Stamboom Marijnissen

Notes


Matches 251 to 300 of 1,728

      «Prev «1 ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 35» Next»

 #   Notes   Linked to 
251 20 juni 1421:
Op 20-06-1421 maakten kinderen van Claus Starts en Elisabeth, 1. Claus Start die oudste zoen, 2. Jan, 3. Claus, 4. Thomaes, 5. Kathelijn, 6. Elisabeth, gehuwd met Godevaert Wouter Back Ommaten, 7. Ermgaerd, gehuwd met Henric Henric Hubrecht Wijten zoen, 8. wijlen Gheertrude, haar onmondige dochter Aleijt verwekt door Herman Herman Wijten zoens, (namens haar de heer), een erfdeling, naar vonnis der schepenen van Oisterwijk, van goederen gelegen in Udenhout.
Claus Start die oudste kreeg
1a. de Achterste Akker aan de Kruisstraat, tussen Mechteld Brocken en haar kinderen en tussen Jan Starts, hieraf gedeeld, strekkende aan eertijds Goeswijn Steenwechs en aan de Groenstraat,
2a. een deel van de Grote Weide, tussen Laureijns Jan Hadewigen zoen in het oosten en tussen Jan Starts, daaraf gedeeld zoals afgepaald,
3a. 1 lopen heideveld, tussen de Hofstad en tussen Jan Starts, daaraf gedeeld.
Jan Start kreeg
1b. de Bergakker, tussen Claus Starts de oudste en tussen Godevaert Wouter Bac Ommaten zoen, strekkend aan eertijds Goeswijn Steenweghs en aan de Groenstraat,
2b. een deel van de Grote Weide, tussen Claus Start die oudste, daaraf gedeeld, en tussen zijn zwager Godeverd, die ook hiertegen deelt,
3b. 1 lopen heideveld tussen Claus de oudste en tussen voornoemde Godeverd.
Godevert Wouter Bac Ommaten kreeg
1c. het deel naast de Bergakker gelegen in de Middelste Akker, tussen Jan Starts, daaraf gedeeld, en tussen Henric Wijten, daaraf gedeeld,
2c. een deel in de Grote Weide, tussen het deel van Jan en dat van Henric Wijten,
4. 1/3 van een beemd genaamd de Mortel, gelegen aan de Kruisstraat.
3c. 1 lopen heideveld tussen Jan en Henrick.
Henric Henric Hubrecht Wijten zoen kreeg
1d. het deel van de Middelste Akker naast de Rijt gelegen, tussen Godevert, daaraf gedeeld, en tussen Kathelijn, daaraf gedeeld,
2d. een deel in de Grote Weide, tussen Godevert en Kathelijn,
3d. 1 lopen heideveld, tussen Godefridus en Katharina.
Kathelijn kreeg
1e. het deel van de akker gelegen voor de Rijt, tussen Claus Starts de jongste, daaraf gedeeld, en tussen Henric Wijten, daaraf gedeeld,
5a. het deel van de Weide in de stroom, naast Claus Steenwechs goed en tussen Claus Start de jonge, daaraf gedeeld,
2e. een deel van de Grote Weide, tussen Claus Start de jonge en tussen Henric, daaraf gedeeld,
3e. 1 lopen heideveld, tussen Nycolaus de jonge en Henricus.
Claus Start de jonge kreeg
1f. het deel van de akker voor de Rijt, tussen Kathelijn, daaraf gedeeld, en tussen Aleijt,
5b. een deel van de weide in de stroom, naast de straat en tussen Katharina,
2f. een deel van de Grote Weide, naast Aleit Reijneers goed en tussen Katharina, hieraf gedeeld,
3f. 1 lopen heideveld, tussen Aleijt, hieraf gedeeld, en tussen Katharina, hieraf gedeeld.
Aleijt Herman Herman Wijten zoens kreeg
1g. een deel van de erfenis naast de hofstad, tussen Claus Starts de jonge, hieraf gedeeld, en tussen Thomaes Claus Starts zoen, daar ook af gedeeld,
6a. een deel in de beemd, naast Laureijns Vannijs en tussen Thomas, daaraf gedeeld,
7a. 1/2 van een erfcijns die wijlen Claus Start beurde met de erfgenamen van Peter Vannijs,
3g. 1 lopen heideveld, tussen Claus de jonge, daartegen gedeeld, en tussen het deel van Thomaes, daaraf gedeeld.
Thomaes Claus Starts zoen kreeg
8. de hofstad, tussen Claus Starts de oudste en tussen zijn nicht Aleijt,
6b. het deel van de beemd naast de erfgenamen van Engbrecht van den Eijnde en tussen het deel van Aleijt,
7b. 1/2 van deze erfcijns.
3h. 1 lopen heideveld, tussen Mechtelt Brocken en haar kinderen en tussen het deel van Aleijt.
Ieder moet zijn lasten dragen en daarnaast een erfpacht van 1 mud rogge, uitgezonderd Jan Start die niet meer dan 14 lopen zal leveren.
101-1. Henric Boef en Claus Ackerman, schepenen in Oisterwijk, verklaren dat de heer, namens het onmondige kind van Herman Herman Wijten zoens en wijlen Geertrude Claus Starts, een erfdeling heeftbgemaakt.
na f.100 los vel recto-1. Henric Boef en Claus Ackerman, schepenen in Oisterwijk, verklaren dat de schout van sheren wegen een erfdeling gedaan heeft op verzoek van Claus Starts die oudste zoen van Claus Starts, zijn broers en zuster Jan, Claus, Thomas en Katharina, Godevert Wouter Bac Ommaten zoen man van Elisabeth, Henricus Henric Hubrecht Wijten soen man van Ermgardis Nycolai Start, de schout van sheren wegen namens Aleijt, onmondige dochter van Herman Herman Wijten zoens en wijlen Gheertrude Claus Starts. Aleijten Herman Herman Wijten kreeg goederen in Udenhout gelegen, te weten een deel in de erfenis naast de hofstad, tussen Claus Starts de jonge, daartegen gedeeld, voor de lasten en voor een erfpacht van 1 mud rogge. Claus Start die oudste, zijn broers en zuster Jan, Claus, Thomas en Katelijn, hun zwagers Henric en Godevert beloofden ten behoeve van Aleijten Herman Herman Wijten deze erfdeling van kracht te doen zijn.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.143, microfiche 5-A8, f.100-3, aktenr. 778, 20-06-1421.

