Notes |
- 22 januari 1538:
Huibrecht zoon van wijlen Henrick Ariaens verkoopt aan Jan zoon van wijlen Jan Leemans een huis, hof en erf, gelegen te Tilburg aan dat Rijlaer.
Belendingen:
Peter Goijaert Ceelen en anderen een zijde
Jan Leemans en die gemeijnt ander zijde
Jan Leemans en die gemeijnt een einde
gemeijn straet ander einde
Huijbrecht had dit gekocht van Ariaen zoon van wijlen Jan Maas Aelwijns en van Cornelis zoon van wijlen Cornelis Ariaen Smolders en Elijsabeth diens zuster.
Hiertuit te betalen jaarlijks de weduwe van Jan Claeus Ariaens:
35 stuivers erfcijns te los met 30 karolus gulden
verder 30 stuivers erfcijns aan Korstiaen Marcelis Aert van Beek, te los met 30 karolus gulden
Verder verkoopt Huijbrecht voors. aan Jan voors. een stuk land, gelegen te Tilburg aan dat Rijlaer.
Belendingen:
Claeus Ariaens een zijde
Claeus die Wijse en anderen ander zijde
de gemeijnt een einde
gemeijn straet ander einde
Huijbrecht had dit gekocht van Ariaen zoon van wijlen Jan Maes Aelwijns en van Cornelis zoon van wijlen Cornelis Ariaen Smolders en Elijsabeth diens zuster voor henzelf als voor Arijaen hun broer en Anna hun zuster voooor 1 helft en van Heijlwich weduwe van Jan Jan Maes Aelwijns, dochter van wijlen Meus Jan Druijts de andere helft.
Verder verkoopt Huijbrecht voors. aan Jan voors. een stuk heiveld, gelegen te Tilburg aan dat Rijlaer.
Belendingen:
Jan Leemans een zijde
Huijbrecht Leemans ander zijde
Jan Leemans een einde
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 284 fol. 27r
9 juni 1541:
Testament van Heijlwich dochter van wijlen Bertolomeus Druijts.
Ze vermaakt aan de Heilige Geest van Tilburg 2 mud rogge een s te spenderen aan de huisarmen van Tilburg op haar 2 eerste jaargetijden.
De kerk van Tilburg 20 stuivers een binnen 1 jaar na haar dood en hiermee zal betaald zijn hetgene zij en haar eerste man aan de kerk schuldig zijn voor het zielboek.
Het Heilig Sacrament in de kerk van Tilburg ook 20 stuivers eens na haar dood te betalen.
Het Gilde van Onze Lieve Vrouw in Tilburg haar beste Fock en daarmee is haar doodschuld betaald.
Onze Lieve Vrouw in de kerk van Riel een vrouwenwebbeke na haar dood te betalen. Dit alles te voldoen en te betalen na haar dood tenzij en inzoverre zij Heijlwich niet behoeven zal hetzelve geheel of gedeeltelijk te verteren en daarvan te leven. Ingeval het haar nodig zal zijn daarvan te leven dan zullen de voors. legaten en maaksels cesseren in hetgeen men na haar dood bevinden zal. Heijwich heeft nog gewild, dat men haar na haar dood een betamelijke uitvaart zal doen naar haar staat en daarbij genoemd te worden de uitvaart van Jan Smitsdochter zonder kommer of bijzondere kosten of loon daarvan te geven, behalve alleen dat men de kapelaan tevreden zal stellen van zijn verkondigen en zijn offer.
Verder heeft Heijlwich gewild, dat deze haar uiterste wil goed onderhouden zal worden en als iemand van haar erfgenamen hierin weerspannig is, het zij zelf of via iemand anders, die vermaakt zij uit al haar havelijke en erfelijke goederen 1 Oude Groten eens en diens portie zal succederen op de goedwillenden.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 288 fol. 8r-v
17 juni 1542:
Peter zoon van wijlen Bartolomeus Verlijnden heeft verkocht aan Heijlwich dochter van wijlen Bertolomeus Druijts een huis, hof en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, genaamd de Moeck, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in Corvel tussen:
Heijlwich de dochter van wijlen Peter van Balen een zijde en einde
Jacop Peter Mus ander zijde
de gemeijn straat ander einde.
Welk huis etc. Peter voors. gekocht had van Dimpna dochter van wijlen Jan Gielis en wat Dimpna gekocht had van Jan zoon van wijlen Willem vander Heijen en zijn kinderen, wat Jan voors. gekocht had van de wettige kinderen van wijlen Jacop Aelwijns.
Hieruit te betalen de kommer en last als in de schepenbrieven begrepen.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 289 fol. 14r
2 februari 1543:
Jan zoon van wijlen Jan Sijmons en Elen zijn broer hadden geloofd en gevest aan Heijlwich weduwe van Jan Jan Maes Aelwijns, dochter van wijlen Jan Meeus Druijts, een jaarlijkse en erfelijke cijns van 5 rijnsgulden en 8 stuiver uit twee vijfde delen in een stuk erf in land liggende, groot samen 12 lopensaet, genaamd die Ruijsacker, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in de Creijenvernsche Ackere tussen:
erfenis van Gherit Rijnen een zijde
erfenis van Gherit Henrick Beijkens ander zijde
zoals blijkt uit de brieven van Tilburg, en welke cijns te los staat met 90 karolus gulden zoals Heijlwich zelf verklaarde, zo is gestaan voor schepenen Heijwilch voors. en heeft bekend ontvangen te hebben uit handen van Cornelis Cornelis Wouters als gebruiker en bezitter van het onderpand en als betaler van de cijns voors., 50 karolus gulden van 20 stuivers van de helft van de hoofdsom van de erfcijns voors.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 289 fol. 43r
|