven staat Fiant erfo alia litera opten naam van Anna voors.

Erfdeiling tussen:
Cornelis, zoon van wijlen Cornelis Arijaen smolders en
Korstiaen zoon van wijlen Lenaert Verbunt als man van Elijsabeth Cornelis Arijaen Smolders van de erfoederen nageloaten door wijlen cornelis Arijaen smolders.
Cornelis Arijaen Smolders zal hebben een huis, hof, schuur en erf, gnaamd die nije stede gelegen te Tilburg in die Rijt tussen:
Jan die Vet en Cornelis
Veramelvoert een zijde
Korstiaen Lenaert Verbunt gedeeld
geheten, dou stede ander zijde
mijn vrouwe van Doerne een einde
gemeijn straet ander einde
Hieruit te gelden jaarlijks:
de helft van 30 lopen rogge erfp. aan Lambrecht vanden Broek in den Bosch
de helft van mud rogge erfp. aan de H.Geest van Oisterwijk
de helft in 14 lopen rogge erfpacht aan Marij de wed. van Willem van Spaendonck
de helft in 3 mud rogge erfp. aan Aleijdt te laten gebruiken en volgen wat heden door haar kinderen haar gevest en beloofd is.
verder de helft in 2 maal 23 lopen rogge erfpacht en in 2 maal 84 st. en 1 oertst. erfcijns aan Adriaen en Anna zijn broer en zuster en die te lossen.
Verder sHeeren schouwen van de waterlaet achter de erfenis lopende te onderhouden.
Hiertegen zal erven Korstiaen Lenaert Verbunt
1. een huis, hof, schuur en erf, geheten dou stede gelegen te Tilburg in die Rijt tussen:
Jan die vet een zijde
Cornelis Cornelis Arijaen Smolders
hieraf gedeeld ander zijde
Embrecht die Canter een einde
gemeijn straet ander einde
2. een struk land, gelegen te Tilburg in die Rijt tussen:
Jan die Vvet een zijde
abt van Tongerlo ander zijde
Cornelis Cornelis Veramelvoert een einde
gemeijn straet ander einde
2. een struk land gelegen te Tilburg in die Rijt tussen:
Jan die Vet een zijde
Ariaen Leijten ander zijde
Claeus van Spaendonck een einde
gemeijn straet ander einde
Hieruit te gelden de helft in de pacht en cijnsen en ander commer als Cornelis voors. uit zijn deel moet betalen op de manier als in diens brief beschreven staat.

Bron: RHC Tilburg online, Nadere toegangen Tilburg R 285 f 38v-40r 
Family F618
 
404 5 december 1704:
comp juffr Aesje Jongerius wed van Jan Faccon, ende mons Jacobus de Jonge mr backer binnen Sluijs, als in huwelijk met Susanna Faccon en als voogd van de minderj kinderen van voorn Jan Faccon hebben verkocht aan Debora Cloos laest wed van Philip Bodrij een huijs staende op St Anne, sijnde het westeijnde van het huijs daer Mattheus Fagel als nu in woont malcanderen scheijdende op den middelmuijr, daer sij lieden vier tegen maecken, ende also van westen sijne rechte lijnie soo verre als de gront van erve is streckende, bestaende dit vercogte huijs in een keucken, voor winckel, spinde, koutsen solder, secreet ende een stal...
belast met een chijns van 2 grooten sjaers aan de stat van St Anne... sijnde de coop geschiet voor 300 gulden...
Bron: Marianne Gossije, transcriptie RAZ RAZvl inv.nr. 478

11 maart 1711:
Cornelis Weijt, halfbroer, legt de eed af als voogd over Flip, oud 16 jaar, en Maria Boudry, oud 14 jaar, wezen van Flip Boudry, moeder is Debora Cloots, die op 15 april 1711 verklaart een huis te hebben gekocht van de wezen van haar eerste man Gerrit Weijt.
Bron: Index weesboeken van St. Anna ter Muiden sinds 1604, RA Zeeuws-Vlaanderen inv.nr. 488, fol. 27 
Family F430
 
405 5 januari 1279, Compi?egne:
Godfried, zoon van de hertog van Brabant (en broer van hertog Jan I), Hendrik van Leuven, heer van Herstal, Wouter Berthout, heer van Mechelen, Gerard, heer van Marbais en van Le Breucq, Arnoud van Leuven, heer van Breda, Wouter Berthout, oudste zoon van de heer van Mechelen, Arnoud, heer van Diest, Hendrik, heer van Boutersem, en Arnoud, heer van Walhain, ridder, beloven onder ede de overeenkomst, zoals beoorkond tussen Jan I, hertog van Brabant, en Edward I, koning van Engeland, inzake een huwelijk tussen beider kinderen, te zullen naleven.
Bron: Oorkondenboek Noord-Brabant 694-1312, http://www.inghist.nl 
Family F423
 
406 5 juli 1547:
Aerdt zoon van wijlen Wouter Peters als man van Jenneke, natuurlijk dochter van wijlen Claeus de Wijse, door Claeus voors. verwekt uit wijlen Lijsbet dochter van Gherit Bonten, heeft geloofd als schuldenaar te betalen aan Mathijske de weduwe van Peter Jan Eelkens, haar te tochten en haar wettige kinderen door wijlen Peter voors. verwekt ten erve te blijven, een jaarlijkse en erfelijke pacht van mud rogge elk jaar met lichtmis, waarvan de eerste termijn en betaaldag zal zijn met lichtmis a.s. en dat uit een huis, hof, grond en erfenis daaraan liggende, groot ca 5 lopensaet, gelegen te Tilburg in Corvel tussen:
Jan van Gorp, met zijn kinderen een zijde
Claeus Jan Claeus ander zijde en een einde
die gemeijn straat ander einde.
Nog uit een stuk land genaamd de Bocht, groot ca 5 lopensaet, gelegen in Corvel acker tussen:
Wouter Zibben een zijde
Claeus Jan Claeus ander zijde
Pauwels Crillaerts een einde.
Hij belooft te waranden en de voors. onderpanden altijd goed, zeker genoeg etc. en alle kommer en calangie daarop komende allemaal af te doen etc.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 294 f. 8v 
die Wijse, Jenneken Niclaes Jan (I2215)
 
407 5 juli 1575:
Transport door Jan Adriaen Harmansz aan Peter Godertsz van Gestel van een stede, huysinge, schuere, hovinge en erve, 3/4 bdr, en alle de andere erven in dese doorsteken schepenenbrieve begrepen, geheten den Duvenbeemdt (onder andere). Wel verstaende dat de vercooper van den stuck beemden, geheijten den Dunenbeemdt onder andere in desen doorsteken schepenenbrieve begrepen, aen Kerstiaen Jan Gheritsz vercoft heeft een plecxken erfs van 8 1/2 r tot eenen wech zoo dat tzelve plecxken erfs in dit vercoop nyet mede begrepen is. En dat Adriaen Cornelis Jan Lenaertsz met Anne Jan Houtermansdr zijn huysfrou opte vercofte stede zijn blijven heffende 6 veertel rogs en 6 kargld sjaers ter quijtinge na de doot van de langstlevende van hen beijden met 150 kargld, welcke last de cooper oick tzijnder last genomen heeft.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer 769 fol. 14v-15r

21 april 1592:
Schepenen doen condt dat Lambrecht Jan Snellen en Peter Aertssen met honne consorten opgewonnen en gecoft hebben uuyt sHeeren hant voor honnen kennelijcken onderpant goed tot Chaem Ginderdoor ende opt Houtgoir toebehorende Henrick Wouter Buys met zijn kindr, Cornelis Janssen Boender en Peter Goderts van Gestel voor een pacht van 4 veertel rogs en een chijns van 4 rijnsgld, verschenen te Bamisse anno 1590 van binnen jaers en voor 12 gelijcke pachten en chijnsen van buyten jaers.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam, R769 fol. 201r 
van Gestel, Peter Goderts (I8801)
 
408 5 juli 1621:
Overleden Sluis Francoys Wittooge. Tr. Jaquemynken Daniels. Kind: Pieter Wittooge oud 17 jr.
Voogden: Pieter Wittooge pat. en Beerent Willemsen mat.
De voogden brengen over het vierde deel van het huis 'Den Eenhoren' staande op de hoek van dHeer Boudensstraat, geseyt Pasteystraatken, waar Jaquemynken in woont en ? 25.- herustende onder de moeder.
Verder 1 1/2 gem. land liggende gemeen met het land van Pieter Wittooge te St.Anna ter Muiden.
Bron: Weeskamer Sluis 1605-1641, fol. 140

22 mei 1626:
Comp Marinus van Bussche won Aardenburg als procuratiehouder van Jacomincken Daniels wed van Francois Wittooge, verkoopt aan Nicolaes de Vos ontrent anderhalf gemet lant... in de Brieffxpolder in een meerder parthije van ontrent 8 gem onder de hofstede van Pieter Wittooge soo als noch gemeene ende onverdeelt commende uijten hoofde van Lieven Wittooge desselffs Francois Wittooges vader [...]
daarvoor zal instaan Pieter Wittooge filius van Francois Wittooge ende Tanneke Joos zijn huisvr
Bron: Marianne Gossije: RAZvl inv.nr. 472 fol. 52v 
Family F2361
 
409 5 juli 1685, namiddag 8 uur:
Huwelijkscontract Jacob de Bruijne fs Pieter, jm, ca 25 jr, won. St Anna ter Muiden, en Catelijntje Linde fa Jan, jd, geass. met Claes Faes, haar wett. voogt.
get: Jacob van Dillenburg, Pieter van Oost
WT Jacob de Bruijne, WT Catelijnte Linde, WT Claes Faes
Bron: Notariele acten notaris Jan Gillissen van Cruyningen, http://www.grijsbaard.demon.nl, RAZvl. 2155 nr. 83 
Family F1582
 
410 5 maart 1533 n.st.:
Gerit Vranck Lemmens als man en momber van Margriet zijn huisvrouw, dochter van wijlen Cornelis Herman Heijsten heeft verkocht aan Peter zoon van wijlen Cornelis Herman Heijsten een huis, en hof met de grond en erfenis daaraan gelegen en daartoe behorende, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in die Heijdsijde, aldaar tussen:
erfenis van Goijaert Pulskens een zijde en een einde
erfenis van Herman Cornelis Herman Heijsten ander zijde
de gemeijn straat ander einde.
Nog een stuk erf in weiland liggende, gelegen als voor tussen:
erfenis van Herman Cornelis Hermans voors een zijde
erfenis van Ghijb Jan van Boerden en de gemeijnt ander zijde en een einde
erfenis van Goijaert Pulskens ander einde. Peter koper moet hieruit betalen aan de Rector van het Maria Altaar in Oisterwijk 1 mud rogge erfpacht in Tilburg te leveren; aan de Persoonschap van Tilburg 3 lopen rogge erfpacht; aan de Heilige Geest van Tilburg 1 lopen rogge erfpacht; aan de Vier Biddende Orden 2 lopen rogge erfpacht; aan Gerit verkoper voors een cijns van 5 karolus gulden en 1 braspenning. Zij moeten elkaar laten wegen, zodat ieder op zijn erf kan komen.

Peter ut supra (als boven) heeft beloofd als een schuldenaar te betalen aan Gerit Vranck Lemmens een jaarlijkse en erfelijke cijns van 5 karolus gulden, 1 stuiver en 1 oertstuiver uit de onderpanden voors.

Staat te los ten schoonste altijd met Lichtmis met 89 karolus gulden van 20 stuivers per stuk, van beide zijden een half jaar tevoren op te zeggen.
Bron: RHC Tilburg, algemeen protocol rechterlijk archief, R 280 f. 53r 
Family F1489
 
411 5 maart 1554:
Wouter zoon van wijlen Jan Reijnkens als man en momber van Anna dochter van wijlen Joest Ghijsbrecht van Boerden heeft overgegeven aan Willem zoon van wijlen Willem Verschueren een stuk erf in land liggende, hem zoals hij zeide toebehorende, groot ca 4 lopensaet en 1 vierdevaetsaet, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd die Heijdsijde aan die Ruijbracken tussen:
erfenis van Adriaen zoon van wijlen Gherit Beijkens een zijde en einde
de gemeijnt van Tilburg genaamd die Ruijbraecken ander zijde
Adriaen zijn zoon ander einde.
Welk stuk erf voors. eertijds Adriaen zoon van wijlen Gherit Beijkens voornoemd verkocht en gevest had gehad aan Wouter zoon van wijlen Peter Gherits en welk stuk erf voors. aan Anna weduwe van Peter Gherits, nu tegenwoordig huisvrouw van Wouter bovengenoemd, toegekomen was door uitkoop gedaan tegen de erfgenamen van wijlen Wouter Peters voors. zoals dat breder en meer volkomen in schepenbrieven van Tilburg, daarop gemaakt, is begrepen.
Hij heeft dit overgeven samen met de genoemde brieven in zoverre die dit aangaan, samen ook met de lasten en voordelen van grachten en omheiningen te onderhouden, in de voors. brieven begrepen, en met al het recht hem enigszins daarin toebehorende, met afgaan en vertijen.
De voors. Wouter heeft geloofd dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen altijd vast en stendig te houden en in zijn naam en die van zijn vrouw voors. te doen houden zonder enig wederzeggen en alle kommer en calangies vanwege hem en zijn huisvrouw daarop komende allemaal voor hem af te doen.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg, R 299 fol. 56r-v 
Family F1753
 
412 5 maart 1583:
Jan Jacops voogd van zijn broeders kinderen bij Adriana Adriaan Dane, ook voor Willem Willems gehuwd met Jacopmyne.

20 mei 1599 (R363):
Jacopmyne wed. Willem Willem Geilis met Cornelis Jacob Adriaans haar oom en Hubrecht Adriaans haar broer.