20 juni 1421:
Op 20-06-1421 deden kinderen van Claus Starts, 1. Jan, 2. Thomaes, 3. Claus de jongste, 4. Kathelijn, 5. Ermgaerd, gehuwd met Henric Henric Hubrecht Wijten zoen, ten behoeve van 6. Claus Start die oudste zoen, 7. Elisabeth, gehuwd met Godevaert Wouter Back Ommaten, afstand van hun recht in een erfpacht van 2 mud rogge, die wijlen Claus Start in huwelijkse voorwaarden gegeven had aan Claus de oudste voor 1 mud en aan Elisabeth voor 1 mud, te leveren met sint Andries, gaande uit het goed van Heist gelegen in Udenhout aan de Winkel. 8. Herman Herman Wijten zoen deed, als momber van zijn dochter, afstand.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.143, microfiche 5-A12, f.101-2, aktenr. 780, 20-06-1421. 
Family F1983
 
252 20 juni 1670:
Symon Anthonis Emmen momboir ende Elias Anthonis Wijten toesiender over Maria onmd. dochter wijlen Henrick Janssen van Pelt daer moeder aff was Jenneken Anthonis Wijten.
20-6-1670.
Bron: RHC Tilburg online, Eden van voogden Tilburg 1667-1674, ORA Tilburg inv.nr. 665

1686:
Jacobus Roovers, Noel La Hor, als man van Maria Roovers, en Damis Santvoirt, als man van Cornelia Roovers, erfgenamen van Willem Roovers, contra Sijmon Anthonis Emmen, betreft betaling van huur voor den broeckhovensen beemt, 1686.
Bron: RHC Tilburg online, schepenbank Tilburg civiele processen 1684-1687 inv.nr. 4951 
Family F1887
 
253 20 maart 1655:
Cornelis Gerit Cornelis Emmen momboir over de onm. kinderen van wijlen Jan Gerit Cornelis Emmen daer moeder aff is Catharina Wouter van Beeck.
Bron: Regionaal Archief Tilburg, eden van voogden 
Family F3090
 
254 20 mei 1562:
Bekend zij aan eenieder, dat gekomen en gestaan zijn geweest voor schepenen ondergeschreven Cornelis en Jan, gebroeders, zonen van wijlen Willem Willem vander Loo, Matheeus Peter Willem Berijs als man en momber van Geertruijda zijn huisvrouw, en Jan zoon van wijlen Jan Mosairts als man en momber van Marie, zijn huisvrouw, gezusters, kinderen van wijlen Ghijsbrecht zoon van wijlen Willem Willem vande Loo voornoemd, en ze hebben van de erfelijke goederen hun van wijlen Willem hun vader en schoongrootvader voornoemd aangekomen en verstorven een zekere erfdeling en erfscheiding gedaan en gemaakt op de manier hierna volgende.
Tengevolge van deze erfdeling en erfscheiding zal de voornoemde Cornelis hebben, houden en erfelijk voor zijn deel bezitten een stuk land, groot ongeveer 3 lopensaet, gelegen binnen de parochie van Ghoerll ter plaatse genaamd in de Vensche Ackeren, aldaar tussen:
erfenis van Jan Henricx met meer anderen een zijde
erfenis van de erfgenamen van Peter Rubbens met meer anderen ander zijde
erfenis van Peter Willem Berijs een zijde
de Herbaen ander einde.
Nog een stuk land groot ongeveer 1 lopensaet gelegen in de parochie en ter plaatse voors, aldaar tussen:
erfenis van Willem vander Loo, dat hiervan en tegen gedeeld
en afgepaald is een zijde
het andere erf van Cornelis zelf voornoemd ander zijde
erfenis van de kinderen van Peter Rubbens een einde
erfenis van de erfgenamen van Heer Jan Soffairts, priester ander einde.
Nog een jaarlijske losrente van 8 karolus gulden die men heft op Aert Willem Jacops en zijn goederen gelegen in Ghoerll karolus gulden, zoals men jaarlijks heft op Jan Cornelis Lonis en zijn goederen gelegen in Riel en daartoe nog 48 stuivers per jaar loscijns, die men jaarlijks heft op Herman de Roij en zijn goederen gelegen in Ghoerll, ter kwijting staande met 37 karolus gulden, alles naar inhoud en vermogen van de losbrieven die daarvan zijn, zoals ze zeiden.
Op welke erfenissen en losrenten voornoemd de voors Jan zoon van wijlen Willem Willem vanden Loo, Matheeus Peter Willem Berijs en Jan Jan Mostairts in de naam als voor vertegen hebben ten behoeve van Cornelis Willems voornoemd, met overgeven en afgaan zoals dat behoort en recht is, belovende op henzelf en op al hun goederen etc deze erfdeling en dit vertijen, overgeven en afgaan voors altijd vast en stendig etc en in hun naam etc en alle kommer en calangie van elk van hen van hunnentwege daarop kome allemaal af te doen, met condities en voorwaarden hierbij, als er voor de deelslieden voornoemd op hun deel enige hinder, kommer of last met recht zou komen en of als men van de voors cijnsen ontwaard zou worden, dat zij die kommer, hinder, last of ontwaarding als die komt elkaar zullen helpen dragen en betalen, wat ze elkaar op verbintenis als voor zo ook beloofd hebben zonder arglist.
Datum 20 mei, schepenen Ghierll en Buerden.
Debet (verschuldigd) 12 st.

Hiertegen zal Jan zoon van wijlen Willem Willem vander Loo hebben, houden en erfelijk voor zijn deel bezitten een stuk land genaamd den Cleijnen Dorenacker in alle grootte als dat gelegen is binnen de parochie van Ghoerll ter plaatse genaamd die Vense Ackeren, aldaar tussen:
erfenis van Gerit Henrick Adriaens een zijde
erfenis van Henrick Kemp ander zijde
erfenis van Adriaen Berthouts een einde
erfenis van Matheeus Peter Berijs, dat hier van en tegen
gedeeld en afgepaald is ander einde.
Nog een stuk land in alle voegen als het gelegen is in de parochie en ter plaatse voors, aldaar tussen:
erfenis van Cornelis zijn broer, dat hiervan en tegen
gedeeld en gepaald is een zijde
de gemeijne Venwech ander zijde
erfenis van de weduwe van Aert Jan Aerts een einde
erfenis van de erfgenamen van heer Johan van Brecht, ridder ander einde.
Nog en jaarlijkse en erfelijke rente van negen karolus gulden, die men jaarlijks heft op Jan Borchmans en zijn goederen onder Ghestel gelegen, ter kwijting staande met 150 karolus gulden en daartoe nog een jaarlijkse losrente van 30 stuivers, die men jaarlijks heft op het dorp van Enschot, ter kwijting staande met 25 karolus gulden naar inhoud en vermogen van de losbrieven, die daarvan zijn, zoals ze zeiden.
Op welke erfenissen en losrenten voornoemd de voors Cornelis, Matheeus en Jan Jan Mostairts vertegen hebben ten behoeve van Jan Willem Willem vander Loo voornoemd met overgeven en afgaan etc usque ad finem (tot aan het einde).
Datum et scabini ut supra (datum en schepenen als voor).

