Stamboom Marijnissen

Notes


Matches 751 to 800 of 1,728

      «Prev «1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 35» Next»

 #   Notes   Linked to 
751 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Family F979
 
752 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Family F980
 
753 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Family F982
 
754 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Family F984
 
755 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Family F985
 
756 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Family F986
 
757 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Family F1205
 
758 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Family F1300
 
759 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Family F1580
 
760 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Family F1582
 
761 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Family F2200
 
762 Dit is de datum van het huwelijkscontract. Marcus was weduwnaar. Family F964
 
763 Dit is de datum van hun huwelijkscontract.
Abraham van Houte, zoon van Jacob van Houte en Elijsabeth Cappon, met Marije de Marel, dochter van wijlen Pierre de Marel en Marije Salingue. 
Family F3253
 
764 Dit is de datum van zijn huwelijkscontract.
Bron: Kwartierstaat Anna Suzanna Verplanke, in Zeeuws Kwartierstatenboek 
Family F895
 
765 Dit kind werd uit noodzaak thuis gedoopt door vroedvrouw Maria Adriani. Schellekens, Adrianus (I8283)
 
766 Dit was blijkbaar een nooddoop, en Cornelia Leenders is vermoedelijk de vroedvrouw geweest. De doop vond tegen de normale regels in plaats op vrijdag. Michielsen, Cornelis Petrusz (I209)
 
767 Dit was een omstreden huwelijk. Ook al waren er geen persoonlijke familiebanden, de bruid was weduwe van een halfbroer van de bruidegom; dergelijke huwelijken waren officieel verboden; in het doopboek van Sint Anna ter Muiden staat bij de doop van hun zoon Adriaan de volgende aantekening: Dit kind is onecht, nademaal hetzelve gewonnen is in zulk een Huwelijk, 't welk het Echtreglement, door H.H.M. de Heeren Staten generaal den 18 maart 1656 gearresteerd, alsnog hier stand grijpende voor bloedschendig verklaart, zie verder Kerkelijk Acta Boek dezer gemeente, anno 1794. De Censura Morum van den 12 Julij Art.3 en Censura Morum van den 1 november art.4 tot 9 ingesloten en de artikelen uit het Echtregelement aldaar geciteert.

Artikel 4:
Eindelijk wer er geraadpleegd over een geval, plaatsgrijpende in de buiten Gemeente, waar van reeds melding is gemaakt in de vorige Acten van den 19 April, AC Atr. 3 en 4, en in die van den 12 Juli, ej. a. Art. 3 betreffende Joannes Platschaart en Susanna Le Roij, laatst weduwe van Adriaan Platschart, Adr.z. halve broeder van den Genoemden Joannes Platschart, welke laatste zich met Susanna Le Roij, de nagelatene weduwe met twee kinderen zijnes halven broeders zo even gemeld, elders in den Echt heeft laten verbinden, alzoo zulk een Huwelijk door het Echt-Reglement bij ons plaats grijpende bloedschendig verklaard en alszodanig op zware straffen verboden wordt. Zie art. 58, 61, 65 van het zelfde Reglement.

Artikel 5
Er werd eenparig verklaard en besloten, dat zulk een gedrag zeer ergerlijk was, en dat men met deze afgedwaalden Broeder en zuster, zoo lang zij in dien staat leven, dat zij aan de straggen der wet onderworpen blijven, geene Avondmaals-gemeenschap houden konde, weshalven zoo in enig geval, althands hier voorzeker de Kerkelijke Censure moett worden uitge?effend.
Atr. 6
Verder gesproken zijnde over de wijze waarop men hun de censure zoo bekend maaken, is men wederom eenparig overeengekomen zulks te doen met eene beslotene missive, en dezelve door den koster, onder behoorlijke recepisse te doen overhandigen,
Art. 7
Ten dien einde werd door Ds. Proses? de volgende Missive opgesteld:
'Joannes Platschart
en Susanna Le Roij!