14 maart 1651:
Willem Willem Gielisse was omstreeks 63 jaar.
Bron: J.L. Rijndorp, antwoord 1904 in GTMWB 1992 p. 61-63 
Family F2688
 
413 5 mei 1643:
Adriaen Anthonis Matthijssen, soldaet van den Guarnisoene van Breda, heeft vercoft aen Jan Anthonis Matthijsen, sijnen broeder, stede, huys, hoff ende erve, onder lant, driesch, weijde ende heijde, 2 1/2 bdr. tot Snijders Caem achter de cappelle omtrent het Schoor; noord Hendrick Hendric van Dun; voorts omgaende aen sHeeren vroente ende straete en een weijde van 1 bunder genaamd de Koyweijde, tot Snijders Caem aen het Broeck; oost Anthonis Martens van de Kieboom; zuid Aert Wouters; west het Broeckstraetken; noord Geeraert Wouters.
Bron: ISIS Breda, vestbrieven Chaam 772 fol. 47v, R773 fol. 88r/88v

2 februari 1648:
Adriaentken Anthonis Matthijssendr, geassisteerd met Adriaen Daniel van Beeck, heeft vercoft aen broer Jan Anthonis Mathijssen 100 roeden lants te Chaem tot Snijders Chaem omtrent de capelle; oost Peeter Jan Willemsen; zuid Anthonis Mertens van den Kieboom; west de koper; noord sHeeren vroente.
Bron: ISIS Breda, vestbrieven Chaam R772 77v en R773 fol. 115v

2 februari 1648:
Claes Anthonis Mathijssen heeft vercoft aen zijn broeder Jan Anthonis Mathijssen een derde part in een huys tot Chaem gelegen, rontsomme de koper en erve 75 r. tot Snijders Chaem tegenover de Cappelle; oost en west Lijntken Heuvelmans; zuid Lambert van Muer; west de koper.
Bron: ISIS Breda, vestbrieven Chaam R772 fol. 77v en R773 fol. 115v/116r

4 februari 1676:
Michiel Henderick Onincx, als lasthebber van Margrita Adriaen Matheeusen, weduwe van Jan Anthonis Mathijssen, volgens procuratie gepasseert voor scchepenen van Chaem in date 16 januari 1676, heeft vercoft aen Jan Adriaen Matheeusen, een parceeltjen driesschen van 60 r., onder Chaem tot Snijders Chaem aen de Cappelstraet; oost en zuid des coopers andere erve; west Lambrecht Sijmon van der Mueren; noord de wed Peeter Anthonissen.
Bron: ISIS Breda, vestbrieven Chaam 775 fol. 25r 
Family F2503
 
414 5 november 1541:
Peter en Ariaen, gebroeders, zonen van wijlen Peter Cornelis Zegers, Cornelis Jan van Gorp als man en momber van Kathelijn,
Denijs zoon van wijlen Jan Reijnen als man en momber van Jutta, Cornelis zoon van wijlen Cornelis Ariaen Smolders als man en momber van Kathelijn, alle dochters van wijlen Peter Cornelis Zegers voors., welke kinderen Peter Cornelis Zegers verkregen had bij wijlen Jenneke zijn vrouw dochter van wijlen Wouter Jan Wouters. Jenneke dochter van wijlen Wouter Matheus Faessen dochter van wijlen Wouter voors. en van wijlen Cornelia diens vrouw dochter van wijlen Peter Cornelis Zegers voors. en van Jenneke diens vrouw,
Marij weduwe van Wouter Peter Cornelis Zegers, dochter van wijlen Jan Korstkens,
dezelfde Peter en Ariaen zonen van wijlen Peter Cornelis Zegers als mombers en Jan zoon van wijlen Jan Korstkens als toeziener van Jan en Peterke, broer en zuster, onmondige kinderen van wijlen Wouter zoon van wijlen Peter Cornelis Zegers en van Marij voornoemd,
hebben een erfdeling gemaakt van goederen van wijlen Peter Cornelis Zegers en van wijlen Jenneke diens vrouw.
Zo zal Peter zoon van wijlen Peter Cornelis hebben:
een stuck land genaamd de Langacker gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in de Hasselt in die Langhackers tussen:
erfenis van Herman Gherit Hermans een zijde
erfenis van Peter Peter Reijnen ander zijde
erfenis van Peter Peter Reijnen een einde
erfenis van Jan Gherit Hermans ander einde.
Nog hiertoe een jaarlijkse erfelijke pacht van 4 lopen rogge uit een pacht van mud rogge Bossche maat welke pacht van dat mud rogge destijds Mathijs zoon van wijlen Jan Roelofs gevest had aan Jan zoon van wijlen Wouter Gheenkens uit een stuk akkerlandgenaamd de Hagersacker, groot ca 3 lopensaet, gelegen in de parochie van Tilburg in die Tetenbraeck, welke 4 lopen rogge voors. nu geldende is Dani?el Gherit Hermans.
Nog hiertoe een jaarlijkse en erfelijke pacht van 3 lopen rogge in een pacht van 6 lopen rogge, welke 3 lopen rogge men jaarlijks heft op Wouter Jans en zijn gronden:
Te betalen uit het stuk land de Langenacker 1 oertstuiver erfcijns aan Jacop Emmen in Oisterwijk.
Mocht er op het deel van Peter voors. enige andere kommer staan dan hiergenoemd, dan zullen de andere meebetalen.

Hiertdegen zal Adriaen zoon van wijlen Peter Cornelis Zegers hebben, houden en erfelijke bezittingen een huis, hog, schuur, schop en grond gelegen in de parohie van Tilburg ter plaatse genaamd in die Hasselt tussen:
erfenis vanJan Jan van Ghierl een zijde
de gemeijn straat ander zijde
erfenis van Jan Jan van Ghierl en meer anderen een einde
de gemeijn straat ander einde.
Nog een stuk land genaamd de Veekenschen Acker gelegen in de parochie en plaats voors. in die Sterts Hoeve tussen:
erfenis van Cornelis Wouter Jan Wouters een zijde
erfenis van Henrick Cornelis Heijnen ander zijde
erfenis van Adriaen Roij Gherit Meeus een einde
die Langhstraet ander einde
Uit het huis gelden:
1 mud rogge erfpacht aan de kinderen van wijlen Kathelijn Blocks.
stuiver en 1 oertstuiver erfcijns aan de rector van Onze Lieve Vrouwe altaar in het nieuwe koor in de kerk van Tilburg.
1 oertstuiver erfcijns aan de Gesworenen van Tilburg.
sHeren schouwen van de waterlaat aan het eind van de stede
lopende te onderhouden.
Uit Veekenschen Acker te betalen:
mud rogge erfpacht aan het klooster op de Wijmolenbergh
in Den Bosch in Bossche maat te leveren.
Welke pachten en cijnsen Adriaen gelooft heeft te betalen en te lossen.
Met voorwaarden als voor.

Cornelis Jan van Gorp als man en momber van Kathelijn voorsz. zal hebben, houden en voor zijn dee+ bezitten een stuk weiland genaamd de Bloembergh gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in die Hasselt in die Langhstraet tussen:
erfenis van Jenneke dochter van wijlen Wouter
Matheus Faessen, hier afgedeeld een zijde
erfenis van Henrick Cornelis Heijnen ander zijde
erfenis van Lambrecht Willem Roelofs een einde
die Langstraet ander einde
Nu g een stuk erf in land en weide genaamd het Heijveldt gelegen als voor
tussen:
erfenis van Lambrecht willem Roelofs ee zijde
erfenis Cornelis Cornelis Wouters ander zijde
erfenis van Michiel Gherit Wouters een einde
die Langhstraet ander einde.
Nog de helft in een stuk beemd genaamd 'tHooft vande Hoeven, waarvan de
andere helft toebehoort aan de erfgenamen van wijlen Cornelis Cornelis Dani?els
de gehele beemd gelegen in de parochie voors. in die Langh Hoeven tussen:
erfenis van Juet Reijnkens met haar kinderen een zijde
de Naebeempt ander zijde
erfenis van Adriaen Zomers en de erfgenamen
van Reijner Sijmon Reijnkens een einde
erfenis van Goijaert Pulskens en die Leije ander einde.
Mocht hierop enige kommer komen dan zullen de anderen meebetalen.

Hiertegen zal Denijs voors. als man van etc. hebben, houden en voor zijn deel bezitten een stuk beemd genaamd de Heijninge gelegen in de parochie van Tilburg in die Heijningen tussen:
erfenis van Ariaen Michiel Roelofs een zijde
erfenis van Steven Claeus Stevens ander zijde
erfenis van Steven Claeus Stevens een einde
die Leije ander einde.
nog een stuk beemd gelegen in dat Wouwenbroeck onder Ghilze tussen:
erfenis van Cornelis Crillaerts een zijde
erfenis van Jan Gherit Hermans ander zijde
dat Wouwenbroeck een einde.
Hieruit gelden:
braspenning erfcijns aan de vrouwen van Thorn te Ghilze.
1 Oertstuiver aan de Hoge Rentmeester in Breda.
1 blanck erfcijns aan de 4 biddende Ordenen.
'sHeren schouwen te onderhouden.
Met conditi?en als voor.

Hiertegen zal Cornelis zoon van wijlen Cornelis Smolders hebben een stuk land genaamd 't Geloeckt gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd aan die Hasselt in die Langhstraet tussen:
erfenis van Jan Cornelis sBeren een zijde
erfenis van Cornelis Jan van Gorp, hier
afgedeeld ander zijde
erfenis van Lambrecht Wilelm Roelofs een einde
die Langhstraet ander einde.
Nog 1 lopensaet land genaamd 't Quade Lopensaet gelegen in de parochie voors.
in die Hasseltsche Ackeren tussen:
erfenis van Ariaen Roij Gherits een zijde
erfenis van Cornelis Gherit Hermans ander zijde
erfenis van Cornelis Gherit Hermans een einde
een gemeijn akkerstraatje genaamd het
Hasseltstraetke ander einde.
Hieruit te gelden:
ca 1 blanck erfcijns aan mevrouw van Herpe te Oisterwijk
te betalen.
4 lopen rogge erfpacht aan de Hheilige Geest van Tilburg.
Met voorwaarden ut supra.

Hiertegen zal Jenneke dochter van wijlen Wouter Matheus Faessen hebben een stuk erf in land en weide genaamd de akker bij Jan Elens gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd aan die Hoeven tussen;
erfenis van Wouter Jans een zijde
erfenis van Cornelis dochter van Jan Jan van Gorp ander zijde
erfenis van de Heer van Tilburg een einde
de gemeijn straat ander einde.
Hieruit te gelden:
10 lopen rogge erfpacht aan Kathelijn weduwe van Willem
Wouter Jacops.
mud rogge erfpacht aan Joest Berijs Eelkens.
ca 1 blanck erfcijns aan de Heer van Tilburg.
sHeren schouwen van de waterlaat naast het stuk erf aan een eind lopende te onderhouden.
et voorwaarden ut supra.

Marij weduwe van Wouter Cornelis Zegers en haar kinderen zullen samen hebben een stuk land genaamd de Valenacker gelege in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd aan die Hasselt in Sterts Hoeve tussen:
erfenis van Cornelis Cornelis sBeren een zijde
erfenis van Peter Jan Heijstmans ander zijde
erfenis van Jan Ghijsbrecht van Ghierl en
Goijarts Aerts een einde
de gemeijnt van Tilburg ander einde.
Nog een stuk beemd genaamd 't Quaij Kemken gelegen in het Ghilsche Broeck
tussen:
erfenis van Aert Ghijsbrecht Zegers een zijde
erfenis vande kinderen van Henrick Vermee ander zijde
erfenis van Corenlia weduwe Cornelis
Cornelis Dani?els een einde
erfenis van Sijmon Reijnkens ander einde.
Marij voors. te tochten en haar kinderen ten erve te blijven.
Hieruit gelden:
1 oertstuiver erfcijns te Ghilze te betalen, welke cijns Marij en haar kinderen geloofd hebben te betalen met Peter en Ariaen gebroeders voors. als mombers en Jan zoon van wijlen Jan Korstkens als toeziener van de onmondige kinderen van Marij en wijlen Wouter voors.
Met voorwaarden als voor.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 288 fol. 19r-21v 
Family F2065
 
415 5 november 1670:
Jacomijntie de Puidt, wed. Pieter van der Faelie, stelt als voogden over haar kind Cathelintie, oud 7 ?a 8 mnd., Laurens de Puit, oudoom maternel, en Anthonis de Puit de jonge, oom maternel.
Bron: Index weeskamer Sint Anna ter Muiden na 1604, RA Zeeuws-Vlaanderen inv.nr. 487, f. 97 
Family F568
 
416 6 april 1551:
Kond zij een ieder, dat gekomen en gestaan zijn geweest voor schepenen Dierck zoon van Willem Jan Oerlmans, die men noemt Willem die Bie, Henrcick zoon van wijlen Jan Bertouts als man van Jenneke, Jan zoon van wijlen Willem van Gorp als man van Cornelia en Jan zoon van wijlen Jan Jan Gherits als man van Lijsbet, allen dochters van Willem Jan Oerlmans voors., voor henzelf en de voors. Dierck ook als momber en Willem zoon van wijlen Wouter van Baest als toeziener van Jan, onmondige zoon van wijlen Jan Willem Oerlmans, die de voors. wijlen Jan Willem Jan Oerlmans voors. verwekt en verkregen had bij wijlen Luitgaert zijn vrouw dochter van wijlen Wouter van Baest voornoemd, waar zij momber en toeziener voors. voor instonden en geloofd hebben, ter ener zijde, Cornelis zoon van wijlen Henrick Smolders, weduwnaar van Barbara dochter van wijlen Lucas Jan Oerlmans, die men noemt Lucas de Bie, en met hem Gherit zoon van wijlen Henrick Smolders zijn broer en als wettige momber van Cornelis en wijlen Barabara beiden voornoemd, waar Gherit voors. zich als momber sterk voor gemaakt en geloofd heeft, en Jan zoon van wijlen Cornelis Spapen als momber en Aert zoon van wijlen Henrick Storemans als toeziener van Jan, Aert en Cornelis, gebroeders, onmondige kinderen van wijlen Jan zoon van wijlen Lucas Jan Oerlmans, door deze wijlen Jan en uit wijlen Maria diens vrouw, dochter van wijlen Aert van Oeckel samen verwekt, waar Jan zoon van wijlen Cornelis Spapen als momber en de voors. Aert zoon van wijlen Henrick Storemans als toeziener ook voor instonden en geloofd hebben ter anderer zijde, en ze bekenden, dat de voors. Willem zoon van wijlen Jan Oerlmans ter ener en de voors. wijlen Lucas zijn broer ter anderer zijde, toen ze samen leefden, een zekere erfdeling en erfscheiding gemaakt hadden van de erfelijke goederen, die hen aangekomen en verstorven waren van hun ouders en dat op de manier als hierna volgende:
Dat is te weten, er was de voornoemde Willem zoon van wijlen Jan Oerlmans ten deel gevallen en die voornoemde zijn kinderen en erfgenamen tengevolge van deze erfdeling nog bezitten en gebruiken een huis, hof, schuur met de grond en toebehoren en de erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd tussen de Hoevel en de Velthovensche Moelen omtrent die Leemscuijlen aldaar tussen:
erfenis van Marcelis Aert van Vessem een zijde
erfenis van de erfgenamen van wijlen Lucas Jan Oerlmans
bovengenoemd en hiertegen gedeeld ander zijde
erfenis van Jan vanden hoevel IJewaens een einde
die gemeijn straat ander einde.
Nog hiertoe een stuk land gelegen in de parochie voors. ter plaatse genaamd in Loven acker tussen:
erfenis van de erfgenamen van wijlen Lucas voornoemd,
hiertegen gedeeld, westwaarts een zijde
erfenis van Anthonis Meeus Biekens met zijn kinderen
en meer anderen, oostwaarts ander zijde
erfenis van Jan van Weert van den Bosch een einde
erfenis van Cornelis Aert Roelofs met meer anderen ander einde.
Nog hiertoe een stuk land gelegen in de parochie voors. ter plaatse genaamd in die Schijve tussen:
erfenis van de erfgenamen van wijlen Lucas voors.
hier afgedeeld, westwaarts een zijde
erfenis van Dierck Back, oostwaarts ander zijde
een ook beiden einden.
Nog hiertoe een stuk erf in weide liggende genaamd Leijten Weije in de parochie en plaats voors. in dat Hoevelstraetke aldaar tussen:
erfenis van Jan vanden Hoevel IJewaens een zijde
erfenis van het Convent van Tongerloe ander zijde
erfenis van Marcelis Aert van Vessem een einde
het voors. Hoevelstraetke ander einde,
zoals ze zeiden.
Op welk huis, hof, schuur met de grond en toebehoren en erfenis daaraan liggende en voorts op die andere stukken en percelen van erve allen voornoemd Cornelis zoon van wijlen Henrick Smolders, Gherit zijn broer, Jan zoon van wijlen Cornelis Spapen en Aert zoon van wijlen Henrick Storemans elk in de kwaliteit en in de naam als voor vertegen hebben ten behoeve van de kinderen en erfgenamen van Willem zoon van wijlen Jan Oerlmans voors. samen met de brieven en het recht etc. en ze hebben overgegeven en afgegaan zoals gewoonte is, gelovende als schuldenaars super se et bona sua etc. deze erfdeling en dit vertijen, overgeven en afgaan voors. altijd vast en stendig te houden en in de naam als voor te doen houden zonder enig wederzeggen en alle kommer en calangies van hunnentwege en van wijlen Lucas Jan Oerlmans voors. af te doen, behalve dat de kinderen en erfgenamen van Willem zoon van wijlen Jan Oerlmans voors. daaruit zullen gelden:
1 mud rogge erfpacht in de maat van Oisterwijk en in Oisterwijk te leveren aan Henrick Embrecht Vercuijlen.
Nog 1 mud rogge erfpacht aan Laureijs Colen te betalen.
4 lopen rogge erfpacht aan de rector van Onze Lieve Vrouwe altaar voor het Hoge koor in de
kerk van Tilburg te betalen.
Nog 3 stuivers min 3 Hollandse penningen erfcijns aan de Heer van Tilburg op sint Stevendag
te betalen.
Nog hiertoe, dat ze zullen onderhouden de helft in het hek met de achterste hekkenpost hangende aan het Hoevelstraetke voornoemd en ook 'sHeren schouwen van de Schijve voors. te onderhouden naar oude gewoonte en verder dat zij over het stuk land gelegen in die Schijve voors. zullen laten wegen een stuk land westwaarts daarnaast gelegen en aan de erfgenamen van wijlen Lucas voornoemd ten deel gevallen en dat met behemelde beesten?? en op behoorlijke manier. En ook, dat ze elkaar laten wegen in die Loven Acker in zoverrre dat voor hen of enige van hen nodig zal zijn.
Welke pachten, cijnsen en andere kommer voornoemd de voornoemde kinderen en erfgenamen van Willem zoon van wijlen Jan Oerlmans voors. zo zullen gelden, betalen, onderhouden en voldoen en geloofd hebben elk in de naam en kwaliteit als boven die zo te gelden, te betalen, te onderhouden en te voldoen, tot alzulke termijn en ter plaatse als daartoe staan en verordend zijn, zodat er voor de erfgenamen van wijlen Lucas voornoemd, op zich noch op hun goederen, hiertegen gedeeld, noch ook hun nakomelingen daarvan nooit meer hinder, kommer of last van komen zal.
Met voorwaarden, mocht er voor de kinderen en erfgenamen van Willem Jan Oerlmans voornoemd op dit hun deel enige andere kommer of last met recht komen, die hiervoor niet genoemd is, dat de deelsluiden voornoemd die kommer en last als die komt elkaar zullen helpen dragen en betalen, wat ze elkaar aan beide zijden en in de kwaliteit en op verbintenis als voor elkaar beloofd hebben zonder arglist.