Hiertegen zullen Matheeus Peter Willem Berijs en Jan Jan Mostairts voors hebben, houden en erfelijk voor hun deel bezitten een stuk erf genaamd den Mallen Man gelegen binnen de parochie van Ghoerll ter plaatse genaamd de Vense Ackeren, aldaar tussen:
erfenis van de kinderen van Peter Rubbens een zijde
erfenis Lijsbeth de weduwe van Jan Aerts ander zijde
erfenis van Gerit Henrick Adriaens een einde
erfenis van Peter Peter Faessen ander einde.
Nog een stuk land liggende in weide en beemd genaamd den Smalendijck gelegen binnn de parochie voors aldaar tussen:
erfenis van de kinderen van Peter Jan Adriaens een zijde
erfenis van heer Wouter Michiel Soffairts, priester ander zijde
de gemeijnt van Tilborch en Ghoerll een einde
erfenis van de Taeffelen des Heijlegen Geests in Ghoerll ander einde.
Nog een jaarlijkse en erfelijke losrente van 3 karolus gulden en 2 stuiver, die men jaarlijks heffende is op Matheeus Joosten en zijn goederen gelegen in Ghoerll, ter kwijting staande met 50 karolus gulden. Daartoe nog een jaarlijkse en erfelijke losrente van drie karolus gulden die men jaarlijks heffende is op het dorp van Enschot ter kwijting staande ook gelijk met 50 karolus gulden, alles naar inhoud en begrip van de losbrieven, die daarvan zijn zoals ze zeiden.
Op welke erfenissen en losrenten voornoemd de voors Cornelis en Jan, gebroeders, vertegen hebben ten behoeve van Matheeus en Jan voors met overgeven en afgaan op de manier die daartoe behoort, belovende op henzelf en op al hun goederen, die ze nu hebben etc, deze erfdeling en dit vertijen, overgeven en afgaan voors altijd vaste en stendig te houden etc en in hun naam etc en alle kommer en calangie van hunnentwege daarop komende allemaal af te doen, behalve dat Matheeus en Jan Jan Mostairts voornoemd hieruit moeten gelden zes lopen rogge per jaar erfpacht te betalen aan enkelen in Beeck, nog een jaarlijkse en erfelijke cijns van 3 stuiver te betalen aan de Persoonschap van Ghoerll, nog 1 stuiver per jaar gewincijns te betalen aan Jan de Louw en daartoe nog 11 penningen Hollands gewincijns in Beeck aen de Hertog te betalen.
Welke pacht en cijnsen voors de voors Matheeus en Jan Jan Mostairts alzo moeten gelden en betalen en beloofd hebben zo te gelden en te betalen ten dage en termijn daartoe staande en bepaald, dat er voor hun andere tegendeelslieden voors daarvan nooit meer hinder, kommer noch last van zal komen, daarvoor verbindende henzelf en al hun goederen, hebbende en verkrijgende, met condities en voorwaarden dat als er voor de voors deelslieden op hun deel enige andere kommer, hinder of last met recht zou komen dan hun hier benoemd is, dat zij die kommer, hinder en last als die komt elkaar zullen helpen dragen en betalen, wat zij elkaar zo op verbintenis als voor beloofd hebben zonder arglist.
Datum et scabini ut supra (datum en schepenen als voor).
Bron: RHC Tilburg online, Nadere toegangen Tilburg R 308 fol. 4v-6r 
Family F1081
 
255 20 november 1688:
Henrick Adriaen Roesters [=Roeters] wnd Tilborgh bekende te cederen transporteren en over te geven alle actie ten laste van Nicolaes Rijmlant moldenaer opden Krijtensche molen onder de jurisdictie van Oisterwijck over zekere rekeningen voor zijn zwager Adriaen Peeter Priems gedaen die hij comparant met de voors. Rijmlant alnu omtrent de 7 jaren geleden heeft afgehandelt aan Peeter Priems om de selve actie ende restanten te innen
- Roeters tekent met kruisje waaromheen hokje
Bron: Bewerking notarieel archief Oisterwijk R5284 fol. 33 (358)

23 april 1695:
Willem Matheus Berchmans momboir en Hendrick Adriaen Roeters toesiender over Lijsbet, Cornelis en ....?? Onmondige kinderen van PETER PETER PRIEMS DE JONGE en ADRIAENTJE MATHEUS BERCHMANS. Oisterwijk 23-4-1695. (27 v).
Bron: RHC Tilburg online, Aanstelling van voogden in Oisterwijk, URL http://rhc.tilburg.nl/studiezaal/naderetoegangen/otw/evvotw100-1.htm 
Family F1442
 
256 20 oktober 1626:
Comp Yman Ymansen br. als vader van Janneken, Maeijken, Tanneken, Susanneken, Laureijns, Catelijne, Margriete ende Lijsbet Ymans daer moeder aff was Jacomintken Uijtten Bogaerd ter eendre ende Aernout van Pamele in huw hebbende Tanneke Ymans, Antheunis de Koninck ende Jan Uijttenbogaerde als bijstaende voocht, samen voogden vande wesen van Iman Ymanssen te anderen zijde,
verklaren dat Iman Imanssen het volle gebruik houdt van het sterfhuis en belooft aan zijn minderjarige kinderen bij meerderjarigheid uit te keren 500 ponden vlaams, voor elk dus 62-10 en 6 gem 9 roeden lant waarop desselffs bezitter hofstede staat...
Bron: Marianne Gossije: RAZvl inv.nr. 472 
Family F2365
 
257 21 februari 1594:
Theodoricus z.w. Rasonis van Grevenbroeck man van Anna d.w. Christiani Peeters agris terre arabilis par. Otw in Udenhout aende Creyteheye t erf hr van Merode t erf Godefridi Peters v comm. platea t t gem. heye voorn. weye tpl. voors. t Molenstraat t erf Leonardi Joerdens v zusterklooster opten Ulenborch in sBoscht erf Adriaen Denis vendt Arnoldo z.w. Wijtman Joosten
Bron: Bosch Protocol sH, R 1408 42, http://www.do.nl/heemkunde/Bronnen/bosch_protocol/bp%201575_1600.htm

23 september 1620:
Dirk z.w. Raessens van Grevenbroeck 30 gld 5 st
huis etc. par. Otw opte Molenstraet daer Loon en Otw scheyt
losbaar met 500 gld
Bron: Bosch Protocol sH,R.1496,387v, http://www.do.nl/heemkunde/Bronnen/bosch_protocol/bp%201600_1625b.htm

Op 17 januari 1631 maakt Dirck Raessen van Grevenbroeck, schepen van Loon op Zand, weduwnaar van Anneken Corstiaen Peters van Schoor, zijn testament op.
Bron: Index testateurs Loon op Zand, archief schepenbank LoZ inv.nr. 65 p. 171