Nademaal gijlieden met elkanderen in zulk enen Huwelijken Staat hebt laten verbinden, die door de wetten in ons land plaats grijpende, bloedschendig verklaard en alszodanig op zware straffen verboden wordt: zoo vindt zich de Kerkenraad van St. Anna ter Muiden onder welkers opzicht gijlieden staat, in de droevige noodzakelijkheid om ulieden beiden, zoo lang gijlieden in dien staat zijt, te censureren, en het Avondmaal onzes HEEREN te ontzeggen, God biddende, dat hij ulieden moge genadig zijn, en uwe misdaden vergeven!
In onze vergadering daags voor het Avondmaal des HEEREN, dezen 3 november 1794.
Uit naam en last des kerkenraads,

Jacobus de Kanter'

Art. 8
Deze concept-missive der vergadering voorgelezen, en door haar goedgekeurd zijnde, werd dezelve verzegeld, en nog staande de vergadering, met de volgende recepisse in blanco, door den Koster aan de bovengenoemde personen ter hand gesteld. Dus luijdt de recepisse in blanco.
'De ondergetekende verklaren, op heden den 3 november 1794 ontvangen te hebben ene Missive van den Kerkenraad van St. Anna ter Muiden aan hun geaddresseerd en door den Koster, Abraham Galander, hun ter hand gesteld.
Art. 9
Deze recepisse is door den Koster gehoorlijk door Joannes Platschart en Susanna Le Roij ondertekend, gelijk aan de gansche vergadering gebleeken is, terug gebragt.
Art. 10
Verder niets meer te behandelen zijnde is de vergadering na onderlinge heilbede over het aanstaand genot des Avondmaels, en na dankzegging tot in in liefde en [... uiteengegaen?]

10 October 1801, zijnde daags voor het avondmael.
Art. 3
De broder bracht rapport in nopens het advies van den Kreits? in de zaak van Joannes Platschart (zie vergad: 11 juli 1801) en las dien aangaande voor het volgende:
'Extract uit de Handelingen van den Sluischen Kreits
Extraordinaire Vergadering den 24 Julij 1801 ten huize van Ds. Hoent? te Aardenburg
Art. 2
Ds. de Kemter, predikant te St. Anna ter Muiden verzocht naamens den E. Kerkenraad aldaar, door deze vergadering voorgelicht te worden nopens het volgende geval:
Het Egtreglement van H.H. A de Heeren Staaten Generaal van den 18 maart 1656 verboodt art. 56 alle huwlijken van broeders met hunne zusters, het zij van vollen of van halven bedde, 't welk art. 61 nader verklaard wordt toepasselijk te zijn ook op des broeders weduwe, etz. Des niettegenstaande had zeker lid van die gemeente, onder de Oostenrijkse Jurisdictie woonachtig, de weduwe getrouwd van zijnen halven broeder van vaderszijde: De Kerkenraad had hen deswegens onder censuur gebracht den 1 November 1794. De Fransche wet van den 20 september 1792 werd vervolgens ingevoerd ten jaare 1796. In den elfden artikel van de tweede afdeeling van den ? Wet (handelend over het huwelijk) zegt dezelve: Het huwelijk is verboden tusschen de natuurlijke en wettige bloedverwanten in de regte linie, tusschen de aangetrouwde van deze linie, en tusschen den broeder en de zuster. Deze wet staat dus het huwelijk toe tusschen aangehuwde broer en zuster. Dienvolgens hebben zich ook gemelde persoonen volgens deze wet, en de wijze die zij vootschrijft wettig in het huwelijk laaten verbinden onmiddelijk na derzelver afkondiging. Na verloop van drie jaaren hebben dezelfde persoonen een authentiek extract van hun huwelijk aan den kerkenraad ter hand gesteld, ten einde en met verzoek om van de censuur ontheven te worden. De vraag is derhalve: of in dit geval de veroorlooving der burgerlijke wet genoegzaam zij om aan het verzoek der gecensureerden te voldoen.
Art. 3.
De vergadering vondt dit stuk zoo teder, dat dezelve noch aaan den eenen, noch aan den anderen kant een beslisschend oordeel durfde uitbrengen: waarom dezelve, als ook uit aanmerking dat dergelijke geallen nog meer konden voorkoomen, en het belang en welzijn van Gods kerke vordert dat men hier in op eenen vasten en eenpaarigen voet handele, het raadzaamt geoordeeld heeft, om deze zaak als een ??? van wegens dezen kreits bij de E. Classis van Walcheren die in September eerstkoomende te Vlissignen vergaderen zal, in te brengen, met verzoek dat dezelve hieromtrent naar haare wijsheid uitspraak doe. 
Family F77
 