Hiertegen was wijlen Lucas voornoemd ten deel gevallen en wat de voornoemde erfgenamen van deze alsnog bezitten en gebruiken een huis, hof met de grond en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd tussen de Hoevel en de Velthovensche Moelen omtrent de Leemscuijlen, aan het Hoevelstraetke aldaar tussen:
erfenis van de kinderen en erfgenamen van
Willem Jan Oerlmans voornoemd, hier afgebeeld een zijde
het voors. Hoevelstraetke ander zijde
erfenis van Jan IJewaens vanden Hoevel een einde
die gemeijn straat ander einde.
Nog hiertoe een stuk erf in weide liggende genaamd d'Oude Stede gelegen in de parochie voors. tegen die Leemscuijlen voors. tussen:
erfenis van Herman Wouter Willem Zegers een zijde
erfenis van de kinderen van Rutger Jan Crillaerts ander zijde
achter aan erfenis van Bertout Jaspaer Back een einde
die gemeijn straat ander einde.
Nog hiertoe een stuk land gelegen in de parochie voors. ter plaatse genaamd in Loven Acker tussen:
erfenis van de kinderen en erfgenamen van Willem Jan
Oerlmans voors. hiertegen gedeeld, oostwaarts een zijde
erfenis van Anthonis Meeus Biekens met
zijn kinderen westwaarts ander zijde
erfenis van Cornelis Aert Roelofs een einde
erfenis van Jan Henrick van Weert vanden Bosch ander einde.
En nog hiertoe een stuk land gelegen in de parochie voors. ter plaatse genaamd in die Schijve tussen:
erfenis van de kinderen en erfgenamen van Willem Jan
Oerlmans voors. hiertegen gedeeld, oostwaarts een zijde
erfenis van Dierck Back en de Heilige Geest in
Tilburg westwaarts ander zijde
erfenis van Dierck Back voors. een einde
erfenis van Laureijs Aert Lensen en Adriaen Michiel Roelofs
met nog meer anderen ander einde,
zoals ze zeiden.
Op welk huis, hof, grond, erfenis daaraan liggende en op de andere stukken en percelen van erven voornoemd Dierck zoon van Willem Jan Oerlmans, Henrick zoon van wijlen Jan Bertouts, Jan zoon van wijlen Willem van Gorp, Jan zoon wijlen Jan Jan Gherits en Willem zoon van wijlen Wouter van Baest, elk in de kwaliteit en in de naam als voor vertegen hebben ten behoeve van de erfgenamen van wijlen Lucas Jan Oerlmans voornoemd, samen met de brieven en recht en ze hebben overgegeven en afgegaan, zoals dat gewoonte is, gelovende als schuldenaars super se et bona sua etc. deze erfdeling en dit vertijen, overgeven en afgaan altijd vast en stendig te houden in de naam als voor te doen houden etc. en alle kommer en calangies van hunnentwege en vanwege Willem Jan Oerlmans voors. daar op komende allemaal af te doen, behalve dat de erfgenamen van wijlen Lucas voornoemd daaruit moeten betalen:
1 mud rogge erfpacht aan het klooster vander Donckt te betalen.
Nog 1 mud rogge erfpacht in de maat van den Bosch en in den Bosch te leveren aan het klooster op de Wijntmoelenberch ten Bosch te leveren.
Nog 1 mud rogge erfpacht in de maat van Oisterwijk en in Oisterwijk te leveren aan Henrick Laureijs Zwijsen te betalen.
Nog een half mud rogge erfpacht aan de erfgenamen en nakomelingen van Willem Colen te betalen.
Nog 4 lopen rogge erfpacht aan de rector van Onze Lieve Vrouwe altaar in het Nieuwe koor in de kerk van Tilburg.
Nog ca 3 stuivers min 3 Hollandse penningen erfcijns aan de Heer van Tilburg.
Nog moeten zij onderhouden de helft van het hek met de achterste hekkenpost aan het voors. Hoevelstraetke hangende met 's Heren schouwen van de Schijve naar oude gewoonte.
Ook dat de voors. deelsluiden elkaar zullen laten wegen in de Loven Acker voors. in zoverre dat voor hen of een van hen nodig zal zijn met behemelde beesten en zoals dat behoorlijk is.
Welke pachten, cijns en andere kommer en last voors. de voonoemde erfgenamen van wijlen Lucas voors. zo zullen betalen, onderhouden en voldoen en geloofd hebben elk in de naam en in de kwaliteit als boven deze zo te betalen, te onderhouden en te voldoen ter plaatse en termijn daartoe gezet en verordend, dat de voornoemde kinderen en erfgenamen van Willem zoon van wijlen Jan Oerlmans voors. hun goederen hiertegen gedeeld en hun nakomelingen daarvan ongelast zullen zijn en blijven.
Met voorwaarden, mocht er voor de erfgenamen van wijlen Lucas voornoemd op dit hun deel enige andere kommer of last met recht komen, hier niet genoemd, dan zullen de deelsluiden van beide zijden voornoemd die kommer en last, als die komt, elkaar helpen dragen en betalen, wat ze aan beide zijden elkaar op verbintenis als voor zo geloofd hebben zonder arglist.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg, R 297 fol. 1r-3r 
Oerlemans, Jan (I6992)
 
417 6 augustus 1531:
Dierck zoon van wijlen Gerit Back heeft beloofd als een principaal schuldenaar te betalen aan Michiel zoon van wijlen Jan Quaps een jaarlijkse en erfelijke pacht van 10 lopen rogge op sint Servaes avond uit een huizing, hoving en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in Broeckhoven, aldaar tussen:
de gemeijn straat een zijde
die Nijewe Leij ander zijde
erfenis van de Heilige Geest vanden Bosch een einde
erfenis van de erfgenamen van Dierck Beerijs en meer anderen ander einde.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 279 fol. 12v

13 maart 1537:
Geschil gerezen bij erfdeling van wijlen Michiel Jan Quaps en diens vrouw wijlen Margriet, dochter van Jan Goijaerts, tussen enerzijds; Jan Quaps, Wouter Quaps, Johanna Quaps,Jan zoon van wijlen Peter die Wagemaker van Udenhout als man van Margriet Quaps, Aert zoon van wijlen Roelof Aerts als vader van zijn onmondige zoon Cornelis, verkregen bij wijlen Cornelia Quaps zijn vrouw en aderzsijds Johannan Quaps, vrouw van Jan van Horssel, die ondanks veelvuldige verzoeken niet aanwezig wilde zijn om een minnelijke deling te maken. Hij weigerde de deling, wat tot kosten leidde van de andere deelsluiden. daarom hebben de andere erven besloten met de Heer een erfeling te maken om verdere kosten te voorkomen. Daarom heeft de schout Adriaen Crillaerts vanwege de Heer de vijf kavels, waarin de deelsluiden de erfenis verdeeld hebben, uitgeloot.

Jan zoon van wijlen Michiel Quaps erft van wijlen zijn vader Michiel J. Quaps, weduwn. van Margriet Jan Goijaerts een schuur op de hofstad, waar Michiel Quaps woonde, zonder de grond, waarop die staat.
Die viel ten deel aan Jan de Wagemaker uit Udenhout.

Jan zoon van wijlen Michiel erft van wijlen zijn vader Michiel Jan Quaps de oostelijke helft van het erf van zijn vader hofstad, gelegen te Tilburg te Loven. Belendingen:
Wouter Michiel Quaps een zijde
Jan Peter die Wagemaker ander zijde
uit Udenhout, zijn zwager
gemeijn straetken een einde
gemeijn waterlaet ander zijde
Hieruit te gelden jaarlijks:
14 lope rogge aan Lambrecht Kempens in Oisterwijk 2 lopen uit een pacht van 18 lopen rogge aan de H. Geest te Oisterwijk.

Jan zoon van wijlen Michiel Jan Quaps erft van zijn vader 2 stukjes land, samen groot 1
lopensaet, gelegen te Tilburg in die Lovensche Ackeren.
Belendingen:
1 stuk gebuerwech een zijde
erfegen. van Willem Leenkens ander zijde
Lucas van Ameroijen een einde
gemeijn Heirbaen ander einde
2e stuk Covent van Baseldonk
bij Den Bosch een zijde
erfgen. v. Goijaert Smitten ander zijde
Lucas van Amerzoijen een einde
gebuerwech ander einde

De schout stelt een boete van 100 gulden te betalen aan de Heer van Tilburg aan eenieder die deze erfdeling schendt.

Erfdeling van goederen van wijen Michiel Jan Quaps.
Aan Wouter zoon van wijlen Michiel Quaps is ten deel gevallen:
1. een stuk land, gelegen te Tilburg aan de Nuweleij in Loven bij de Zwartrijt.
Belendingen: Jan die Groet en kinderen een zijde
erfgen. van Willem Leenkens ander zijde
de gemeijn straet een einde
Wouter Michiel Jan Quaps ander einde
2. een stuk weiland en heide, gelegen te Tilburg, Het Hoefken.
Belendingen:
Wouter Michiel Jan Quaps en
anderen een zijde
Peter Vrancken en Dirck Willem
Colen ander zijde
Wouter Michiel Jan Quaps een einde
de erfgen. van Gielis Wolffs ander einde
Hieruit te gelden jaarlijks:
8 lopen rogge erfpacht aan Joest Berijs Eelkens, 3 lopen rogge aan Laureijs 'sGreven in Oisterwijk.
1 st. aan de rector van O.L. Vr. altaar in de kerk van Tilburg.

Erfdeling van goederen van wijlen Michiel Jan Quaps. Aan Johanna dochter van wijlen
Michiel Quaps is ten deel gevallen:
1. een stuk land, gelegen te tilburg, geheten den Water Laet in die Lovensche Ackeren.
Belendingen: Peter Vrancken een zijde
Lambrecht Kepkens ander zijde
Lucas van Amerzoijen, daar
een waterlaet tussendoor gaet een einde
Barbel wed. van Daniel Boots ander einde
2. een stuk land,geheten den Hixpoers Acker in Loven.
Belendingen: Lucas van Amerzoijen en Aert

Henricks Verhoven een zijde
de wed. van Willem Jan Vrancken
en Anthonis Backs ander zijde
erfgen. Jan Brekelmans een einde
gemeijn straet ander einde
Hieruit te gelden jaarlijks:
7 lopen rogge aan Willem Pijnappel te den Bosch met Bossche maat;
3 lopen rogge aan de H. Geest van Tilburg
oirt st. aan de heer van Tilburg
1 oirt st. aan de persoonschap van Tilburg.

In de erfdeling van de goederen van wijlen Michiel Jan Qaps is ten deel gevallen aan Jan
zoon van wijlen Peter die Wagemaker te Udenhout als man van Margriet Quaps, een
huis, hof turfschop en grond, te weten de westerlijke helft daarvan, waar Michiel Quaps op
woonde. Belendingen:
gemeijn straet een zijde
gemeijn waterlaet ander eijnde
gemeijn straet een einde
Jan Michiel Quaps ander zijde
Hieruit te gelden jaarlijks:
16 lopen rogge uit een pacht van 18 lopen rogge aan de tafel van de H. Geest te Oisterwijk
3 st. en 1 oirt st. aan de Heer van Tilburg
het onderhoud van 1 roede dijcks op de Veedijck.

Uit erfdeling van de goederen van wijlen Michiel jan Quaps is ten deel gevallen aan
Cornelis Aerts, onmondige zoon van Aert Roelof Aerts en wijlen Cornelis Quaps.
1. een suk weiland, gelegen te Tilburg te Loven Belendingen:
Peter Vrancken een zijde
waterlaet ander zijde
Peter Vrancken een einde
Wouter Michiel Quaps ander einde
2. een astuk land, het Haeckstuck, gelegen te Tilburg in Lovensche Ackeren,
Belendingen: Aert Peter Aerts een zijde
Aert Peter Aerts ander zijde
gemeijn waterlaet een einde
Willem die Bije ander einde
Hieruit te gelden mud rogge en 1 vierdevat aan Heijn martens vande Zande, jaarlijks.
Verder 3 lopen rogge jaarlijks aan Laureijs Wouter 'sGreven in Oisterwijk.

Jan zoon van wijlen Peter Wagemaker uit Udenhout als man van Margriet Quaps, verkoopt
aan Jan zoon van wijlen Michiel jan Quaps een huis, hof, turfschop en grond, gelegen te
Tilburg in Loven. Belendingen:
de gemeijn straet een zijde
Jan Michiel Quaps ander zijde
gemeijn straet een einde
waterlaet ander einde.