29 januari 1635:
Dierck zoon wijlen Raes Bonaventura van Grevenbroeck en Raes Diercxssen van Grevenbroeck bekennen schuldig te zijn aan Dierck Coomans ten behoeve van de heer Jan de Weer, priester te Oisterwijk, een jaarlijkse cijns van 22 gulden.
Uit de aantekening in de marge blijkt dat de rente op 21-4-1649 ingelost is.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Loon op Zand, invnr. 67 fol. 9

19 januari 1637:
Erasmus, Henrick, Heijliger en Jan, zonen van wijlen Dierck Erasmus van Grevenbroeck (gewoonlijk genaamd Dierck Raessen) en van Anneken Corstiaen Peeterssen van de Schoor, met Cornelis Cornelis Willemssen de Pruijser, gehuwd met Marie, en met Barbara en Jasparijn, en met Jacob Quirijnen en Henrick Dierck Erasmus als voogden over de onmondige Jan, zoon van Jan Janssen Brouwers en Cornelia Diercx, en met Anthonis Philips Schalcken, weduwnaar van die Cornelis, met zijn dochter Maijken, maken een boedelscheiding.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Loon op Zand, invnr. 68 fol. 7

7 februari 1645:
1. Raes, 2. Heijliger, 3. Jan, 4. Cornelis Cornelissen de Pruijser, weduwnaar van Maijken en tevens voor hun onmondige zoon Dierck, en 5. Reijnier Dierck Aert Nouwen, gehuwd met Jasperijntken, allen kinderen van Dierck Raessen van Grevenbroeck, tevens voor hun zwager Wouter Boom, voor Hendrick Dierck Raessen en voor de kinderen van Neeltken Dierck Raessen, transporteren twee rentes aan meester Dierck Coomans, secretaris van Loon.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Loon op Zand, invnr. 71 fol. 13v

5 december 1695:
Compareerde voor schepenen der heerlijckheij t Venloon Willem van Hasselt out omtrent twee en seventigh jaren, Aert Adriaen Hamers out omtrent vijff en tachentigh jaren, Dirck Rynderse Nauwen out omtrent acht en veertigh
jaren, Gijsbert Adr(iaan) van den Hoven out vijff en vijftigh jaren, Cornelis Haensbergen out drie en tseventigh jaren, Jan Adriaan Hamers out vijff en sestigh jaren, alle persoenen staende ter goeder naem en faem de welcke ter requisitie en versoecke van de heer Aelbertus Ferdinant d'Immeiselle grave van Bouckhoven als heere van Loon etc. hebben getuyght en verclaert waer en waerachtigh te wesen dat sij deponenten van hare ouders en voorouders verscheijde malen hebben hooren seggen dat omtrent den jare sestien hondert als wanneer de Marcies Spinola als generaal het comando in Brabant over het leger van den Coninck van Spanje voerde, het Gasteel van Venloon als doen is belegert geworden door d?e crijgsmacht van Haar Ho: Mo: de Heeren Staten Generaal die het selve Gasteel naer eenige resistentie stormenderhant hebben ingenomen en bemachtight dat het selve Gasteel naer het bemachtigen als doen met alle de huysen soo omtrent het casteel als aende Kerckstraet staende t'eenemael sijn geruineert uytgeplondert en affgebrant dat in die tijt het voorschrevene een vlucht en schuijlplaets is geweest voor alle de inwoonders en hare goederen die in en omtrent de voorschreve heerlijckheijt in die tijt waren woonende. Verklarense sij deponenten verders dat voor soo veel als haer deponenten van hare ouders is bericht dat heer Dirck Raessen van Grevenbroeck grootvader van Dirck Rijnderse Nauwen een der deponenten in desen in de voorschreven destructie aen obligatien meubelen en Contante penningen omtrent de tachentigh duysent gulden heeft komen te verliesen dat als doen mede in deselve destructie sijn komen te verbranden alle de charters papieren en documenten soo wel die aen het verschreven huys en heerlijckheid als aende secretarije waren concernerende Gevende voor redenen van weiwetenschap dat op de secretarije van Venloon geen oudere protocolle off andere documenten gevonden werden dan voorschreven staet en als oomen genootsaeckt is de waerheijt getuijgenisse te geven soo hebben wij desen als daertoe versocht sijnde niet konnen weygeren bereijt sijnde. tselve tot allen tijden met eeden nader te bevestigen.
Aldus gedaan en gepasseert op den 5 december 1695. Present van Hasselt en van Boxtel (schepenen)
Bron: A.J.L. van Bokhoven: 'Loop op Zand circa 1600 onder Staats gezag gekomen', in Brabants Heem 1974 p. 154-155 
Family F1394
 
258 21 februari 1605:
Overleden Sluis Lieven van de Wande. Tr. Maeyken fa. Francois Cloet, thans x Anth. Weyts. Kinderen: Fransken van de Wande; Lysbetken van de Wande en Jaquemyntken van de Wande. Voogden: Francois Cloet en Lowys Cloutier.
4 januari 1610: Adriaen van de Wande won. te Brugge zweert voogd ipv Lowys Cloutier, overleden.
Bron: C. du Foss?e: Bewerking weesakten Sluis 1605-1641 
Family F2457
 
259 21 februari 1618:
comp Bernaert Pauwels ... bij de dood van Perijntje Geeraerts zijne moeder, en huisvrouw was van Louys Clautiers voor de ene helft;
voorts Perijntgen Raveschot, door haar man geautoriseert;
etc.
Bron: Marianne Gossije, transcriptie RAZvl inv.nr. 472 
Family F2363
 
260 21 juli 1662:
Jacob van der Gote, goede bekende, en Marcus Goijens, oom maternel, leggen de eed af als voogden over Jaquemijnke, oud 4 jaar, wees van Michiel van den Broucke, moeder is Jorijntie Goijens, tevens comp. Pieter de Vos, voogd over Cathelijnken, wees van Michiel van den Broucke en zijn eerste vrouw Janneken Verveke, inv. overgebr. 15-4-1666.

16 februari 1667:
Boudewijn Scheers, zoon van Jorijnken Goijens, legt de eed af als voogd i.p.v. burgemeester van der Ghoote, 3 oktober 1670 rek. gedaan door Adriaen van den Broecke, getr. m. de wed. Pieter de Vos.

Bron: Index weesboeken van St. Anna ter Muiden sinds 1604, RA Zeeuws-Vlaanderen inv.nr. 487, fol. 79-80

16 november 1667:
Adriaen van den Broucke, cosijn paternel, legt de eed af als voogd over Jacquemijnken, wees van Michiel van den Broucke en Jorijnken Goijens.
Bron: Index weeskamer Sint Anna ter Muiden na 1604, RA Zeeuws-Vlaanderen inv.nr. 487 f. 91 
Family F460
 
261 21 juli 1662:
Jacob van der Gote, goede bekende, en Marcus Goijens, oom maternel, leggen de eed af als voogden over Jaquemijnke, oud 4 jaar, wees van Michiel van den Broucke, moeder is Jorijntie Goijens, tevens comp. Pieter de Vos, voogd over Cathelijnken, wees van Michiel van den Broucke en zijn eerste vrouw Janneken Verveke, inv. overgebr. 15-4-1666.