768 Dit zou ook 1 maart kunnen zijn. van Brabant, Hendrik Iii (I2441)
 
769 Ditzelfde kind werd een dag eerder ook in Made en Drimmelen gedoopt.
Bron: ISIS BHIC 
Trommelen, Petronella (I6053)
 
770 At least one living or private individual is linked to this note - Details withheld. Living (I13911)
 
771 Doodboek Sint Anna ter Muiden: den 17 dito [maerte 1753] is overleden Joanna Schers onder de prochie van West Capelle, oudt ontrent 29 Jaer gebortig van St Anna ende den 24 dito begraven in de kercke van St Anna. Scheers, Johanna (I274)
 
772 Doodboek Sint Anna ter Muiden: Den 18e september [1755] is overleden Jacomijna pladschaert kijndt van Addriaen Platschaert ende Joanna Albert oudt ontrent 5 maenden gebortig onder West Capelle ende den 23 dijto begraven in de kerkcke van St Anna ter Muijden geen colateras subjert
23 septemb: begraven in de kerke Jacomijna kind van Adriaan Plasschaert. 
Pladtschaert, Jacomijna (I1433)
 
773 Doopgetuige bij zijn zoon is Maria Janse de Geer. Zij was een dochter van Jan de Geer en Joanna Jansen Luijten. Zij was op haar beurt een dochter van Jan Cornelis Luijten, gedoopt in 1691. De aanwezigheid van Maria Janse de Geer als doopgetuige kan alleen verklaard worden als Cornelis de in 1695 gedoopte broer van Joanna Jansen Luijten is. Dat betekent dat hij 56 was bij zijn huwelijk. Een andere Cornelis, zoon van Jan Luijten is in de 40 jaar voor zijn huwelijk echter niet in de index van doopboeken van Etten-Leur gevonden. Luijten, Cornelius Joannes Cornelis (I13035)
 
774 Door een "schielijk toeval" overleden. van Bortel, Jacob (I2987)
 
775 Dympna hertrouwt met Huijbrecht Jan Lambrecht Resemans. Van hem krijgt ze twee dochters; Adriana trouwt met Jan Jacob Jan Witbols, en Cornelie trouwt met Peter Adriaen Sibs. Family F183
 
776 Echtgenote van Willem van der Stight. Christi, Alexandrina Emanuel (I1936)
 
777 Een afbeelding van hun graftombe is te vinden in Gens Nostra 1985 p. 531. van Arkel, Jan I (I2445)
 
778 Een Emanuelle Christie was vorster, koster, voorlezer en schoolmeester te Teteringen.
Bron: J.W.M.Th. Oostenrijk-Ranshuysen: Genealogie Soffaerts - Soffers, in Brabantse Leeuw 1988, afl. 3 p. 156 e.v. 
Chrystie, Emanuel (I5104)
 
779 Een genealogie die door Fulk IV "le R?echin" graaf van Anjou rond 1085 aan de bisschop van Angers werd gepresenteerd, als onderbouwing voor de annulering van zijn vierde huwelijk met de dochter van Gauthier graaf van Brienne, noemt "ex Letaldo, Albericus natus est, ex Alberico, Beatrix, ex Beatrice, Gosfredus de Castello Landonensi, ex Gaufrido, Gaufridus et Fulco presens".
Bron: Medieval lands, http://fmg.ac/Projects/MedLands/Contents.htm 
de M?acon, Beatrix (I10634)
 