Jan zoon van wijlen Michiel Quaps bekent schuldig te zijn aan Jan zoon van Peter die
Wagemaker (Udenhout) man van Margriet Quaps een jaarl. en erf. cijns van 46 st. uit huis,
hof, schuur en turfschop, groot 8 lopensaet, gelegen te Tilburg in Loven.
Belendingen: gemeijn straet een zijde
Wouter Michiel Quaps ander zijde
gemeijn straet een einde
waterlaet ander einde
Stata te los met 37 karolus gulden van 20 st. per stuk.
Bron: RHC Tilburg online, Nadere toegangen Tilburg R 283 f. 51r-52v

29 augustus 1538:
Jan en Wouter, gebroeders, zonen van wijlen Michiel Quaps,
Jan zoon van wijlen Peter Zwagemakers als man van Margriet Quaps, verkopen aan Aert zoon van wijlen Roeloff Aerts hun zwager;
1. elk een vijfde deel in een stuk beemd, gelegen te Tilburg in die Heeze. Belendingen:
Peter Meeus Biekens een zijde
Peter Jan Eelkens ander zijde
gemeint van Tilburg een einde
Oude Leije ander zijde
Hieruit te gelden jaarlijks 12 lopen rogge erfpacht uit de gehele beemd aan Wouter Plkuijm van Gestel.
Verder sHeren schouwen de Onderhouden.
2. een vijfde deel in dezelfde beemd, toebehorend aan Jenneke hun zus, dochter van wijlen Michiel
Quaps, en haar kinderen, verkregen bij wijlen Herman Hermans haar eerste man.
Bron: RHC Tilburg online, Nadere toegangen Tilburg R 285 f. 5r 
Family F1733
 
418 6 december 1422:
Op 06-12-1422 verkochten kinderen van Wouter Beren, 1. Aert die Beer, 2. Heijlwig, gehuwd met Peter Gherijt Beijen, 3. Katelijn, gehuwd met Willem Aerts van Broechoven, 4. Jan die Beer, tevens voor zijn zwager: 5. Angnese, gehuwd met Bartolomeus, 6. Hillegonde, gehuwd met Jan Godevaerts Vets, aan 7. Peter Wouters sBeren 1/6 deel van
1. een erfpacht van 1 mud rogge, te leveren met lichtmis, gaande uit 1/3 van 2 hoeven Westilburg, genaamd ten Pas en ten Poel, eertijds van Henric Godeverts, welke erfpacht Aert Walraven de jonge gekocht had van Henrick Mom, zwager van Elisabet wv voornoemde Henric Godeverts, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk,
2. een erfpacht van 18 lopen rogge, die Willem van Braken met lichtmis aan Aert Walraven leverde, gaande uit 2 stukken land in Haaren, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk,
welke delen hen verstorven zijn van Aert Walraven, en voorts 1/6 deel van
3. navolgende erfenissen, gelegen in Moergestel, die Jan Rosen tot erfpacht gekregen had van voornoemde Aert Walraven, en welke erfenissen Jan Rosen wederom overgegeven had aan Peter Wouters sBeren en aan Katelijn wv Jan Claus Vrients, ten behoeve van haar en haar andere mede?erfgenamen van wijlen Aert Walravens, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk.
71v-2. Peter Wouters sBeren en Claus Jan Vrient Claus zoen voor zich en voor zijn moeder Kathelijn, gaven uit aan Aert Andries van Hukelem erfenissen in Moergestel, die Jan Rosen tot erfpacht gekregen had van voornoemde Aert Walraven, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk, voor 1. een deel van het veken en van de wegen, en thans voor 2. een erfpacht van 5 lopen rogge, te leveren met lichtmis,
Aert Wouter Nouden vernaderde. Deze mag de erfpacht afkopen wanner hij wil, met lichtmis, met 100 licht gulden van 3 licht schilden per mud. (In margine:) de erfpacht werd afgelost.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.144, microfiche 3-A5, f.71v-1, aktenr. 319, 06-12-1422. 
die Beer, Wouter (I5862)
 
419 6 december 1562:
Bekend zij aan eenieder, dat gekomen en verschenen zijn geweest voor ons schepenen ondergeschreven in hunne eigen personen Jan zoon van wijlen Gerit Anssems en Catherijna zijn wettige huisvrouw, natuurlijke dochter van wijlen heer Peter Bunges, priester, beiden gezond van lichaam en hun verstand en vijf zinnen volkomen machtig zijnde en ze hebben eendrachtig met elkaars goedvinden voor hun testament en laatste en uiterste wil bepaald, gewild en vermaakt hetgeen wat alzo hierna volgt, dat is te weten de testatoren voornoemd hebben elkaar, de langstlevende van hun beiden, gegeven en vermaakt al hun goederen, havelijk en erfelijk, die zij nu hebben en die men in het scheiden van het bed enigszins in hun naam zal mogen bevinden om deze goederen voors te mogen verkopen, verteren, belasten of bezwaren en om zijn of haar langstlevende zijn eigen vrije wil daarmee te mogen doen, zoals het deze langstlevende zal gelieven en goeddunken, derhalve zal de langstlevende van hun beiden betalen alle schulden daar zijlieden mee belast zijn of nog mee belast zouden mogen worden, kosten van de uitvaart, kerkrechten en alles wat er op welke manier ook zal mogen aankleven en dat om wille van redenen die hen testatoren hiertoe noodzakelijk toe bewegen; en de testatoren voornoemd hebben gewild dat hun testament, laatste en uiterste wil van waarde zal zijn en vast en onverbrekelijkm onderhouden zal worden zonder tegenspraak of beklag van enigen van hun kinderen, die daarmee ontevreden zouden zijn. Als er iemand zou zijn die daar niet mee tevreden zou zijn en zich daartegen weerspannig zou maken of enigszins wilde opponeren, het zij met recht of daarbuiten, die vermaken zij testatoren voors uit al hun goederen voors een Oude Groten of twee stuivers daarvoor eens te worden gegeven, en de portie van zo'n rebel zal alsdan succederen en vervallen op hun andere kinderen en kleinkinderen, die in elk geval in de plaats van hun ouders zullen staan, instituerend verder in alle goederen daar zij beiden in zullen besterven, hun wettige kinderen en kleinkinderen zoals voors staat zonder arglist.
Datum 6 december '62, schepenen Rejnbouts en Ghierll.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 308 f. 36v-37r 
Family F1665
 
420 6 december 1674:
Adriaen Cassau verhuurt Adriaen Basen zeker woonhuijsinge met bacqueete, stallinge en gevolge, staande binnen Breskens, zijnde d herberge en gevolge, daar Jacob Vermeulen en zijn gewesen huisvr. Jorijntje van Nieukercke beide in zijn overleden, zoals die nu ca 2 jaar door Adriaen Carssau is bewoond en gebruikt, en dat voor 3 jaar, ingaande 20-11-1674, voor ?16 per jaar.
get: Pieter Tack, Jacob Ketelaer
Bron: Notariele acten notaris Jan Gillissen van Cruyningen, http://www.grijsbaard.demon.nl, RAZ, ORAZvl. 2153 n. 86 
Family F891
 
421 6 december 1674:
Transport door Adriaan Wilbort Bruirs, Elijsabeth, Willemijntje, Margrieta en Maaijken kinderen van Wilbort Bruirs en wijlen Mechtelt Corstiaensen, van een aanstede met huis en grond aan Cornelis Cornelis de With voor een gelofte van de koper aan de verkoper van 164 gulden. Deze gelofte werd ingelost op 6 december 1676.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Hilvarenbeek, Schepenbank Hilvarenbeek 700 inv.nr. 67 fol. 339v

13 november 1675:
Transport door Peter Cornelis van Loon van een perceel grond met een schuur er op staande te Beerten, Hilvarenbeek, aan Cornelis de With.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Hilvarenbeek, Schepenbank Hilvarenbeek 700 inv.nr. 67 fol. 417v

25 november 1675:
Transport door Dirck van Berlecom van een perceel zaailand, genaamd Hoog Loosebocht, aan Cornelis Cornelis de With. Genoemd: Catharina Verhoeven de vrouw van Dirck van Berlecom wonende te Turnhout, erfgenamen van wijlen Heijltje Verhoeven.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Hilvarenbeek, Schepenbank Hilvarenbeek 700 inv.nr. 67 fol. 418

4 januari 1676:
Transport door Frans Peerbooms van een perceel grond te Hilvarenbeek, genaamd Hakvoort, aan Cornelis Cornelis de With.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Hilvarenbeek, Schepenbank Hilvarenbeek 700 inv.nr. 67 fol. 424v

20 februari 1677:
Transport door Gerrit Cornelis van Loon van een perceel akkerland, Beerten te Hilvarenbeek, aan Cornelis Cornelis de With voor een gelofte van de koper aan de verkoper van 100 gulden.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Hilvarenbeek, Schepenbank Hilvarenbeek 700 inv.nr. 68 fol. 7

1677:
Verkoping van een perceel beemd genaamd Hackvoirt door Marten Jan Peeter, koper bij palmslag Cornelis Cornelis de With.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Hilvarenbeek, Schepenbank Hilvarenbeek 700 inv.nr. 115 fol. 102

31 januari 1678:
Transport door Herman Anthonis van Poppel als man van Margrieta Adriaan Hesselmans van een perceel nieuwe erf te Hilvarenbeek aan Cornelis Cornelis de With.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Hilvarenbeek, Schepenbank Hilvarenbeek 700 inv.nr. 68 fol. 113

5 januari 1680:
Transport door Jan Peter Otten inwoner van Breda en zijn zusters Maria en Cathalijna, de roggepacht, Beekse maat, wijlen Peter Jan Stevens van de Kerckhoff, Steven van Spaendonck uit Blaerthem, Maria Jansen van den Vijffhuijsen van een erfelijke roggepacht aan Cornelis Cornelis de With.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Hilvarenbeek, Schepenbank Hilvarenbeek 700 inv.nr. 68 fol. 314

18 juni 1695:
Erfdeling van Cornelis Cornelis de With, heeft betrekking op het Voorste Pad te Hilvarenbeek, erfgenamen: Peter Cornelis de With, Jan Mallens als man van Maria Cornelis de With, de 2 onmondige kinderen van Cornelis Cornelis de With genaamd Jan en Cornelis, allen erfgenamen van Cornelis Cornelis de With en Cornelia Cornelis van Loon
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Hilvarenbeek, Schepenbank Hilvarenbeek inv.nr. 71 fol. 203

1696:
Verokping van bomen en schaarhout op de oijevaershoek. Peter Cornelis de With, Jan Mallens als man van Maria Cornelis de With, Jan en Cornelis de With onmondige kinderen van wijlen Cornelis Cornelis de With en Cornelia Cornelis van Loon, verkopers.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Hilvarenbeek, Schepenbank Hilvarenbeek 700 inv.nr. 119 fol. 76 
Family F1878
 
422 6 februari 1538:
Anthonis en Heer Willem, broers, zonen van wijlen Adriaen Buckincx, verkopen aan Meeus Anthonis Verbunt de 2de man van hun moeder, een weiland, gelegen te Tilburg aent Ven.
Belendingen:
Lambert Goijaert Melis oostwaarts een zijde
erfgenamen van Gherit Heijsten alias
Okken, westwaarts ander zijde
gemeijnt van Tilburg een einde
Adriaen zoon van wijlen Adriaen Reijner Crillaerts ander einde
Meeus Verbunt moet hieruit betalen 9 stuivers erfrente aan Gheertruijt Meeus tot na de dood van geertruijt. Daarna wordt het 6 stuivers. Als na de dood van Geertruijt zou blijken, dat meer dan 6 stuivers betaald zou moeten dan zal dat staan in 2 goede mannen.
Verder nog te betalen 20 stuivers erfcijns aan de erfgenamen van Peter Rasen.

Daar Anthonis en heer Willem, broers, zonen van wijlen Adriaen Buckincx, verkocht hadden aan Meeus Anthonis Verbunt een stuk erf etc. (zie vorige acte) waaruit te gelden was 20 stuivers erfrente aan de erfgenamen van Peter Rasen, heeft Meeus voors. geloofd op verbintenis van dat stuk erf en van al zijn goederen, hebbende en verkrijgende, zo te betalen , dat Margriet, de weduwe van Adriaen Buckincx, zijn vrouw, Anthonis en Heer Willem dat hij betalen zal in hun naam de erfgenamen van Gherit Heijsten de 22 karolus gulden eens, als hun is toegezegd, zodat Margriet, Anthonis en de Heer Willem hiervan ontlast zijn.
Bron: RHC Tilburg online, Nadere toegangen Tilburg R 284 f 35v 
Family F937
 
423 6 februari 1557:
Jan en Willem, gebroeders, zonen van wijlen Cornelis Willem Mutsaerts, Jan zoon van wijlen Hessel Jans als man en momber van Anthonia suae uxoris (zijn huisvrouw) en Claes Jan Sijmons als man en momber van Marie suae uxoris (zijn huisvrouw), dochters van wijlen Cornelis voors, voor henzelf en Jan zoon van wijlen Claes Steven Reijnen en Henrick zoon van wijlen Steven Smits als momber van Claes en Anneke, broer en zuster, onvolwassen kinderen van wijlen Cornelis voors, die niet tegenwoordig waren, waar zij voor instonden en gelofte deden, welke kinderen de voornoemde Cornelis verwekt en verkregen had bij Peterke, suae uxoris (zijn huisvrouw), dochter van wijlen Claes Steven Reijnen voornoemd, supportaverunt (hebben overgedragen) aan Huijbrecht zoon van wijlen Jan Leijten simul cum dictis literis et jure (samen met de genoemde brieven en het recht), met afgaan en vertijen etc vier en vijf lopen rogge jaarlijkse en erfelijke pachten, hen toebehorende, te vergelden elk jaar erfelijks op onze Lieve Vrouwedag Lichtmis, welke vier en vijf lopen rogge erfpacht voors eertijds Anthonis zoon van wijlen Peter Francx als eerst aansprakelijke schuldenaar beloofd heeft gehad aan Claes Steven Reijnen uit en van een huis, hof en grond en erfenis daaraan liggende, groot ca 1 mudsaet, gelegen in de parochie van Tilburg aen die Hasselt naast
erfenis de weduwe van Jan sBonten en haar kinderen een zijde
erfenis van de kinderen van Aerdt Goebeles ander zijde
de gemeijn straat beide einden,
zoals dat in twee verschillende schepenbrieven van Tilburg daarop gemaakt meer volkomen is begrepen. Welke pachten voors de voornoemde wijlen Cornelis Willem Mutsaerts als man en momber van Peterke suae uxoris (zijn huisvrouw), dochter van wijlen Claes Steven Reijnen voornoemd aangekomen en verstorven was van de voors Claes, zijn schoonvader, eensdeels en wat hij eensdeels in deling verkregen had tegen de andere erfgenamen van wijlen Claes voors ut dicebat (zoals hij zeide). Hij heeft gelofte gedaan als eerst aansprakelijke schuldenbaar super se et bona sua (op zich en zijn goederen) etc dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors altijd vast en stendig te houden etc en alle kommer en calangies van hunnetwege daarop komende allemaal voor hem af te doen.
Item Peterke, nagelaten weduwe van Cornelis Willem Mutsaerts voors cum tutore (met haar voogd) etc, hierbij staande, heeft het vruchtgebruik en al het recht dat ze had en bezat in de erfpachten voors overgegeven aan haar kinderen voors gelovende daarnaar nooit meer te talen noch te doen talen etc en alle kommer en calangies, van harentwege daarop komende, allemaal af te doen.
Datum de zesde februari, schepenen Meijnaerts en Ghierl.
Bron: Regionaal Archief Tilburg, transcriptie algemeen protocol, R302 fol. 34v-35r 
Family F3093
 