16 februari 1667:
Boudewijn Scheers, zoon van Jorijnken Goijens, legt de eed af als voogd i.p.v. burgemeester van der Ghoote, 3 oktober 1670 rek. gedaan door Adriaen van den Broecke, getr. m. de wed. Pieter de Vos.

Bron: Index weesboeken van St. Anna ter Muiden sinds 1604, RA Zeeuws-Vlaanderen inv.nr. 487, fol. 79-80 
Family F478
 
262 21 juni 1642:
Jan z.w. Diercx Raessen van Grevenbroeck wnd bvvo onder Udenhout aan Peter van Oudenhoven jeec 10 ka gld uit
- huys schuer bogaert hoff en erff 30 L bvvo tpl. voors t Postelse Hoeve aldaar N t v erfgen. Adriaenken wede Servaes Janss mma Z en O t gem. strate van Loon W
gelost 16-6-1687 door Adriaen Adriaens van Hemert
Bron: Bosch Protocol sH, R. 1561 fol. 136,
http://www.do.nl/heemkunde/Bronnen/bosch_protocol/bp%201625_1650b.htm

mei 1642:
Jan z.w. Diercx Raess van Grevenbroeck wnd bvvo onder Udenhout 10 gld uit
- huis etc. 30 L Otw in Udenhout naast de Postelsche hoeve en westwaarts de strate van Loon
Bron: Bosch protocol sH,R.1562,351, http://www.do.nl/heemkunde/Bronnen/bosch_protocol/bp%201625_1650b.htm

juni 1646:
Jan z, Diercx Raessen van Grevenbroek 15 gld
- huis etc. 10 L par. Otw tpl. Udenhout in de Groenstraet
Bron: Bosch protocol sH,R.1566,510, http://www.do.nl/heemkunde/Bronnen/bosch_protocol/bp%201625_1650b.htm

april? 1661:
Anthonis z.w. Jan Franck Elis wnd Udenhout jeec 15 ka gld 15 st aan Gijsbertken Roeckaerts uit
- huys etc. 5 L te Udenhout aan de Groenstraet t Jan Diercx Raess van Grevenbroeck v gem. Groenstraat
Bron: Bosch protocol sH,R.1595,107, http://www.do.nl/heemkunde/Bronnen/bosch_protocol/bp%201650_1675.htm

10 januari 1665:
Barbara Lambert Janssen van den Hoevel, weduwe van Heijliger Diercxssen
van Grevenbroeck, enerzijds en Jan Diercxssen van Grevenbroeck, Cornelis
Cornelissen de Pruijser en Bartholomeeus Stevens, als gemachtigden van de
gelijke erfgenamen van genoemde Heijliger, anderzijds, maken een
boedelscheiding.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Loon op Zand, invnr. 79 fol. 1

11 juni 1665:
Jan Dircxsen van Grevenbroeck, Cornelis Cornelissen de Pruijsser en Bartholomeus Stevens, namens alle erfgenamen van wijlen Heijliger Dirck Raessen van Grevenbroeck, transporteren goederen aan Cornelis Cornelissen de Pruijser.
De koopsom bedraagt 29 gulden en 15 stuivers en is voldaan.

Jan Dircxsen van Grevenbroeck, Cornelis Cornelissen de Pruijsser en Bartholomeus Stevens, namens alle erfgenamen van wijlen Heijliger Dirck Raessen van Grevenbroeck, transporteren goederen aan Peeter Geeirdt Aerts.

Jan Dircxsen van Grevenbroeck, Cornelis Cornelissen de Pruijsser en Bartholomeus Stevens, namens alle erfgenamen van wijlen Heijliger Dirck Raessen van Grevenbroeck, transporteren goederen aan Jan Janssen Kennekens en Huijbert Corst Jan Borsten.

Jan Dircxsen van Grevenbroeck, Cornelis Cornelissen de Pruijsser en Bartholomeus Stevens, namens alle erfgenamen van wijlen Heijliger Dirck Raessen van Grevenbroeck, transporteren goederen aan de erfgenamen van wijlen mr. Dirck Coomans.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Loon op Zand, invnr. 80 fol. 29v-31

25 juli 1686:
Inwoners van Udenhout: Adriaen Hamers, oud 85 jaar, Aert Adriaen Hamers, oud 80 jaar, Corstiaen Steven, oud 83 jaar. Inwoners van Loon op Zand: Adriaen Zegers, oud 84 jaar, Geerit Aert Joosten, oud 80 jaar, Ida France, oud 83 jaar. Zij leggen een verklaring af over de kinderen en kleinkinderen van wijlen Dirck van Grevenbrock.
De verklaring werd gevraagd door: Aert, Cornelis, Claes van der Put (geh.m. Anneken), Adriaen van Hemert (geh.m. Maria), Jan Roijmans (geh.m. Josina), en Elisabeth, kinderen van Dirck van Grevenbrock en Jenneken Dirck Nouwen; en door Jasperijntien Dirck van Grevenbrock, Jan Hendr. Dirck van Grevenbrock, Adriaen Erasmus Dirck van Grevenbrock en erfg. Barbara Dirck van Grevenbrock, kinderen van genoemde Dirck en Anneken van Brockhoven.
Bron: RHC Tilburg online: Nadere toegangen Loon op Zand R 84 fol. 62 
Family F1892
 
263 21 juni 1694:
Huwelijkscontract Jan [Pietersen] de Vleeschouwer , wedr van Pieternelle Vivelet, hebbende 1 kind van dezelve, won. ontrent Baarzande, en Jaquemijntje Verschelle fa Matthijs, jongedogter van St. Anna [ter Muiden].
get: Willem Hares, Jan Waerrenijers
MERK Jan de Vleeschouwer, MERK Jaquemijntje Verschelle
Bron: Notariele acten notaris Jan Gillissen van Cruyningen, http://www.grijsbaard.demon.nl, RAZvl. 2155 nr. 2 
Family F1583
 
264 21 juni 1726:
staat en inventaris overgegeven door Dirk Jan Jaspers weduwnaar van Anneken Lambregt Lijten.
Contanten: fl.10
Drie bedden, tafel, zes stoelen. In de stal staan veertien koeien, een stier, vier 'leege beesten' en drie kalveren. Ze hebben twee schuren. In de schuren en op het erf staan meerdere karren en een wagen. In de tweede schuur staan een wit en een zwart paart en een bruin veulen.
Op zolder ligt voor 100 gulden aan hout. Op het land staat vier bunder rogge, gewaardeerd op fl. 264. De totale boedel bedraagt fl. 1039-14-8.