780 Een Peter Laureijsse van Hal is geradbraakt, zoals blijkt uit het volgende verslag:

25 november 1724:
Ottho Juijn, drossaard Loon op Zand contra Peter Hendrix Net, alias Berlo (gevangen op de toren alhier)
delict(en): diefstal en heling
beschrijving: Verweerder zegt 55 of 56 jaar te zijn. Hij heeft omgang gehad met de volgende handlangers: Peter Laureijsse van Hal, alias Lauwe Peer, welke enige jaren geleden is geradbraakt, Frans van Laar, alias quade Frans die in Den Bosch gevangen zit, Claes Arien Deckers, alias Claas bij nacht Spitsen Teun, de twee zonen van Jan Peeterszoon Neth, nl. Wouter en Gerit, Hendrick Hendrixe Neth, alias Boer Cornelis van Loon, Jan Claesse, alias strontheer, tot Utrecht geradbraakt, Abraham Franse van Laar, Peter Mone, Cornelis Dominicus, Peter Paap alias Verloren. Allen hebben gevangen gezeten in 1720 en 1722.

ordinaire zitting op 25 november 1724
Ottho Juijn, drossaard van Loon op Zand, contra Peter Hendrix Net, alias Berlo (die op de toren alhier gevangen zit)
delict(en): diefstal en heling
beschrijving: Hem wordt gevraagd of hij omgang heeft gehad met de volgende personen: Peter Laureijsse van Hal, alias Lauwe Peer, die enige jaren geleden alhier is geradbraakt, Frans van Laar, alias quade Frans, die in Den Bosch gevangen zit, Claes Arien Deckers, alias Claas bij nacht, Spitsen Teun, de twee zonen van Jan Petersz. Neth, nl. Wouter en Gerit, Hendrick Hendrix Neth, alias Boer, Cornelis van Loon, Jan Claesse, alias Strontheer te Utrecht geradbraakt, Abraham Franse van Laar, Peter Mone, Cornelis Dominicus, Peter Paap, alias Verlooren, welke laatste vier hier gevangen hebben gezeten. 
Family F2181
 
781 Eerst woonde Hendrikus bij zijn ouders in in Breda aan de Beekstraat 16. Hiervandaan is hij op 25 september 1906 naar Princenhage vertrokken. Hij is later naar Rotterdam getrokken. Flooren, Hendrikus Cornelis (I38)
 
782 Einhard noemt "Karlomannum.et Pippinum atque Grifonem" als de drie zonen van "Karlus maior domus" bij het registreren van de dood van de laatstgenoemde.
Bron: Medieval lands, http://fmg.ac/Projects/MedLands/Contents.htm 
de Korte, Pepijn (I2610)
 
783 Einhard noemt Karels eerste vrouw "filiam Desiderii regis Langobardorum".

De Annales Fuldenses vermelden dat "Berhta regina" "filiam Desiderii regis Langobardorum" terugbracht uit Itali?e als vrouw voor "Karolo filio suo". Haar man zond haar terug naar haar vader nadat hij haar verstoten had.
Bron: Medieval lands, http://fmg.ac/Projects/MedLands/Contents.htm 
Family F710
 
784 Einhard vermeldt Hildegard als "de gente Suavorum". Thegans Vita Hludowici Imperatoris noemt haar "Hildigardam qu? erat de cognatione Gotefridi ducis Alamannorum" en meldt dat zij een dochter was van Imma.
Bron: Medieval lands, http://fmg.ac/Projects/MedLands/Contents.htm 
Family F711
 
785 Elisabeth is overleden in huis 386. Ze werkte als arbeidster en was 48 jaar oud. Ze was weduwe van Johannes Flooren, overleden te Rijsbergen en dochter van Johannes Nuijten en Petronella Michielsen, beiden alhier overleden. Nuijten, Elisabeth (I241)
 
786 Elisabeth Nuyten vertrekt op 26 juni 1826 van Rijsbergen huisnummer 72 naar Princenhage met haar drie kinderen. Family F64
 
787 At least one living or private individual is linked to this note - Details withheld. Living (I1)
 
788 Engel Diricx weduwnaar corporaal in de compagnie van de heer capitein Barbin (of Berbin) de Telliers met Maria Catharina Huijsens geboortig van Gronsfelt beide woonende alhier". Family F2162
 