424 6 februari 1560:
Bekend zij aan eenieder, dat gekomen en gestaan zijn geweest voor schepenen ondergeschreven Anthonis, Ghijsbrecht en Adriaen, gebroeders, zonen van wijlen Gerijt Henrick Beijkens, door deze Gerijt en uit wijlen Dingen zijn huisvrouw, dochter van wijlen Jan Claes Zegers, verwekt en ze hebben van de erfelijke goederen, hun tesamen van hun ouders aangekomen en bestorven, een zekere erfdeling en erfscheiding gedaan en gemaakt zoals hierna volgt.
Zo is tengevolge hiervan aan de voornoemde Anthonis zoon van wijlen Gerijt Henrick Beijkens ten deel gevallen een huis, hof met de grond en erfenis daaraan gelegen en daartoe behorende, groot ongeveer twee lopensaet, gelegen in de parochie van Tilborch ter plaatse genaamd 't Craijenven, aldaar tussen:
erfenis van Peter Gerijt Reijnen een zijde
erfenis van Ghijsbrecht zijn broer, dat hier van afgedeeld
en afgepaald is ander zijde
de gemeijn straat een einde
erfenis van Thonis Jan Gerijt Hermans ander einde.
Nog een stuk zaailand groot ongeveer acht lopensaet, iets meer of minder, gelegen in de parochie voors ter plaatse genaamd Postelhoeve tussen:
erfenis van Peter Gerijt Reijnen voornoemd beide zijden
en ook een einde
erfenis van Ghijsbrecht voornoemd ander einde.
Nog hiertoe de helft bedeeld in een stuk heiveld gelegen in de parochie en ter plaatse beide voornoemd genaamd 't Venne tussen:
erfenis van Peter Gerijt Reijnen voornoemd een zijde
de gemeijnt van Tilborch ander zijde
erfenis van Adriaen zijn broer voors, dat de andere helft is een einde
de gemeijn straat ander einde,
zoals ze zeiden. Op welk voornoemd huis, hof met de grond en erfenis daaraan gelegen, het stuk zaaiveld en de helft van het heiveld voornoemd zijn andere deelslieden, zijn twee broers, vertegen hebben te behoeve van Anthonis zoon van wijlen Gerijt Henrick Beijkens voornoemd met afgaan zoals dat daartoe behoort en recht is, belovende als principaal schuldenaars super se et bona (op hen en hun goederen) etc deze erfdeling en dit vertijen, overgeven en afgaan voors altijd vast en stendig te houden en in hun naam te doen houden zonder enig wederzeggen en alle kommer en calangies van hunnentwege daarop komende allemaal af te doen, behalve dat Anthonis voornoemd hieruit moet gelden een mud rogge per jaar erfpacht aan Meeus Stevens te betalen; ongeveer drie blancken en nog ongeveer een halve stuiver per jaar gewincijns te betalen aan de erfgenamen van Lucas van Amerzoijen; ongeveer een halve stuiver gewincijns te betalen aan Jacop Emmen; het derde deel in een vierdevaet rogge per jaar erfpacht te betalen aan de Carmelieten van Mechelen; het derde deel van een hoen per jaar of een halve stuiver daarvoor te betalen aan Sint Vijve te Linteren; nog 3 carolus gulden per jaar loscijns te betalen aan Peter Brocken van Helvoirt, ter kwijting staande met 55 carolus gulden eens; nog 31 stuiver en 1 oirtstuiver loscijns per jaar te betalen aan de erfgenamen van meester Henrick Zwijssen die te los staan met 25 carolus gulden en nog 20 stuivers en 1 oirtstuiver per jaar loscijns te betalen aan de kinderen van Jan Sijmon Reijnkens ter kwijting staande met 18 carolus gulden, alles volgens inhoud van de losbrieven die daarvan zijn zoals ze zeiden.
Welke voors pachten en cijnsen de voornoemde Anthonis zo moet gelden en betalen en ook beloofd heeft zo te gelden en te betalen ter plaatse en termijn daartoe gesteld en bepaald zodat er voor de andere zijn tegendeelslieden voornoemd daarvan nooit meer hinder, kommer en last zal komen, daarvoor zijn persoon en al zijn goederen, hebbende en verkrijgende daaraan verbindende, met conditie en voorwaarde hierbij, dat als er voor de voornoemde deelslieden op de ene of andere zijde op hun deel met recht enige andere kommer of last zou komen dan hun benoemd is, dat ze die last en kommer, als die komt, elkaar zullen helpen dragen en betalen, wat ze elkaar van alle zijden zo ook op verbintenis als voornoemd beloofd hebben, zonder arglist.
Datum de 6e februari, schepenen Meijnaerts en Ghierlle.
Debet 12 st sed 42 demeritus (verschuldigd 12 st maar verplicht tot 42).

Hiertegen is aan de voornoemde Ghijsbrecht zoon van wijlen Gerijt Henrick Beijkens ten deel gevallen een schuur, schop, hof met de grond en de erfenis daaraan gelegen en daartoe behorende, groot ongeveer twee lopensaet, gelegen in de parochie van Tilborch ter plaatse genaamd 't Creijenven, aldaar tussen:
erfenis van Anthonis zijn broer, dat hiervan afgedeeld en
afgepaald is een zijde
erfenis van Adriaen zijn broer dat ook hiervan afgedeeld
en afgepaald is ander zijde
de gemeijn straat een einde
erfenis van Thonis Jan Gerijt Hermans ander einde.
Nog een stuk land groot ongeveer acht lopensaet, gelegen in de parochie en ter plaatse voorschreven, genaamd de Cruijsacker, aldaar tussen:
erfenis van Jan Sijmons een zijde
erfenis van Adriaen zijn broer voors, dat ook hiertegen en
afgedeeld en afgepaald is ander zijde
de Cruijsloot een einde
erfenis van Anthonis, zijn broer voors ander einde.
Nog het derde deel onbedeeld in vijf lopensaet beemd gelegen inde Ghilze Vucht aldaar tussen:
erfenis van Jan van Buerden een zijde
erfenis van Peter van Buerden ander zijde
erfenis van Gerijt Reijnen een einde
erfenis van Peter Pulskens ander einde.
Nog hiertoe het derde deel onbedeeld in 1 lopensaet beemd ook in de Ghilze Vucht gelegen tussen:
erfenis van Goessen Peters een zijde
erfenis van Peter Pulskens daar rondom aanliggende,
zoals ze zeiden.
Op welke schuur, schop, hof met de grond en erfenis daaraan gelegen en de andere erfenissen voornoemd de twee ander zijn tegen deelslieden vertegen hebben ten behoeve van Ghijsbrecht hun broer voors, met overgeven en afgaan etc, belovende ut supra (zoals boven) en alle kommer ut supra (als boven), behalve dat Ghijsbrecht voornoemd hieruit moet gelden een mud rogge per jaar erfpacht te betalen aan de Kapel van Rijell; twee stuiver en nog 1 oirt ongeveer gewincijns per jaar in Oisterwijck te betalen aan Jacop Emmen; het derdedeel van een vierdevaet rogge per jaar erfpacht aan de Carmelieten in Mechelen; het derde deel in een hoen of een halve stuiver per jaar daarvoor te betalen aan Sinte Vijve van Linteren; nog zijn deel in de heerencijnsen van de beemden onder Ghilze gelegen te betalen aan de Heer van Breda; nog zijn deel, te weten ongeveer twee stuivers in het gehele bedrag in een jaarlijks cijnske te betalen aan de erfgenamen van heer Jan van Brecht, ridder, en nog hierbij een loscijns van zes carolus gulden jaarlijks te betalen aan Adriaen Dionijs Meijnaerts, die ter kwijting staan met honderd carolus gulden. Welke voornoemde pachten en cijnsen de voornoemde Ghijsbrecht zo moet gelden en betalen en etc ut in superiori et latius repertentus (zoals in voorgaande [brief] ook breder verhaald).
Datum et scabini ut supra (datum en schepenen als boven).
Debet 13 st.

Hiertegen is aan de voornoemde Adriaen zoon van wijlen Gerijt Henrick Beijkens ten deel gevallen een huis, hof met de grond en erfenis daaraan gelegen en daartoe behorende, groot ongeveer 10 lopensaet, gelegen in de parochie van Tilborch ter plaatse genaamd 't Creijenven, aldaar tussen:
erfenis van Peter Gerijt Maes Geenen cum aliis
(en anderen) een zijde
erfenis van Ghijsbrecht zijn broer, dat hiertegen
afgedeeld en afgepaald is ander zijde
de gemeijn straat een einde
erfenis van Adriaen Jan Vrancken ander einde.
Nog de helft bedeeld in een heiveld gelegen in de parochie en ter plaatse voors genaamd 't Venne, aldaar tussen:
erfenis van Peter Gerijt Reijnen een zijde
de Tilborchsche gemeijnt ander zijde
erfenis van Anthonis zijn broer een einde
erfenis van Hanrick Cornelis Appels ander einde.
Nog het derde deel bedeeld in vijf lopensaet beemd gelegen in de Ghilze Vucht, aldaar tussen erfenis ut in superiori (zoals in voorgaande [brief]) en nog hiertoe het derde deel onbedeeld in 1 lopensaet beemd etc ut in superiori (zals in voorgaande [brief]), zoals ze zeiden.
Op welke voornoemd huis, hof, met de grond en erfenis daaraan liggende en op de andere erfenissen voornoemd de andere zijn tegen deelslieden vertegen hebben ten behoeve van Adriaen hun broer bovengenoemd met overgeven en afgaan etc, belovende ut supra (zoals boven) en alle kommer ut supra (als boven), behalve dat Adriaen voornoemd hieruit moet gelden twee lopen rogge per jaar erfpacht te betalen aan de Rector van Onze Lieve Vrouwe Altaar in het nieuwe koor in de kerk van Tilborch; een lopen rogge per jaar erfpacht aan de Rector van het Sint Jans Altaar in de kerk voors; acht en een halve lopen rogge per jaar erfpacht aan de Tafel van de Heilige Geest ook in de kerk voors; een derde deel in een vierdevaet rogge per jaar erfpacht aan de Carmelieten in Mechelen; een derde deel in een hoen per jaar of een halve stuiver daarvoor aan Sinte Vijve tot Linteren; drie stuiver min een half oirt per jaar gewincijns te betalen aan Jacop Emmen; een halve stuiver per jaar gewincijns aan de erfgenamen van Lucas van Amerzoijen; zijn wettelijk aandeel in alzulke heerencijnsen die men aan de Heer van Breda uit de beemden gelegen in Ghilze jaarlijks uitreikt en nog ongeveer 2 stuivers in het gehele bedrag uit een cijnske, dat men aan de erfgenamen van wijlen heer Jan van Brecht, ridder, jaarlijks betaalt; nog 3 krolus gulden per jaar loscijns te betalen aan Peter Gerijt Reijnen die ter kwijting staan met 50 karolus gulden; een half mud rogge jaarlijkse lospacht te betalen aan Jan van IJersel ter kwijting staande met 25 karolus gulden; een half mud rogge jaarlijks aan de erfgenamen van Jan Eellens ter kwijting staande als voor, alles naar inhoud en vermogen der losbrieven die daarvan zijn zoals ze zeiden. Welke voors pachten en cijnsen de voornoemde Adriaen zo moet gelden en betalen ut ante ende latius repetentus (zoals voor en breder verhaald).
Datum et scabini ut supra (datum en schepenen als voor).

Adriaen zoon van wijlen Gerijt Henrick Beijkens legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Henrick zoon van wijlen Jan Sijmons, met afgaan en vertijen etc, een huis, hof met de grond en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, groot ongeveer 10 lopensaet en reengenoten ut supra (zoals boven), nog de helft bedeeld in een heiveld, gelegen en reengenoten ut supra (als boven), welk voors huis, hof met de grond en erfenis met het heiveld voornoemd aan de voors Adriaen toegekomen en bestorven was van zijn ouders en hem tegen zijn mede condividenten heden ten dage toebedeeld en toegevallen was prout in literis de (zoals in brieven van) Tilborch.
Adriaen verkoper voornoemd heeft beloofd supae se et bona etc warandiam more solito (op zich en zijn goederen etc te waren zoals gebruikelijk) behalve dat Henrick koper voornoemd hieruit moet gelden 2 lopen rogge per jaar aan de Rector van Onze Vrouwe Altaar in het nieuwe koor in de kerk van Tilborch; een lopen rogge per jaar erfpacht aan de Rector van Sint Jans Altaar in de kerk voors; 8 lopen rogge per jaar erfpacht aan de Tafel van de Heilige Geest ook in de kerk voors; een derde deel in een vierdevaet rogge jaarlijkse erfpacht aan de Carmelieten tot Mechelen; het derde deel in een hoen te betalen aan Sinte Vijve van Linteren; drie stuivers min oirt per jaar gewincijns aan Jacop Emmen in Oisterwijck; een halve stuiver per jaar ook gewincijns te betalen aan de erfgenmamen van Lucas van Amerzoijen; nog hiertoe 3 karolus gulden per jaar te betalen aan Peter Gerijt Reijnen ter kwijting staande met 50 karolus gulden; twee verschillende half mudden rogge per jaar, het ene te betalen aan Jan van Eerssele en het andere aan de erfgenamen van Jan Eelens, elk ter kwijting staande met 25 karolus gulden, alles naar inhoud van schepenen losbrieven, die daarvan zijn.
Hij heeft verder beloofd dit verkopen, overgeven, opdragen, afgaan en vertijen etc en alle andere kommer en calangies daar meer op komende allemaal voor hem af te doen.
Datum et scabini ut supra (datum en schepenen als boven).
Bron: RHC Tilburg online, Nadere toegangen Tilburg R 308 f 61r-63v 
Family F1636
 
425 6 februari 1596:
Schepenen doen condt dat Laureijs Geerytssen van den Bleecke zijne kennelijcke onderpande die de wed en kindr van Godert Geeryt Jacopszoon in handen hebben, voor tverloop van 12 rijnsgld verschenen in 1594, doen van bynnen jaers was, en voor 6 gelijcke chijnsen van buyten jaers, en voor de costen van recht. Gelegen onder Alphen tot Chaem opt Houtgoir.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer 769 fol. 230r

17 oktober 1617:
Laureijs Geerit Cornelis Aertsz van den Bleke heeft de erfchijns van 12 kargld erfchijns sjaers vercoft aen zijn neve Gheerit Aert Geertssone van den Bleke.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer 771 fol. 25v

24 februari 1609:
broer en zussen; Laureijs Jan Peeter Jacopssone, Perijntken Jan Peeter Jacopsdr met man en vgd Adriaen Jan Laureijssone; Jacopmijntken Jan Peeter Jacobsdr met man en vgd Laureijs Peeters; zus Elisabeth Jan Peeter Jacobsdr met man en vgd Wouter Jacobssen, allen voor zichzelf; Peeter Adriaen Peeter Jacobssone voor zichzelf en oock naemens Cornelis, Jan, Elisabeth en Jenneken, zijn broers en zusters; Laureijs Geeritssen van den Bleeck ende Goris Aert Geeritssone van den Bleeck voor zichzelf en de laatste oock namens de ombejaerde kindr van zijn broers en zusters, hebben vercoft aen Adriaen Jan Adriaen Wilboortssone, Huys, hoff en erve onder lant en groese, 2 bdr, partij 1 aenbestorven van Jan Peeter Jacobs en Jenneken (niet ingevuld), sijn huysfrouw, gelegen tot Chaem opt Houtgoir; oost Anthonis Lenaerts kindr; zuid en west Anthonis Peeters; noord sHeeren strate, en een stuck erffs onder weijde, bosch en heijde, 1/2 bdr, gelegen daer omtrent tegens 't huys voirs over de strate; oost Peeter Cornelis Wouters; zuid de Gebuerstrate; west en noord Anthonis Lenaerts kindr.
Te vrijen met 7 veertel rogs Jan van Dunne en Guedele van Dunne sijn suster, huysfrouw van Mr Jan van Couwegem. Met noch 31 st en 1 oort Jan Peeter Jacobs kindr.
IN MARGE: Laureijs Jan Peeter Jacopssone en Elisabeth des voirs Jan Peeter Jacobsdr met man en vgd Laureijs Peeters voor henzelf als namens de andere erffg van Jan Peeter Jacops, hebben verclaert dat Adriaen Jan Wilboortssone hen afgelost heeft de 31 st en 1 oort. Actum 1614/03/27.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer 770 fol. 124r-v