Zij hebben meerdere schulden:
wegens verponding: 125
restant huur van de woning: fl. 627-5-3
Obligatie van Angeniet Anto: Oomen d.d. 20 juni 1722 fl. 128
Cornelis en Pietronella de Wijse schuld voor koop van schaarhout fl. 83
Claas Adr. Doomen voor koop van twee varkens fl. 12-8-0.
Totaal: 980-16-3 schuld.
Bron: Staat en inventaris van Anneke Lambregt Lijten, 21 juni 1726; "Staten en inventarissen Princenhage 1700-1729," index en digitale afbeeldingen, Stadsarchief Breda (http://www.stadsarchief.breda.nl : geraadpleegd 30 november 2013), inv.nr. 168. 
Family F1517
 
265 21 maart 1640:
Arenout van Pamele, paternel, en Franchoys Verstraete, maternel, leggen de eed af als voogden over Pieter, oud 14 jaar, Jacomijncken, oud 11 jaar, en Francijntken van Pamelen, wezen van Janneken Alevoets, vader is Jaecques van Pamelen.
Bron: Index weesboeken van Sint Anna ter Muiden sinds 1604 RAZVL nr. 457. 
Family F1137
 
266 21 Meij [1788] Begraven in de kerke Johanna Plasschart, oud 8 jaar 2 maanden en 25 dagen, kind van Johannes Platschart en Johanna de Witte, geboren op Cadzand. Platschart, Johanna (I1420)
 
267 21 meij 1639
comp Andries Matheussen in huwelijck gehad hebbende Christijntje Meertens [sic] verklaarden schuldig te wezen aan Pieter Mortier ende Franchoijs Mortier soo over haer selven ende als voochden van Janneken, Mahieu, Jan ende Pierken Mortiers, alle kinders van Louwijs Mortier daer moeder af was Claescke? Verbeke de somme van 48 ponden vlms, te weten elcx daer inne sijn deel ende portie, spruytende deselve somme over de verkoop? ende successie van de voors Christijntje Mortiers haeren der suster...
Bron: Marrianne Gossije, RAZ RAZvl inv.nr. 472 
Family F2217
 
268 21 november 1642:
Cornelis Claes Cornelissen en Jenneken Claes Cornelisdr, met man en voogd Jan Peeter Smits, hebben vercoft aen Jan Dirck Adriaen Smolders een stuck ackerlants, 172 r. gelegen onder Alphen in den gehuchte van den Goeden Tijt in Bergers stede; oost de koper; zuid Marten Dircksen van de Laeck; west Jan Adriaenssen van Udenhout; noord het Geerkensstraetje te vrijen met 2 st. en een stuck ackterlants, 18 r. gelegen daer omtrent; oost Joris Pauwels; zuid Claes Gooris Claessen; west Elen Wuelborts ( Wilborts? ) Beenacker; noord Jacob Mathijs Hendricx. te vrijen commerloos. Gevest Jan Meijers, clerck op de secretarije tot Breda.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer 772 45r en 773 fol. 83r-v 
Cornelissen, Claes (I8807)
 
269 21 november 1754:
Proc.v. Janneken Plu, weduwe Joos Algoet, won. Oostburg, aan haar schoonzoon Jacob Allaert, om een huis te Sluis te leveren aan Jannes Vervate, mr. bakker te Sluis.
Bron : RAZ, RADT 149, notarieel archief Oostburg 
Family F870
 
270 21 september 1429:
Op 21-09-1429 verkocht Ghijsbrecht Hermans van Buerden aan Denijs Jan Meijnaerts een erfpacht van 19 lopen rogge, uit een erfpacht van 2 mud rogge, die Gherijt Gherijt Beijen met lichtmis levert uit erfenissen te Westilburg:
1. een huis en hof genaamd de Nieuwe Hoeve gelegen bij de Rugdijk, 9 bunder min 1 lopen, naast de heihoeve van Gherijt van Boerden in het westen en verder aan de gemeint, 2. een stuk land, naast Gherijt van Boerden in het noordoosten, naast Diderick Claus in het zuidwesten en aan de gemeint, welke voornoemde Gherijt Beij tot erfpacht kreeg van Jan Hermans van Boerden voor de erfpacht van 2 mud rogge en voor andere lasten, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk. De erfpacht van 19 lopen rogge was aan voornoemde Ghijsbrecht van Boerden verstorven van zijn broer voornoemde Jan van Boerden.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.146, microfiche 2-C2, f.37v-1, aktenr. 262, 21-09-1429. 
Family F1761
 
271 22 april 1637:
Jan van Uexen geboren te Belle gelijdenis gedaan 25 april.
Bron: Marianne Gossije, Acta Sint Anna ter Muiden.

25 april 1637:
Jan van Ixem wordt op belijdenis aangenomen als lidmaat te Sint Anna ter Muiden.
Bron: Marianne Gossije, e-mail over van Uxem d.d. 25-3-2004.

7 april 1638:
Jan van Hixen `deser werelt overleden sijnde' heeft de armen 12 pond Vlaams nagelaten die Francois Anseels belooft te betalen als beheerder van het geld van Jan van Hixen.

Acta St Anne
28 juli 1638
De 12 pond van wijlen Jan van Hixem is ontvangen door diaken Jaques Halynck en daarvoor is kwitantie gegeven.
Bron: Marianne Gossije, e-mail over van Uxem d.d. 25-3-2004, Acta Sint Anna ter Muiden. 
van Ixem, Jan (I3741)
 
