Notes |
- 9 januari 1556:
Cornelis zoon van wijlen Gherit Smolders de jonge als weduwnaar van Jenneke, zijn huisvrouw, dochter van wijlen Willem van Gorp supportavit (heeft overgegeven) aan zijn wettige kinderen, die hij verwekt en verkregen had bij wijlen Jenneke, zijn huisvrouw voornoemd, met afgaan en vertijen etc. zijn tocht en recht van tochten wat hij had en bezat in een huis, hof, schuur, schaapskooi met de grond en toebehoren en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, groot ca 5 lopensaet en 17 roede, gelegen in de parochie van Tilburg ad locum dictum (ter plaatse genaamd) aen die Hoeven tussen:
erfenis van Goijaert Jan Michiels een zijde
erfenis van Adriaen Jan van Ghestel ander zijde
de gemeijn straat een einde
erfenis van Jan Marten Jan Ghenen ander einde.
Nog hiertoe een stukje land daar achter aanliggende, groot ca anderhalf lopensaet en vijf roeden gelegen aldaar tussen:
erfenis van Adriaen Jan van Ghestel voors. een zijde
erfenis van de kinderen van Jan Gast vanden Bosch ander zijde
erfenis van Adriaen Jan Peter Ghijben een einde
erfenis van Jan Marten Jan Ghenen voornoemd ander einde,
ut dicebat (zoals hij zeide), gelovende als schuldenaar super se et bona sua etc. (op zich en zijn goederen etc.) dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen vs altijd vast en stendig te houden etc. en van tochtenwege daar nooit meer aanspraak op te maken noch te doen maken etc. en alle kommer en calangies van zijnentwege daarop komende allemaal voor hen af te doen.
Datum de 9e januari, schepenen Ghierl en Ghijben.
Henrick zoon van wijlen Gherit Smolders als gekozen en door de rechter aangestelde momber van Jan, Willem en Marten, gebroeders, Lijsbet, Ariaena en Lijsbet, Marike en Anneke, gezusters, allen onmondige kinderen van Cornelis zoon van wijlen Gherit Smolders de jonge, welke kinderen Cornelis voors. verwekt en verkregen had bij wijlen Jenneke, zijn huisvrouw, dochter van wijlen Willem van Gorp, legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Jan zoon van wijlen Willem van Gorp het voors. huis, hof, schuur, schaapskooi met de grond en toebehoren en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, de onmondige kinderen voors. toebehorende, en ook het voors. stukje land daar achter aan liggende omnino ut supra (alles als voor) in de voors. tochtbrief, tesamen met de brieven daarvan gewag makende en in het bijzonder de brief waarmee de voornoemde Cornelis zoon van wijlen Gherit Smolders voors. dat huis, hof, schuur, schaapskooi met de grond en erfenis daar aan liggende met het stukje land voors. gekocht en verkregen had van en tegen zijn broers en zusters en met al het recht hun enigszins daarin toebehorende, met afgaan en vertijen etc. En Henrick zoon van wijlen Gherit Smolders, als momber en verkoper voornoemd heeft geloofd op verbintenis der goederen van de onmondige kinderen voors., nu hebbende en nog later te verkrijgen, aan Jan Willems, koper voors., het voors. huis, hof, schuur, schaapskooi met de grond en erfenis daar aan liggende en ook het stukje land voors. daarenboven te waren, los en vrij, zoals men los en vrij erven schuldig is te waren, uitgenomen dat Jan koper voors. daaruit moet gelden zes karolus gulden en vijf stuivers erfcijns te betalen aan de weduwe van Herman Peter Hermans met haar kinderen, te los staande met honderd karolus gulden; nog 6 karolus gulden erfcijns aan de kinderen van Cornelis Crillaerts te betalen, ook te los staande met honderd karolus gulden; ?e?en mud rogge erfpacht te betalen aan Wouter Adriaen Gherits, te los staande met twee en vijftig karolus gulden, en nog drie karolus gulden erfcijns te betalen aan het Sinneloos Huijs ten Bosch, te los staande met vijftig karolus gulden, alles naar uitwijzen en volgens de brieven, die daarvan zijn. Ook 'sHeren schouwen van de Schijve te onderhouden naar oude gewoonte.
Henrick verkoper en als momber voornoemd heeft verder geloofd op verbintenis als voor dit overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors. altijd vast en stendig te houden en in de naam van de onmondige kinderen te doen houden zonder enig wederzeggen, en alle andere kommer en calangies daarop komende allemaal voor hem af te doen.
Item zijn deze goederen aan de voors. onmondige kinderen toebehorende verkocht geweest volgens de ordonnanti?en van Onze Heer de Keizer daarop verleend nadat ze hun drie zondagse veilingen gehad hebben en bij attestatie van gegoede mannen en naburen bij name van Goijaert Jan Michiels en Jan Gherit Eijsschen verklaard onder hun eed op behoorlijke manier voor deze onmondige kinderen verkocht te zijn geweest. En men heeft ook ten hoogste daarvan in een openbare herberg gezeten en aangezien daar niemand is geweest, die deze goederen voors. voor de prijs, zoals die gevraagd was, kopen of mijnen wilde, zo heeft de voornoemde Jan zoon van wijlen Willem van Gorp, koper bij deze, deze goederen voor dezelfde prijs zoals die gevraagd was aan hem geslagen en hij heeft de koop daarvan genomen, zoals de schepenen ondergeschreven daarvan voldoende gebleken is, alles zonder arglist.
Datum et scabini ut supra. (Datum en schepenen als voor).
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 301 fol. 38r -39r
28 februari 1559:
Henrick zoon van wijlen Gherit Smolders als momber van Jan, Willem en Marten, gebroeders, Lijsbet, Arianeke, Marike en Lijske, gezusters, onmondige kinderen van wijlen Cornelis Gherit Smolders, zijn broer, door deze Cornelis en uit wijlen Jenneke suae uxore (zijn huisvrouw), dochter van wijlen Willem van Gorp, verwekt, waar Henrick voors zich alleen sterk voor maakte en gelofte deed, legitime et hereditarie vendidit et supportavit (heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Jan zoon van wijlen Wouter Willem Zegers de Jonge, met afgaan en vertijen, een half huis, dat aan de onmondige kinderen voors toebehoort, te weten het voorste einde met de zolder tot aan het zoldergebont toe, met de grond en een beetje hof, groot samen ongeveer acht roeden, evenwel in alle grootte als deze grond en hof voors aldaar gelegen zijn in de parochie van Tilborch ad locum dictum (ter plaatse genaamd) aen die Velthoven, aldaar tussen:
erfenis van Adriaen Cornelis van Spaendonck, oostwaarts een zijde
de andere helft van het voors huis met de grond en
erfenis daaraan liggende, toebehorende aan de kinderen van
Adriaen Steven Willems, westwaarts ander zijde
en ook noordwaarts een einde
die gemeijn straat ander einde
ut dicebat et promisit ut debitor principalis super se et bona sua etc warandiam more solito (zoals hij zeide en hij heeft beloofd op zich en zijn goederen etc te waarborgen zoals gebruikelijk) en dit verkopen, overgeven, opdragen, afgaan en vertijen voors altijd vast etc en alle kommer en calangies daarop komende allemaal voor hem af te doen, salvo (behalve) dat hij daaruit moet gelden zeven oirtstuivers erfcijns te betalen aan de Persoonschap van Oesterwijck.
Datum de laatste februari, schepenen Meijnaerts en Ghijben.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 304 fol. 56v-57r
|