17 november 1620:
Laureijs Geerits van den Bleecksone, zijn dochter Maeyken Laureijs Geerits van den Bleeckdr, met man en voogd Anthonis Jan Adriaenssen, man en voogd, beide voor zichzelf, Adriaen Willem Henricx van den Kieboom als vgd van Adriaenken ende Anneken (omtrent 25 jaren), dochters van Laureijs Geerits van den Bleecksone, hebben vercoft en Jan Jan Cornelis Sijmonsz ons medeschepen een stuck heijvelts, 300 r., hen bij den voirs Laureijs voor haer vercooperen moederlijcke goeden bewesen, gelegen tot Chaem opten Mijsberch; oost Anneken Laureijs Geeryts; zuid Jan Adriaen Jan Dielis; west de koper; noord het Godtshuys van Tongerloo.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer 771 fol. 61r-v

21 juli 1626:
Ghoris Aert Geerits en Jan als toezienders van de weeskinderen van wijlen Jan Laureijs Geeritssen, hebben vercogt aen Maeyken Laureijs Geerits van den Bleeck weduwe van Anthonis Willeborts alias Quack, Der kindr vierde part van stede en erve, int geheel 300 r., ongedeelt gelegen tot Chaem aen de Heijsijde; oost de koper; zuid Adriaen Henricx van Dun; west Adriaen Anthonis Mathijssen; noord sHeeren vroente. De andere drie vierendelen behoren gezamenlijk aan Anneken, Adriaenken en Maeyken Laureijs Geerits van den Bleeck, allen dochters van wijlen Laureijs Geeritssen van den Bleeck. Te vrijen met 6 st en 1 oort erffchijns.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer 771 fol. 125r-v 
van den Bleeck, Laureijs Geerits Cornelis Aerts (I8738)
 
426 6 februari 1686:
Cornelis Willem Colen momboir ende Peter Elissen Jansen toesiender over de onm. kinderen van wijlen Cornelis Gerit Colen daer moeder aff is Elissabeth Wouters.
Bron: RHC Tilburg online, eden van voogden in Tilburg, ORA Tilburg inv.nr. 666 en 667. 
Family F1876
 
427 6 januari 1632:
comp Cornelis de Meulenaer landman in Cadsant en Prijnken Daniels filia Niclaes Daniels verkopen aan Jaques van Ackeren als voogd van de weze van Mahieu van Ackere daer moeder af was Janneke Daniels ten profijte van de voors wese 2 gem lant in de polder robbemoreel in een partije van ontrent 30 gem met de voors weze de wed van Pieter Florisoone ende de wed was van Balliu Nicolaes de Vos ende bekennen de voors comparanten vande cooppenningen wande selve partije al voldaen ende wel betaelt te wesen.
Bron: Marianne Gossije, RAZvl inv.nr. 472 fol. 83 
Family F2400
 
428 6 januari 1773:
Peter Reyns momboir en Willem Janssen toesiender over het een minderj. Kind van wijlen Allegonda Drijers daar vader van is Cornelis Reijns.
Bron: RHC Tilburg: Eden van voogden, URL: http://rhc.tilburg.nl/studiezaal/naderetoegangen/tb/edenvanvoogden670-672-5.htm 
Family F1445
 
429 6 juli 1679:
Schuldbekentenis van Joos van Ackere, won. alhier, aan Jan Verhage over ?31:5:0 over koop van vlas.
get: Adriaen Smoor, Adriaen Oosterlingh de jonge
MERK Joos van Ackere
Notariele acten notaris Jan Gillissen van Cruyningen, http://www.grijsbaard.demon.nl, RAZ, ORAZvl. 2154, n. 2 
Family F806
 
430 6 maart 1556:
Steven Jan Steven Huijben zoon legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Sebastiaen zoon van wijlen Peter Crillaerts, simul cum dictis literis et jure (samen met de genoemde brieven en het recht), met afgaan en vertijen etc., een stuk heiveld hem toebehorende in alle grootte zoals dat gelegen is in de parochie van Tilburg in een stede genaamd die Rijt theijnden die Rijtsche straet tussen:
erfenis van Willem Cornelis Peters een zijde en
een einde
erfenis van Peter Denijs Mutsaerts ander zijde
de gemeijnt van Tilburg ander einde.
Welk stuk heiveld voors. Steven voors.gekocht en verkregen had van Henrick Gherit Smolders zoals dat in schepenbrieven van Tilburg, daar op gemaakt, meer volkomen is begrepen. Et promisit super se et bona sua etc. (en hij heeft beloofd op zich en zijn goederen etc.) dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors. altijd vast en stendig te houden etc. en alle kommer en calangies van zijnentwege daar op komende allemaal voor hem af te doen.
Datum de 6e maart, schepenen Reijnbouts en Ghierl.

Peterke weduwe van Claes Henrick Peter Aerdts cum tutor (met haar voogd) etc. supportavit (heeft overgegeven) aan haar wettige kinderen met afgaan en vertijen etc. haar tocht en al het recht van tochten, wat ze heeft en bezit in vier stukken of percelen van beemden, zo groot en klein als die gelegen zijn in de parochie van Tilburg, het een tussen Maesdijck en de Blootbeempden, het andere aan de Ouden Dreijboom, het derde in die Laeijaerts en het vierde in die Bloeck achter Dalem, het eerste stuk gelegen aldaar tussen:
erfenis van Marie Peter Beerten dochter een zijde
erfenis van Lenaert Adriaen Mutsaerts ander zijde
de Leije aldaar een einde
de gemeijnten van Tilburg ander einde,
het tweede stuk tussen:
erfenis van de erfgenamen van wijlen Laureijs
Henrick Zwijsen beide zijden
de voornoemde Leije een einde
erfenis van Dani?el Jan Reijnen ander einde,
het derde stuk tussen:
erfenis van Peter Denijs Mutsaerts een zijde
erfenis van de Vrouwe van Doerne met haar kinderen ander zijde
en ook aan een einde
erfenis van Willem Cornelis Peters ander einde
en het vierde stuk tussen:
erfenis van de erfgenamen van wijlen Henrick
Laureijs Zwijsen voornoemd een zijde en
een einde
erfenis van Lijsbet weduwe van Herman Peter Hermans
met haar kinderen ander zijde
erfenis van het Godshuis van Tongerloe ander einde
ut dicebat (zoals zij zeide) en ze heeft geloofd cum tutore prescripto super se et bona sua (met haar voogd voorschreven op zich en haar goederen) etc. dit overgeven, opdragen, afgaan etc. en van tochtenwege daarop nooit meer aanspraak te maken noch te doen maken etc. en alle kommer en calangies van harentwege daarop komende allemaal voor hen af te doen.
Datum et scabini ut supra. (Datum en schepenen als boven).

Adriaen zoon van wijlen Claes Henrick Peter Aerdts legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Sebastiaen zoon van wijlen Peter Crillaerts en aan Steven zoon van Jan Steven Huijben, zijn zwagers, met afgaan en vertijen etc. een vijfde deel hem toebehorende in vier stukken beemd, zo groot en klein als die gelegen zijn in de parochie van Tilburg, het ene tussen Maesdijck en de Blootbeempden, het andere aan de Oude Dreijboom etc. omnino ut supra (alles als boven) in de vs. tochtbrief et promisit warandiam more solito dempto (en hij heeft beloofd te waren zoals gebruikelijk behalve) dat de kopers voors. uit het vijfde deel voors. van het eerste stuk beemd voors. moeten betalen het vijfde deel in een braspenning erfgrondcijns te betalen aan de Heer van Tilburg en 'sHeren schouwen van de vooraangeroerde Leije als ook van de Heijningen aldaar moeten onderhouden naar oude gewoonte, gelovende verder dit verkopen, overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors. altijd vast etc. en alle andere kommer en calangies, daar meer op komende, allemaal af etc.
Datum et scabini ut supra. (Datum en schepenen als boven).

Henrick zoon van wijlen Claes Henrick Peter Aerdts ook legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft ook wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Sebastiaen zoon van wijlen Peter Crillaerts, zijn zwager, met afgaan etc. een vijfde deel hem toebehorende in de vier stukken beemd omnino ut supra (alle als boven) et promisit warandiam more solito dempto (en hij heeft beloofd te waren zoals gebruikelijk behalve) daar uit te gelden ut supra (als boven) en 'sHeren schouwen te onderhouden ut supra (als boven) gelovende verder ut supra (als boven).
Datum et scabini ut supra. (Datum en schepenen als boven).

Marike dochter van wijlen Claes Henrick Peter Aerdts cum tutore (met haar voogd) etc. ook legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft ook wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Steven zoon van Jan Steven Huijben haar zwager met afgaan en vertijen etc. een vijfde deel haar toebehorende in de vier stukken beemd ut supra (als boven) et promisit cum tutore prescripto warandiam more solito dempto (en ze heeft met haar voogd voorschreven beloofd te waren zoals gebruikelijk behalve) daaruit te gelden ut supra (als boven) en 'sHeren schouwen te onderhouden ut supra (als boven), gelovende verder ut supra (als boven).
Datum et scabini ut supra. (Datum en schepenen als boven).

Sebastiaen zoon van wijlen Peter Crillaerts als man en momber van Maria sue uxoris (zijn huisvrouw) en Steven zoon van Jan Steven Huijben als man en momber van Henricka sue uxoris (zijn huisvrouw), dochters van wijlen Claes Henrick Peter Aerdts hebben geloofd als principaal schuldenaar te gelden, te geven en wel te betalen aan Peterke weduwe van Claes Henrick Peter Aerdts, hun schoonmoeder, een jaarlijkse en erfelijke cijns van vier karolus gulden per stuk tot twintig stuivers gerekend, te vergelden gedurende het leven van Peterke voors. elk jaar op de eerste dag van mei en voor de eerste termijn de eerste dag van mei nu aaanstaande en dat uit en van alle en eeniegelijke hun erfelijke goederen, hoedanig die mogen zijn en waar en tussen wie ook die gelegen en bevonden zullen mogen worden et promiserunt (en ze hebben beloofd) aan haar de voors. cijns te waren zoals men een erfcijns schuldig is te waren en hun voornoemde erfelijke goederen altijd goed, zeker genoeg en van waarde te maken etc. en alle kommer en calangies daarop komende allemaal af te doen. Met condities en voorwaarden hierbij dat Sebastiaen en Steven voors. zullen mogen en ook gehouden en verbonden zullen zijn de voors. cijns van de vier karolus gulden vs. samen te lossen en te kwijten de eerste dag van mei volgende op de dood van Peterke voors. en dat met de somma van zeven en negentig en een halve karolus gulden, 20 stuivers of de waarde daarvan in ander goed gevalueerd geld alsdan gevalueerd zijnde voor elke karolus gulden te rekenen, samen met de verlopen en onbetaalde cijnsen, welke penningen voors. alsdan onder de kinderen van Claes en Peterke vs in gelijke porties gedeeld zullen worden, zonder arglist.
Datum et scabini ut supra. (Datum en schepenen als boven).
In margine:
Henrick zoon van wijlen Claes Henrick Peter Aerts, voor hem zelf en voor Marie zijn zuster en dezelfde Henrick nog en Marten Melis Adriaen Melis als momber en toeziener van Lenaert en Nicolaeske, broer en zuster, onmondige kinderen van wijlen Adriaen zoon van wijlen Claes Henrick Peter Aerts voors., waar hij als momber en toeziener voor instond en geloofde, hebben bekend gemaakt, dat de drie vijfde delen van de cijns, in dit contract begrepen, afgelost en gekweten zijn door Sebastiaen en Steven voors.
Datum de 20e mei 69 en zodoende geroyeerd.

Sebastiaen zoon van wijlen Peter Crillaerts als man en momber van Maria sue uxoris (zijn huisvrouw) dochter van wijlen Claes Henrick Peter Aerdts heeft wettelijk en erfelijk op de wijze van erfdeling overgegeven en opgedragen aan Steven zoon van Jan Steven Huijben als man en momber van Henricka sue uxoris (zijn huisvrouw) dochter van wijlen Claes Henrick Peter Aerdts voors. samen met alle schepenbrieven, die daarvan mentie maken en gewag doen en met al het recht hem daarin enigszins toebehorende, met afgaan en vertijen etc. de helft hem toebehorende in twee stukken beemd, gelegen in de parochie van Tilburg het ene aan de Oude Dreijboom en het andere in die Bloeck, in alle grootte als die daar gelegen zijn, het eerste stuk tussen:
erfenis van de erfgenamen van wijlen Laureijs
Henrick Zwijsen beide zijden
de Leije aldaar lopende een einde
erfenis van Dani?el Jan Reijnen ander einde.
Het tweede stuk gelegen tussen:
erfenis van de erfgenamen van wijlen Laureijs
Henrick Zwijsen een zijde en
een einde
erfenis van Lijsbet weduwe van Herman Peter Hermans
met haar kinderen ander zijde
erfenis van het Godshuis van Tongerlo ander einde
ut dicebat (zoals hij zeide) en Sebastiaen voornoemd heeft gelofte gedaan als principaal schuldenaar super se et bona sua etc warandiam more solito (op zich en zijn goederen etc. te waren zoals gebruikelijk) en dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors. altijd vast en stendig te houden en in zijn naam en in die van zijn huisvrouw voors. te doen onderhouden en alle kommer en calangies daar op komende allemaal voor hem af te doen, behalve dat Steven voors. 'sHeren schouwen van de Leije, aan het ene einde van het eerste stuk beemd vs lopende, moet onderhouden naar oude gewoonte.
Datum et scabini ut supra. (Datum en schepenen als boven).

Steven Jan Steven Huijben als man en momber van Henricka sue uxoris (zijn huisvrouw) dochter van wijlen Claes Henrick Peter Aerdts heeft wettelijk en erfelijk op de manier van erfdeling overgegeven en opgedragen aan Sebastiaen zoon van wijlen Peter Crillaerts als man en momber van Maria sue uxoris (zijn huisvrouw) dochter van wijlen Claes Henrick Peter Aerdts voors. tesamen met alle schepenbrieven die daarvan etc. et cum toto jure (en met al het recht) etc. met afgaan en vertijen etc., de helft hem toebehorende in twee stukken beemd gelegen in de parochie van Tilburg het ene tussen Maesdijck en de Blootbeempden en het andere in die Laeijaerts, in alle grootte als ze aldaar gelegen zijn, het eerste stuk tussen:
erfenis van Maria Peter Beerten dochter een zijde
erfenis van Lenaert Adriaen Mutsaerts ander zijde
de Leije aldaar lopende een einde
de gemeijnten van Tilburg ander einde.
Het tweede stuk vs. gelegen tussen:
erfenis van Peter Denijs Mutsaerts een zijde
erfenis van de Vrouwe van Doerne met haar kinderen ander zijde en
een einde
erfenis van Willem Cornelis Peters ander einde
ut dicebat et promisit dictus Stephanus ut debitor principalis super se et bona sua etc. warandiam more solito dempto (zoals hij zeide en de genoemde Steven heeft beloofd als principaal schuldenaar op zich en zijn goederen etc. te waren zoals gebruikelijk, behalve) dat Sebastiaen voors. uit het gehele eerste stuk beemd moet gelden een braspenning erfgrondcijns te betalen aan de Heer van Tilburg en 'sHeren schouwen van de Leije voors. en ook van de Heijningen moet onderhouden naar oude gewoonte, gelovende verder dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen vs altijd vast en stendig te houden en in zijn naam en in die van zijn huisvrouw te doen houden etc. en alle andere kommer en calangies, daar meer op komende, tot zijn helft voor hem allemaal af te doen.
Datum et scabini ut supra. (Datum en schepenen als boven).