272 22 december 1562:
Barbara weduwe van Gerit Peter Mutsairts cum tutore (met haar voogd) legitime et heriditarie supportavit (heeft wettelijk en erfelijk overgegeven) aan Peter Peter Mutsairts en Gerit Adriaen Beijkens als momber en toeziener van Goiairt en Katherina, broer en zusters, onmondige en minderjarige kinderen van wijlen Gerit en haar Barbara voornoemd, ten behoeve van deze onmondige kinderen voors, met afgaan en vertijen, het vruchtgebruik en al het recht van vruchtgebruik, dat ze heeft en bezit in de helft onbedeeld van een stuk erf in moer en grond liggende binnen de parochie van Tilborch ter plaatse genaamd aenden Vosberch aldaar bij het Gericht van Venloen tussen:
erfenis van Heijlwich weduwe van Laureijs [niet ingevuld]
in Haren een zijde
erfenis van Gerit Verhoeven ook in Haren wonende ander zijde
de Lantscheijdinge der Heerlicheijt van Loon een einde
de Tilborchse gemeijnte ander einde
zoals ze zeide.
Et promisit cum tutore etc super se et bona (en zij heeft beloofd met haar voogd etc op zich en haar goederen) etc dit overgeven, opdragen, afgaan etc en in haar naam te laten houden etc en nooit meer vanwege vruchtgebruik daarnaar te talen of te laten talen voor geen enkele rechter, geestelijk of wereldlijk, en alle kommer an calangie van harentwege daarop komende allemaal af te doen.
Quo facto constituti coram scabinis infrascriptis dicti tutores (Dit gedaan zijnde zijn gestaan geweest voor schepenen ondergeschreven de genoemde voogden) en ze hebben de helft in het stuk moer voors wettelijk en erfelijk verkocht, overgegeven en opgedragen aan Cornelis zoon van wijlen Cornelis Peter Mutsairts met afgaan en vertijen etc et promiserunt dicti tutores super bona impuberorum presentia et futura warandiam more solito (en de voornoemde voogden hebben beloofd op de goederen van de minderjarigen, tegenwoordige en toekomstige, te waren zoals gebruikelijk) behalve dat Cornelis koper voornoemd hieruit moet gelden de helft in een halve stuiver en een penning Hollands jaarlijks gewincijns in Oisterwijck te betalen aan de Hooge Rentmeester, belovende verder dit verkopen, overgeven, opdragen etc en in de naam als voor te laten houden zonder etc en alle andere kommer en calangie daar meer op komende allemaal voor hem af te doen.
Datum 22 december, schepenen Reijnbouts en Ghierll.

Peter zoon van wijlen Peter Mutsairts en Gerit zoon van wijlen Adriaen Beijkens als door de Heer aangestelde momber en toeziener van Goiairt en Katherina, broer en zuster, onmondige en minderjarige kinderen van wijlen Gerit Peter Mutsairts, door deze Gerit en uit Barbara zijn huisvrouw, dochter van wijlen Adriaen Gerit Beijkens samen verwekt en verkregen, daar de momber en toeziener voors zich sterk voor gemaakt hebben en gelofte gedaan hebben, legitime et hereditarie vendiderunt et supportaverunt (hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven) aan Marike weduwe van Adriaen Gerit Beijkens voor de ene helft en aan Eelen zoon van wijlen Frans Henricx voor de andere helft, met afgaan en vertijen etc, een stede te weten huis, hof, schuur, schop met de grond en de erfenis daaraan liggende en daartoe behorende in heide, weide en zaailand liggende, groot ongeveer 17 lopensaet in alle grootte als het gelegen is binnen de parochie van Tilborch ter plaatse genaamd aende Ruijbraken, aldaar tussen:
erfenis van de erfgenamen van Dionijs Jan Reijnkens een zijde
erfenis van het Convent van Tongerloe en van de erfgenamen
van Jan IJewaens vanden Hoevel ander zijde
erfenis van Adriaen Gerits een einde
de gemeijn straat ander einde.
Nog een stuk erf meest in heiveld en deels in zaailand liggende in alle grootte als dat gelegen is binnen de parochie en ter plaatse voors, aldaar tussen:
erfenis der erfgenamen van Adriaen Gijb Goessens een zijde
erfenis van Adriaen Willem Verschueren ander zijde
erfenis van Gerit Adriaen Beijkens voors beide einden.
Nog een stuk land groot ongeveer 5 lopensaet, gelegen in de parochie en ter plaatse voors, aldaar tussen:
de erven van de voors Gerit Adriaen Beijkens voors beide zijden en beide einden
zoals ze zeiden.
Et promiserunt dicti tutores ut supra warandiam more solito (en de genoemde voofden hebben beloofd te waren zoals gebruikelijk) behalve dat de voorschreven koper en koopster hieruit moeten gelden de helft van 14 stuiver per jaar gewincijns te betalen aan de Heer van Tilborch en de helft van een blanck per jaar te betalen aan de Gezworenen van Tilburg; nog een mud rogge per jaar erfpacht te betalen aan enkelen in Haren en in den Bosch te leveren; het derde deel in een mud rogge per jaar erfelijks te betalen aan de kinderen van Jan Goessens; nog een half mud rogge per jaar te betalen aan Servaes Peter Coppen in den Bosch en aldaar te leveren, te los staande met 25 karolus gulden; nog 3 lopen rogge per jaar te betalen aan Margriet Claes Wouter Piggen, ter kwijting staande met tien karolus gulden; nog een mud rogge per jaar te betalen aan Lijske weduwe van Anthonis Dionijs Meijnairts ter kwijting staande met 50 karolus gulden, alles volgens inhoud van de losbrieven, die daarvan zijn; nog 2 karolus gulden per jaar te betalen aan Bertelmeeus Stevens ter kwijting staande met 32 karolus gulden. Hiertoe moet hij laten wegen, stegen en alle waterlaten en schouwen onderhouden zoals men die van oude tijden schuldig is en behoort te onderhouden, met voorwaarden ook dat deze erfenissen moeten wegen over enige erfenissen daaraan liggende, aan de voors Gerit Adriaen Beijkens toebehorende, zoals men schuldig is en daarover behoort te wegen, verder belovende dit verkopen, overgeven, opdragen etc en in de naam als voor te laten houden etc en alle andere kommer en calangie daar meer op komende allemaal af te doen. Item hier zijn nog bij gestaan Adriaen Wouter Faess en Adriaen Gerits als naaste geburen van de weduwe en haar kinderen voornoemd, rechterlijk gedaagd zijnde, en ze hebben getuigd en op hun eed verklaard en getuigd, dat het beter en profijtelijker was voor de onmondige kinderen voors de voors stede met de andere erfenissen te verkopen dan te behouden. Er is alsnog hier bij gestaan Barbara weduwe van wijlen Gerit Peter Mutsairts cum tutore (met haar voogd) etc en zij heeft het vruchtgebruik en al het recht daarop, dat ze in de voors erfenissen had en bezat, overgegeven en opgedragen ten behoeve van haar kinderen voornoemd op de manier die daartoe gewoonte is, zonder arglist.
Datum et scabini ut supra (datum en schepenen als voor).
Debet quisque emptor 2 briefgeld; duplicatur (elke koper is verschuldigd 2 briefgeld; er wordt een copie gemaakt).
Bron: RHC Tilburg, algemeen protocol rechterlijk archief, R 308 f. 41r-42r 
Family F393
 
273 22 december 1615:
Jan Adriaen Wilbortssone, heeft vercoft aen zijn zoon Anthonis Jan Adriaen Wilbortssone en aen diens huysvrouw Maeyken Laureijs Geerytsdr, een stede, huysinge, torfhuys en erve, 1 bdr, tot Chaem aen den Mijsberch; oost en zuid Anthonis Schoenmaeckers kindr; west de erffg van Heer Henrick Reijnders erve, genaemt den Bulck; noord seker straetken oft Gebuersteechsken toecomende Laureijs en Jan Peeters van Couweler sonen.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer 770 fol. 269v-270r