789 Er ontstaat onenigheid over haar erfenis. Cornelissen, Antonia Adriaan (I3031)
 
790 Er woonde in 1688 een Jan de Witte in Retranchement, zijn gezin bestond uit 6 personen waarvan 2 boven de 16 jaar.
Tevens woonde er een Jan de Witte in het Eerste deel van de Prins Willemspolder onder Oostburg-ambacht. Hij werkte als knecht voor hoofdman Pieter de Wint. 
de Witte, Jan (I3257)
 
791 Erg typisch is dat dit zelfde echtpaar op 19 oktober 1710 nogmaals ingeschreven staat in het trouwboek van Breda. Family F145
 
792 Etten 14 1 1626 is zij weduwe met twee kleine kinderen. Voogden zijn Jacob Cornelis Vermunte en Peter Rovers.

Deling vaderlijke goederen 31 1 1635.

Etten R 377, 14 1 1626 Anthonia Peter Rovers weduwe Anthonis Cornelis Vermunt; voogd Peter Jan Wouter.
Bron: E-mail Ger Klein d.d. 20-4-2008 
Family F2567
 
793 Etten 17 3 1618 deling met de wezen.

GA Breda R 721, f. 82, 16 5 1623 Adriaen Christiaen Adriaen Dirven als voogd en Anthonis Cornelis Vermeyr als toeziender in de naam van Antonis (22j) en Mayke (13j) wylen Dielis Berthelmeeus Henrick Dielis hebben verkocht Jan Jacop Adriaen Claes en Mayke Adriaen Henrick Dirven, een stuk beemd 2 bndr. gelegen als in transfix dd.20 1 1623.
Bron: E-mail Ger Klein d.d. 20-4-2008 
Family F2571
 
794 Etten 22 7 1657 Mayke Cornelis Vermunt wed. van Peter Jan Wouters met Anthonis Jans van de Riet behoudzone.
Bron: E-mail Ger Klein d.d. 20-4-2008 
Family F2572
 
795 Etten 23 3 1672 Frans Willems Vermunt, Willem Willems Vermunt, Margriete Willems Vermunt gehuwd met Engel Peter Hantens, Jacob Jacob Berck vader van zijn wezen bij Neeltje Willems Vermunt, allen erfgenamen van Cornelis en Peter, broeders Willem Vermunt zonen, delen.

Willem was voogd van de wezen van Rombout Cornelis Jan Lambrecht.
Bron: E-mail Ger Klein d.d. 20-4-2008 
Family F2566
 
796 Etten R 314, 11-1-1543 scheiding tussen de kinderen van Willem de Wolf en Margriet zijn huisvr. n.l. Marie I gh met Tonis Cornelis Vermunte, Yenne gh met Michiel Cornelis Thoen Denys, Cornelie en Marie II volwassen en Jan Toen Vrome voogd van Jenneke en Digne
Bron: G.A. Klein: Aanvulling en correcties op kwartierstaat Frijters in het GTMWB 28e jaargang nr. 4, http://ger.klein.googlepages.com/frijters,aanvullingencorrecties 
Family F2580
 
797 ex Swaluwe van den Biggelaar, Hubertus (I140)
 
798 Extract uit zijn overlijdensakte: 1826 den 11 juli is te Zwaluwe in huis nr. 27 overleden: Andries Winde, 68 jaar, bouwman, geb. Zevenbergen, won. Zwaluwe, geh. m. Sophia Jaspers, 64 jaar, zonder beroep, wonende aldaar, zoon van Adriaan Winde en Maria Trommele, beide overleden.

Bron: huwelijksbijlagen dochter Sophia 
Windens, Andreas (I213)
 
799 At least one living or private individual is linked to this note - Details withheld. Living (I12097)
 
800 Flodoard vermeldt de geboorte van tweelingen van "Gerberga regina" in 953 "unus Karolus, alter Heinricus, sed Henricus mox post baptismum defunctus est".
Bron: Medieval lands, http://fmg.ac/Projects/MedLands/Contents.htm 
van Neder-lotharingen, Karel (I2526)
 

      «Prev «1 ... 12 13 14 15 16 17 18 19 20 ... 35» Next»