Marten zoon van wijlen Laureijs Martens vande Zande legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Sebastiaen zoon van wijlen Peter Crillaerts met afgaan en vertijen etc. een stuk heiveld hem toebehorende in alle grootte zoals dat gelegen is in de parochie van Tilburg ter plaatse geheten voer die Blootbeempden aldaar tussen:
erfenis van Agnes weduwe van Claes Aerdt Sterts
cum proelibus (met haar nazaten) een zijde
erfenis van Anthonis Wouter Thonis ander zijde
erfenis van Laureijs Henrick van Gorp een einde
erfenis van het Godshuis en klooster van de
Baseldonck ander einde
ut dicebat et promisit warandiam more solito (zoals hij zeide en hij heeft beloofd te waren zoals gebruikelijk) en dit verkopen, overgeven etc. en alle kommer en calangies daarop komende allemaal af etc.
Datum et scabini ut supra. (Datum en schepenen als boven).
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 301 f. 71v-73v 
Family F644
 
431 6 mei 1653:
Goossen Lenaertssen van den Hove bekent schuldig te zijn aan Wouter
Laureijssen ten behoeve van diens vijf onmondige kinderen bij wijlen Maijke de
oude, dochter van Lenaert Goossens van den Hove, een bedrag van 80 gulden.
Uit de aantekening in de marge blijkt dat de schuld op 22-3-1675 voor
3/5 deel bij Aert Wouter Laureijssen, Peter Elias Jans, gehuwd met Anna Wouter
Laureijssen, en Peterken, weduwe van Laureijs Wouters, ingelost is.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Loon op Zand inv.nr. 75 fol. 51v 
Family F1873
 
432 6 mei 1666, eedaflegging voogden:
Jan Adriaen Henrick Smolders momboir ende Anthony Adriaen Goyaerts toesiender over de onm.kinderen van Cornelis Adriaen Jan Wouters daer moeder aff was Cornelis Adriaen Henrick Smolders.
Bron: RHC Tilburg, ORA inv.nr. 664 
Family F281
 
433 6 november 1358:
Hermannus de Borden de Westilborch heeft opgedragen aan Henricus Custos, de erfpacht van een half mud rogge, welke Elisabeth, dochter van Hermannus van der Aavoert geldt uit 3 lopense land, vroeger toebehoord hebbende aan Gerardus Beyen senior, gelegen in die Hasselt in de parochie Westilborch, tussen Gerardus gen. Rode Gerarts, en Lambertus, zoon van wijlen Lambertus Ydensoen, stellende mede ten onderpand 1 lopense land in de Tetenbrake, geheten die Hogheacker.

in die sancti Leonardi confessoris; Michael de Norde en Henricus Luten, schepenen van Oesterwyck.

Geryt van Houthem Janss heeft dit voers. half mudde roggen met meer andere perceelen opgedragen Godevaert van Hulsen, soen wilner Godevaerts van Hulsen, gelyck in scepeneletteren van Oisterwyck begrepen is van den daet 26 daigen inden aprille int jaer 1460.

Fasel, regest 13, cartularium fol. 84.
Bron: RHC Tilburg online, Oorkonden uit Midden-Brabant voor 1418 
de Borden, Hermannus (I7626)
 
434 6 november 1715:
Staat en inventaris van de roerende goederen in zijn woning en huis op de Beecke onder de Haege van Adriaen Jacob Gastelaars, opgesteld op verzoek van heer Arent Baron van Wassenaar, heere van Duvevoorde, drossaart der stadt en baronnij van Breda.
De inventaris toont een karig huishouden. Zo bezat hij maar een tafel en drie stoelen. Daarnaast bezat hij een werkbank, twee zagen, drie beitels, twee passers, een snijmes, twee handzagen en acht schaven, wat suggereert dat hij timmerman was.
Hij bezat ook maar een bed (matras) met een hoofdkussen, twee lakens en een deken.
Bron: Staat en inventaris van Adriaen Jacob Gastelaars, 6 november 1715; "Staten en inventarissen Princenhage 1700-1729," digitale afbeeldingen, Stadsarchief Breda (http://www.stadsarchief.breda.nl : geraadpleegd 30 november 2013), inv.nr. 168. 
Gastelaers, Adriaen Jacob (I1151)
 
435 6 oktober 1672:
Huwelijkscontract tussen Servaes Bockeljoen , wedr v Jaquemijntie de Mares , en Grijetje Vermeulen fa Jacob, jd, geass m Joris Vermeulen, haar oudste oom paternel.
get: Lowijs van Helleput MERK, Petrus van Weenegem de jonge
MERK Servaes Bockeljoen, WT Grijtjen Vermeulen
Bron: Notariele acten notaris Jan Gillissen van Cruyningen, http://www.grijsbaard.demon.nl 
Family F1563
 
436 7 12 1606 is zij weeskind, voogd is Jacob Meus. Toeziender en naaste vrinden zijn Aert Peter Jans van Bergen en Claes Cornelis Coppens gehuwd met Adriaentje Meus

Etten N 1548, 2 4 1622 not. Uythoven compareerden Adriaen Cornelisz Vermunt toekomende bruidegom met broer Jacob en swager Marinus Jans en Neelke Petersdr van Bergen toekomende bruid met oom Jacob Meus en Mayke Adriaen Meus, maken huwelijkse voorwaarden.

Bron: E-mail Ger Klein d.d. 20-4-2008 
Family F2569
 
437 7 april 1616:
Comp Rijckaert van de Watere die verkoopt aan Pieter de Cherf en Jaquemijntken Chieux een huis en schuur met zes ... daer tegenwoordig de orange boom uit? steckt

Pieter de Cherf verklaart schuldig te zijn aan Ryckaert van de Watere 63-6-13 pond Vlms
Bron: Marianne Gossije: RAZvl inv.nr. 472

5 oktober 1617:
Pieter de Cherff fs. Jacobs is geld schuldig aan Francois? de Meij?.
Bron: Zeeuws Archief: RAZvl. inv.nr. 472 fol. 25

24 april 1618:
Comp Pieter le Cherf en Jacquemijne Sieures zijne huijsvrouwe verkopen aan Corijn Wadde een stuk land gelegen binnen Mude, `op de suijtsijde van de kerckhove daervan dats? eerst licht drij gemeten acht roeden lants tusschen tvoorschreven kerckhoff ende dat aen de noortsijde ... van Maeri? Boors? landt aande Suydtsijde streckende mette voorsijde aan de St Annastrate en mette westsijde aende adene?; voorts zoo liggen aent westeijnde daeraen westwaarts onder 5 gemeten 40 roeden tussen de voors adene ende die oostzijde op het suijteijnde, Cons: de Boulwys? land aan de westzijde strekkende metten noortende aan de nieuwen weie
Bron: Marianne Gossije: RAZvl inv.nr. 472

4 juli 1620:
Verscheen Pieter de Cherff vervangende Jaquemijnken Chieux sijne wettelijcke huijsvre.... de weesen van den voorn. Pr. de Cherff geprocreert bij zijne voorn. huijsvr. Jaquemientien Chieux namenl. Pr. de Cherff de Jonge Catharina ende Maijken:Jacobken de Cherff mitsgaders alle de kinderen die selve bij voors. Jacobmintien geprocureert zouden mogen worden van een huijs ende erve alzoo het zelve gestaen ende gelegen is binnen deser stede vander Muijde daer den Comparant jegenwoordich in woont van vooren tot achter met alle datter toebehoort aertvast ende nagelvast zootzelve nu tertijt beseijnt ende bbevrijt is gestaen aen de noortzijde vande plaetse aende oostzijde eenen ganck achterwaerts wester? suit de voorn. plaetse west het stadthuijs der zelver stede tzelve huijs belast met vierenveertich ponden achthien schellingen...
Bron: Zeeuws Archief: RAZvl. inv.nr. 472 fol. 41

30 april 1629:
Pieter de Cherff fls. Jacob ende Jacominken Chieux sijn huijsvr. mitsgaders Pieter de Cherff haer sone welcke comparanten gaven volle macht an franchois Auseels in huwelijck hebbende Catholijntken de Cherff dochter van voorn. Pr. de Cherff omme te gane inde quartieren van Steenwerck in Westvlaenderen omme aldaer te vercopen seker perthijen offe gedeelte van lande als haerln. ge..deert is uijt crachte van opdrach bij den overlijden van antheunis Cheux ende Maijcken van Torout die vader ende moeder waren van voorn. Jacomintken. etc.
Bron: Zeeuws Archief: RAZvl. inv.nr. 472 fol. 69v

2 juli 1631:
voor mij notaris Jan van Dorp te Sluis is gecompareert Pieter fs Jacob de Cherf in huw hebbende Jacomintken dochter van Ants: de Chieux mitgaders Pieter de Cherff de jonge en Francois Asseelts in huw hebbende Cathelijntken de dochter van voors Pieter de Cherf fis Jacob hebben gemachtigd de voors Jacomijne Chieux hier present omme te gane int westquartier in prochie van Steenwerck ende Nijpkerck om aldaer te gaen ende vercoopen al sulcke goederen als de voors comparanten vervallen zijn beneffens haeren suster Maicken de Cherff vuijt crachte van opdrach bij den overlijden van Anths Chieux ende Maeijcken van Thorout die vader ende moeder waren van voors Jacomincken [...]
geven voors Jacominken ook de volle macht te supstitueren in haere plaetse Jakob Chieux broeder van voors Anths Chieux
Bron: Marianne Gossije: RAZvl inv.nr. 472 
Family F2201
 
438 7 april 1688:
Christoffel Wildorp, getr. met Catalijna Blankaarts, wed. Pr. van de Putte, ontangt van Pieter Herny f25,-, zijnde een legaat van Hend: van Hekke aan de wees Hendrina van de Putte, Boudewijn Scheers ontvangt eenzelfde legaat voor zijn kind Boudewijn Scheers.
Bron: Index weesboeken van Sint Anna ter Muiden sinds 1604 RAZVL nr. 488. 
Family F1150
 
439 7 februari 1695:
Peter Willems Daniels momboir en Symon Hendrickx toesiender over 2 onmondige kinderen van Goyaertie Adriaen Denis daer vader van is Jan Janssen de Bont.
Bron: Eden van voogden Tilburg 1687-1711, URL: http://rhc.tilburg.nl/studiezaal/naderetoegangen/tb/edenvanvoogden668-9.htm 
Family F392
 
440 7 januari 1539:
Erfdeling van de goederen van wijlen Willem Laureijs Anssems en van zijn huisvrouw wijlen Heijlwich dochter van wijlen Claeus Truijen, tussen:
1. Willem Willem Laureijs Anssems.
2. Willem zoon van wijlen Pauwels Borchmans als man van Elijsabeth Willem Laureijs Anssems
3. Jan zoon van wijlen Willem Berijs van Oerle als man van Elijsabeth Willem laureijs Anssems
4. Adriaen zoon van wijlen Jan Peter Gijben als momber en Willem Willem Laureijs Anssems als toeziender van Jenneke onmondige dochter van Gherit zoon van wijlen Jan Peter Ghijben en van wijlen Margriet Willem Laureijs Anssems.
Willem Willem Laureijs Anssems zal hebben:
1. een stede, te weten huis, hof schuur, schaapskooi en erf, genaamd Dou Strede, gelegen te Tilburg aan die Broecksijde, tussen:
Willem Willem Laureijs Anssems een zijde
Reijnier Gherit Reijnen en de
gemeijn straat genaamd Rijtstraat ander zijde
Willem Willem Laureijs Anssems een einde
genuerstr, genaamd Malstraat ander einde
2. de helft in een stuk land, genaamd de Rijtakker in de broecksijde (de andere helft hiertegen gedeeld) tussen: Die Donckerstraet een zijde
Willem Pauwels Borchmans
(de andere helft) ander zijde
Reijnier Gherit Reijnen een einde
die Rijtstraet ander einde
Hieruit te betalen jaarlijks: 4 st. en oerst. erfcijns aan de Heer van Tilburg
1 braspenning erfcijns aan convent van Tongerlo
mud rogge erfpacht in Oisterwijk te betalen
4 rijsg. erfcijns aan zekere persone in den Bosch te los met 64. kar. gulden van 20 st.
4 lopen rogge erfpacht aan de altaristen in de kerk van Tilburg te los met 40 kar. gulden van 20 st. verder het schouwen van de waterlaat.

Willem Pauwels Borchmans als man van Elijsabeth
Willem Laureijs Anssems is ten deel gevallen:
1. de helft in een stuk land, genaamd de Rijtacker, gelegen te Tilburg in die Broecksijde tussen:
Willem Willem Laureijs Anssems
hiertegen gedeeld een zijde
Reijnier Gherit Reijnen ander zijde
Reijnier Gherit Reijnen een einde
Rijtstraet ander einde
2. Een stuk beemd, gelegen te Tilburg aenden gemeijnen dijck tussen:
de gemeijne dijck ander zijde
de Leije een einde
Jan Ghijsbrecht Diercks ander einde
Hieruit te gelden jaarlijks:
mud rogge erfpacht te Oisterwijk te betalen
12 lopen rogge erfpacht aan Jan Ariaen Smolders te los met 26 kar. gulden van 20 st.
5 kar. gulden erfcijns aan het kapittel van St. Jan in Den Bosch te los met 100 kar. gulden van 20 st.
's Heeren schouwen van de Oude Leij te onderhouden.

Hiertegen zal Jan Willem Berijs (van Oerle) als man van Elijsabeth Willem Laureijs Anssems hebben.
1. een stuk land, genaamd de Mal acker, gelegen te Tilburg aen die Malstraet tussen:
erfgen. v. Gheerbrant van
Coulster een zijde
Reijnier Gherit Reijnen ander zijde
erve van Gheerbrant van
Coulsteren een einde
de Malstraet ander einde
2. een stuk beemd groot bunder gelegen te Tilburg in achtermal tussen:
erve van Gheerbrant van Coulsteren een zijde
Anthonis Denijs Meijnaerts en
Kathelijn wed. v. Willem Wouter
Jacops een einde
Malstraet ander einde
3. een stuk beemd, groot 2 lopensaet, gelegen te Tilburg in Achter mal
tussen:
De Nijeuwe Leije een zijde
Anthonis Denijs Meijnaerts en
Kathelijn wed. van Willem Wouter
Jacops ander zijde
rector van St. Anthonis altaar in de kerk
van Tilburg een einde
Mariken dochter van Bertholomeus
Verbunt ander einde
Hieruit te gelden jaarlijks: 6 lopen rogge erfpacht aan de Tafel van de H. Geest te Tilburg
verder sHeeren schouwen te Onderhouden.

Jenneke onmindige dochter van Gherit Jan Peter Ghijben en van wijlen Margriet Willem Laureijs Anssems is ten deel gevallen:
1. een stede, huis, hof, torfschop en erf, gelegen te Tilburg aent Voortveken tussen:
Reijner GFherit Reijnen een zijde
erve van anna Jans ander zijde
Cristine van Liebergen en kinderen een einde
die Donckstraet ander einde
2. een stuk beemd met een eiland, gelegen te Tilburg aenden Veedijck tussen:
de persoonschap van Tilburg een zijde
meester Goessen Verstegen ander zijde
Aert Marcelis van Vessem een einde
Nijenwer Leije ander einde
3. een erfpacht van 12 lopen rogge betaald door willem Jan van Baest en de erfgenamen van Cornelis Rugdijks.
Hieruit te gelden jaarlijks:
lopen rogge erfpacht aan Willem Pijnappel te den Bosch
1 mud rogge erfpacht aan de rector van St. Anthonis altaar in de kerk van Tilburg, te los met 38 karolus gulden.
4 lopen rogge erfpacht aan de Jan de Groot, te los met 9 karolus gulden.
1 Kan wijn aan de kerk van Tilburg op Paasdag violgens testament van Willem Laureijs Anssems
Verder sHeeren schouwen te onderhouden.

Willem Pauwels Borchmans bekent dat hij schuldig is aan het kapittel van St. Jan in den Bosch een jaarlijkse cijns van 5 kar. gulden van 20 st. per stuk te los met 100 kar. gulden als voor hem schuldig was wijlen Willem laureijs Anssems.
Daarom verklaart hij nhu (als erve van Willem Laureijs Anssems) deze 5 kar. gulden jaarlijks te betalen en ook te zullen lossen.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg, R 285 fol. 20r-21v 
Family F1768
 
441 7 juli 1706:
Adriaen Jan Adams 40 jaar Jan Janssen van Abeelen 33 jaar en Adriaen Jan Jan van Aelst 30 jaaqr alle wnd Udenhout tbv Jan Hendricx Verhoeven ook wnd aldaar
een groote toevloet van menschen wech hebben gehaalt ende daermede weggereden en dat Govaert van Ophorst met Jan Teunis Witlocx knecht van Gerit Geritse Peynenburg op gelijke wijse en tijd van requirants erve gehaald verscheyde koebeesten
Bron: Regionaal Archief Tilburg, Notarieel archief Oisterwijk.

17 maart 1708
Cornelis Simon Priems 64 jaar, Wijnant Gijsberts van Iersel 53 jaar, Thomas Wijnants van Iersel 22 jaar allen wnd Udenhout tbv Jan Reunis Witlocx mede wnd Udenhout op woensdag na vastenavond ll in de schuur van den eersten in vriendschap geaccordeerd met Yken Martens wegens onderhouden van kind als zij zei te hebben bij requirant ook over kraamkosten betalen 8 gld 4 vaten rogge en zester boekwijt
Yken heeft nog twee andere bastaardkinderen gehad namelijk een bij Jan Peeters Vermeer en het andere bij eenen Jan als knecht gewoond bij Jan Janssen Vermeer in Udenhout
Bron: Regionaal Archief Tilburg, Notarieel archief Oisterwijk

3 maart 1716:

Hendrik Goijaerts Vermeer, Peter Arien Goijaerts Vermeer en Goijaert Wijnant van Ierssel voor zijn vader Wijnand,
Verkopen aan Laurens Jance Schapendonck, de tocht en zijn kinderen bij Arientje Goijaerts Vermeer het erfrecht,
_ deel in akkerland, 3 lopen, te Udenhout in de Creijtemolenstraat,
e.z. Jan Jance van Reijswijck, a.z. erfgenamen Aert Peter van Ierssel,
_ deel teulland, als voor,
e.z. heilige geest van Oisterwijk, a.z. erfgenamen Aert Peters , e.e. het eerste perceel tot a.e. het kind Gerrit Peter Teullincx,
nog een weiveld, 2 lopen, in de Groenstraat, genaamd het Helemonts broeck,
e.z. kinderen Arien Peters Vermeer, a.z. Laurens Janssen Schapendonk, e.e. Hendrik Vermeer, a.e. de Asschotse steeg
belast met jaarlijks _ van 2 vat 8 kannen rogge aan de armen van Udenhout
belast met jaarlijks _ van een cijns van 15 gulden "waarmede het voors. ten deeze comt te cesseren, doot ende teniet"
voor de som van 172 gulden

verkoper aangekomen van hun ouders
Bron: Stichting Adriaen Snoerman Fonds, bronnen Udenhout (Biezenmortel) R 466 f. 130v-132, http://www.snoerman.org/udh/ra-otw/ra-otw-466.html

17 oktober 1716:

Wijnand, zoon wijlen Gijsbert Wijnant van Iersel, de ene helft,
Cornelis en Gijsbert, en Cornelis Jan Olislagers als man van Adriana, kinderen wijlen Rijnders Gijsbert van Iersel, en Adriaan Jan van Iersel, en Cornelis Cornelis de Cort als voogden van Hendrina dochter wijlen Francis, ook een zoon van Rijnder Gijsbert van Iersel, voor de andere helft
Maken een erfdeling (smaldeling) van de nalatenschap van Aart Gerit Peijnenborgh en Margriet Gijsbert van Iersel

1ste lot - kinderen van Rijnder Gijsbert van Iersel
1 - oostwaartse helft in akkerland aan de zuidkant, 7 1/2 lopen, te Udenhout in de Ses hoeve
e.z. kinderen Jan Laurijs van Abeelen, a.z. Jan Hendrik Verhoeven, e.e. Antonij Jan van den Boer e.a., a.e. een erfweg
2 - de helft in akkerland aan de zuidzijde, 3 lopen, als voor,
e.z. Antonij van Iersel e.a., a.z. Aart Jan van Iersel, e.e. Jan Jan Deckers, a.e. Clasijna weduwe Jan Jan Vermeer
3 - de helft aan de oostzijde in een weiveld, genaamd Boone weij, 5 lopen, als voor in de Slimstraat,
e.z. Laurijs Arien Witlocx, a.z. kinderen Aart Jan Grevenbroek e.a., e.e. erfgenamen Gerrit Gerrit Peijnenborgh, a.e. een erfweg
belast met jaarlijks de helft in 4 gulden aan de conventualen van Tongerlo
belast met de helft in 1 gulden 10 stuivers aan de rentmeester der geestelijke goederen van dit kwartier
belast met jaarlijks de helft in 1 gulden 10 stuivers aan het Lieve Vrouwe gilde te Oisterwijk

2de lot - Wijnand Gijsbert van Iersel
1 - westwaartse helft in akkerland aan de zuidkant, 7 1/2 lopen, te Udenhout in de Ses hoeve
e.z. kinderen Jan Laurijs van Abeelen, a.z. Jan Hendrik Verhoeven, e.e. Antonij Jan van den Boer e.a., a.e. een erfweg
2 - de helft in akkerland aan de noordzijde, 3 lopen, als voor,
e.z. Antonij van Iersel e.a., a.z. Aart Jan van Iersel, e.e. Jan Jan Deckers c.s., a.e. Clasijna weduwe Jan Jan Vermeer
3 - de helft aan de westzijde in een weiveld, genaamd Boone weij, 5 lopen, als voor in de Slimstraat,
e.z. Laurijs Arien Witlocx, a.z. kinderen Aart Jan Grevenbroek e.a., e.e. erfgenamen Gerrit Gerrit Peijnenborgh, a.e. een erfweg
belast met jaarlijks de helft in 4 gulden aan de conventualen van Tongerlo
belast met de helft in 1 gulden 10 stuivers aan de rentmeester der geestelijke goederen van dit kwartier
belast met jaarlijks de helft in 1 gulden 10 stuivers aan het Lieve Vrouwe gilde te Oisterwijk

Bron: Stichting Adriaen Snoerman Fonds, bronnen Udenhout (Biezenmortel) R 483 fol. 144v-149, http://www.snoerman.org/udh/ra-otw/ra-otw-483.html

21 juni 1720:
Teunis Joosten van Iersel 80 jaar Aert Ariens de Meyer 80 jaar Wijnant Gijsberts van Iersel 1 a 72 jaar Aert Cornelisse Couwenberg 60 jaar allen wnd Udenhout tbv Denis Gerrit Heunen mede alhier wnd
de tweede is geboren in de huysinge daare tegenw. woont Jenneke wede Jan Peeters van den Meegdenbergh alhier in den Udenhout in de Slimstraet en daar van kindsbeen af bij zijn ouders ruim 30 jaar ingewoont
toen is een deling geweest tussen Jan Leendert Heunen des requirants grootvader en Peter Lammert Vuchts wegens de weijde tegenw. toecomende den requirant schuins tegenover voors. huizinge etc.
over steeg aldaar
Bron: Regionaal Archief Tilburg, Notarieel Archief Oisterwijk 
Family F1349
 
442 7 maart 1605:
Overleden Sluis Leendert van Hecke tr. Margrite van Renterghem fa. wt. Joos van Renterghem. Kinderen: Bertelmeus van Hecke en Josyntken van Hecke. Voogden: Bertelmeus van Hecke en Pieter van Renterghem.
Bron: C. du Foss?e: Bewerking weesakten Sluis 1605-1641 
Family F2459
 
443 7 maart 1605:
Overleden Sluis Leendert van Hecke. Tr. Margrite van Renterghem fa. wt. Joos van Renterghem.
Kinderen: Bertelmeus van Hecke en Josyntken van Hecke. Voogden: Bertelmeus van Hecke en Pieter van Renterghem
Bron: Weeskamer Sluis 1605-1641 fol. 5 
Family F2497
 
444 7 maart 1701:
Barbara Luijckasse, wed.v. Gerit in 't Groen, Gerit Geritse in 't Groen, Anneke Geritsen in 't Groen, Maria Geritse in 't Groen, Petronella, wed.v. Jacob Geritse in 't Groen, Thomas Willemse en Willem Willemse, Elias Jansse als stiefvader van Geertruij, dochter van Aelbert in 't Groen en Jenneke Pruijsers, allen kinderen van Gerit in 't Groen, transporteren goederen aan Adriaen Peter Hamers.
Met bijbehorend verzoekschrift.
Bron: J.A.H. Boeren, bewerker, "Rechterlijk Archief Loon op Zand inventarisnummer 88, 1697-1703", fol. 203v, 7 maart 1701; Word-document, Regionaal Archief Tilburg (http://www.regionaalarchieftilburg.nl/naderetoegangen/doc/781_88.DOC : gedownload 4 januari 2013)

8 maart 1701:
Barbara Luijckasse, wed.v. Gerit in 't Groen, Gerit Geritse in 't Groen, Anneke Geritsen in 't Groen, Maria Geritse in 't Groen, Petronella, wed.v. Jacob Geritse in 't Groen, Thomas Willemse en Willem Willemse, Elias Jansse als stiefvader van Geertruij, dochter van Aelbert in 't Groen en Jenneke Pruijsers, allen kinderen van Gerit in 't Groen, transporteren goederen aan Huijbert Vijveren.
Bron: idem, fol. 204, 8 maart 1701

8 maart 1701:
Barbara Luijckasse, wed.v. Gerit in 't Groen, Gerit Geritse in 't Groen, Anneke Geritsen in 't Groen, Maria Geritse in 't Groen, Petronella, wed.v. Jacob Geritse in 't Groen, Thomas Willemse en Willem Willemse, Elias Jansse als stiefvader van Geertruij, dochter van Aelbert in 't Groen en Jenneke Pruijsers, allen kinderen van Gerit in 't Groen, transporteren goederen aan Bartholomeus Deckers.
Bron: idem, fol. 204v, 8 maart 1701 
Family F3376
 
445 7 november 1566:
Burgemrs en scepenen als oppervoochden consenteren by desen Niclaus Valentyn onser medeghezelle in wette ende Lieven Wittooghe vrylaet in Oostkerckeamt: als wett voochden van Janneken donbejaerde dochtere van Vincent van Lokere die hy ghehadt heeft by Margriete de dochter van Jooris Wittooghe zyne wettel ghezell: te moghen vercoopen de gherechtel helftscheede van ontrent 5 an: landts de weeze metten anderen hoirs gesuccedeert byden overlyden van Tanneken Kesele grootmoeder vande zelve weeze dhuusvr: vande voorn Jooris Wittooghe, ligghende ghemeene ende onverdeelt metten voorn Lieven Wittooghe ende Hendryck vande Walle ooms van de voorn weeze ende andere medehoirs binnen der heerlichede ende prochie van Loverghem tlandt van Jooris de Meestere opde noordtzijde ende zuudzyde metten oosthende aen sheerenstraete ende metter westhende aent landt van de dochtere Maerten Treeso? ...
7 novembre 1566
Bron: RAZvl 471 
Wittooge, Joris (I9606)
 
446 7 november 1566:
Burgemrs en scepenen als oppervoochden consenteren by desen Niclaus Valentyn onser medeghezelle in wette ende Lieven Wittooghe vrylaet in Oostkerckeamt: als wett voochden van Janneken donbejaerde dochtere van Vincent van Lokere die hy ghehadt heeft by Margriete de dochter van Jooris Wittooghe zyne wettel ghezell: te moghen vercoopen de gherechtel helftscheede van ontrent 5 an: landts de weeze metten anderen hoirs gesuccedeert byden overlyden van Tanneken Kesele grootmoeder vande zelve weeze dhuusvr: vande voorn Jooris Wittooghe, ligghende ghemeene ende onverdeelt metten voorn Lieven Wittooghe ende Hendryck vande Walle ooms van de voorn weeze ende andere medehoirs binnen der heerlichede ende prochie van Loverghem tlandt van Jooris de Meestere opde noordtzijde ende zuudzyde metten oosthende aen sheerenstraete ende metter westhende aent landt van de dochtere Maerten Treeso? ...
Bron: Marianne Gossije (transcriptie), RAZvl 471 
Family F2495
 
447 7 november 1685:
comp. Dirick Scholten, vader-voogd van zijn kind Grietie, waar moeder van was Pauwelijntie.
Bron: Index weesboeken van Sint Anna ter Muiden sinds 1604 RAZVL nr. 488. 
Family F1153
 
448 7 oktober 1677:
Hendrick van Hecke en Adriaen van den Broucke leggen de eed af als voogden over Madeleene, oud 9 jaar, Johannes, oud 6 jaar, en Hendrina, oud 1 1/2 jaar, wezen van Pieter van de Pitte, moeder is Catalijntje Blankaers, tevens comp. Francois Falloij, grootvader maternel, voogd over Hendrik, oud 3 jaar, wees van Josijntjen Falloij, vader is Hendrik (lees: Christoffel) Wildorp.
Bron: Index weesboeken van Sint Anna ter Muiden sinds 1604 RAZVL nr. 487. 
Family F1151
 
449 7 september 1605:
Jan Adriaen Jan Nauwen en Hendrick Joost Goijaerts voogden over Dirck, onmondig kind van AERT DIRCK NAUWEN en JENNEKE JOOST GOIJAERT SMULDERS. Oisterwijk
Bron: Regionaal Archief Tilburg, index archief van de schepenbank en Eninge van Oisterwijk, inv. 98 fol. 29 v. 
Family F3072
 
450 8 april 1422:
Op 08-04-1422 verkocht Aert Wouters sBeren aan de broers Jan en Daneel, zonen van wijlen Jan van Heijst, een erfpacht van 1 mud rogge, die eertijds Jan Pauwels van Heijst leverde aan Peter Goeswijns van Boerden, met lichtmis, gaande uit het Goed ter Linde en uit alle andere goederen van Peter van Boerden, welke erfpacht Aert Wouters sBeren zoen gekocht had van Peter Peters van Boerden en Peter Ghijsbrecht Hovelmans (en van Meeus, Ghijsbrecht, Kathelijn, Heijlwijgh, Juet en Elisabeth, broers en zusters van Peter Ghijsbrecht Hovelmans), zoals in schepenbrieven van Oisterwijk. Sijmon Herman tsHeerden zag af van vernadering.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.144, microfiche 1-E4, f.22v-1, aktenr. 127, 08-04-1422. 
Family F1502
 

      «Prev «1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 35» Next»