21 juli 1626: Ghoris Aerts Geerits als voogd en Jan als toeziend voogd over de weeskinderen van Jan Laureijs Geeritssen, hebben verkoft aan Maeyken Laureijs Geerits van den Bleeck, weduwe wijlen Anthonis Willeborts alias Quack, der kinderen vierde part van stede en erve, int geheel 300 r, ongedeelt tot Chaem aen de Heijsijde, oost de koper, zuid Adriaen Henricx van Dun, west Adriaen Anthonis Matthijssen, noord sHeeren vroente. De andere drie vierendelen behoren gezamenlijk aan Anneken, Adriaenken, en Maeyken Laureijs Geerits van den Bleeck, allen dochters van wijlen Laureijs Geeritssen van den Bleeck. Te vrijen met 6 st. en 1 oort erffchijns.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer R762-778

7 november 1628: Adriaen Christiaen Claessens, voor zichzelf en als voogd van zijn kinder, heeft vercoft aan Maeyken Laureijssen van de Bleijcke, de wed. wijlen Anthonis Jan Wilborts, de helft van huys en erve, int geheel 300 r, ongedeelt tot Chaem aen de Heijsijde, oost en zuid Adriaen Henricx van Dun, west de koper, noord sHeeren vroente. De andere helft behoort reeds aan de koper. Te vrijen met de helft van 1 1/2 loopen rogs der pastorije tot Chaem. Met noch 15 st. Jan Henricx van Ryel.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer 771 fol. 164v, 165r 
Family F509
 
274 22 februari 1708:
Bertel Keesebilk left de eed af als voogd over Marya, oud 14 jaar, Johanna, oud 10 jaar, Boudewin, oud 7 jaar, en Magdalena van Rentergem, oud 4 jaar, wezen van Giljame van Rentergem.
Bron: Index weesboeken van St. Anna ter Muiden sinds 1604, RA Zeeuws-Vlaanderen inv.nr. 488, fol. 26 
Family F467
 
275 22 januari 1537:
Jan en Heijliger, broers en hun zuster Peter, kinderen van Jan peter Crillaerts en Jutta Henrick van Gierl;
Henrick Wouter Heijnen als man van Gheertruijt Crillaerts;
Peter Jan Martens als man van Jennijken Crillaerdts Jan Gerits van Ethen als man Marij Crillaerts;
Jan zoon van wijlen Jan Hermans als man van Helena Crillaerts; Gregorius Daneels, man van Anna Crillaerts; Marij, dochter van Bartelmeus Verbunt en Jutta Henrick van ghierl verkopen aan Rutger zoon van wijlen Jan Crillaerst en stuk weiland, gelegen te Tilburg aan 't Fen.
Belendingen: Hermen Weijten een zijde
Embrecht Smeijermans ander zijde
ten halve hecke toe
Herman Weijten, tenhalve hecke toe een zijde
Heer Arijaen die Bont, priester ander zijde.
Dit was ge?erfd van wijlen Jan Peter Crillaerts hun vader, die het gekocht had van Heer Anthonis Leenaerts, priester en van Jan die Bont als curator (?) van heer Arijaen die Bont, priester, die het verkregen hadden van Jan Gerit Bont, bastaard eensdeels en andersdeels van Huijbrecht Meus Jans.

Rutgetr, Jan en Heijliger, broers en hun zuster Peter, kinderen van Jan Peter Crillaerts en Jutta Henrick van Gierl;
Henrick Wouter Heijnen als man van Gheertruijt Crillaerts;
Peter Jan Martens als man van Jennijken Crillaerts;
Jan Gerits van Ethen als man van Marij Crillaerts;
Jan, zoon van wijlen Jan Hermans als man van Helena Crillaerts;
Marij, dochter van Bartelmeus Verbunt en Jutta Henrick van Ghierl verkopen aan Gregorius Daneels een erfpacht van 10 lopen rogge jaarijks te gelden uit huis en hoeve, groot 27 lopensaet, gelegen te Tilburg, geheten die Postelse Hoeve in het Creijevaenne.
Belendingen: Aert Mutsaerts een zijde
Gemeijnt van Tilburg ander zijde
en een einde.
Deze pacht was gekocht door Peter Jan Crillaerts van Jan Jan Heerden, ge?erfd door Jan Peter Crillaerts.

utger, Jan en heijliger, broers en hun zuster Peter kinderen van Jan Peter Crillaerts en Jutta Hernrick van Gierl;
Henrick Woter Heijnen als man Gheertruijt,Crillaerts:
Jan zoon. van wijlen Jan Hermans als man van Helena Crillaerts.
Gregorius Daneels als man van Anna Crillaerts;
Marij, dochter van Bertelmeus Verbunt en Jutta van Ghierl verkopen aan Peter Jan Martens en Jan Gerits van Ethen elk de helft van een stuk land, 9 lopensaet gelegen te Tilburg in die Schijve.
Belendingen: Jan vanden Wouwer een zijde
de kinderen van Jan Daneel
Nouwen ander zijde
Dierck Gerit Backs, waar een weg
tussen gaat. een einde
Meester Jan van Vladracken ander zijde
Jan Peter Crillaerts had dit gekocht van Cornelis Huijbrecht Betten.

Jan, Rutger, Heijliger, broers, hun zuster Peter, kinderen van Jan Peter Crillaerts en Jutta Henrick van Gierl;
Henrick Wouter Heijnen als man van Gheertruijt Crillaerts;
Peter Jan Martens als man van Jennekijken Crillaerts;
Jan Gerits van Ethen als man van Marij Crillaerts;
Gregerius Daneels als man van Anna Crillaerts
Marij, dochter van Bartelmeus Verbunt en Jutta van Ghierl verkopen aan Helena Jan Peter Crillaerts een erfpacht van mud rogge jaarlijks te gelden uit huis, hof, en erf, groot 3 lopensaet, gelegen te Tilburg in het Creijvenne. Belendingen:
Jan gheheijten die herde een zijde
Jan gheheijten die herde ander zijde
Jan gheheijten die herde een einde
ghemeijn straet ander zijde
Jan Peter Crillaerts had dit gekocht van Cornelis Claeus Otten, Cornelis had dit verkregen in een erfdeling met zijn broers en zusters van Engelken hun moeder, die het ge?erfd had van Jan die Herde, die het gekocht had van Jan Jan Mutsaerts.

Rutger, Jan Heijliger, broers, hun zuster Peter, kinderen van Jan Peter Crillaerts en Jutta Henrick van Ghierl;
Henrick Wouter Heijnen, man van Geertruijt Crillaerts;
Peter Jan Martens, man van Jennijken Crillaerts
Jan Gherit van Ethen, man van Marij Crillaerts
Gregorius Daneels als man van Anna Crillaerts;
Marij, dochter van Bartelmeus Verbunt en Jutta van Ghierl verkopen aan Helena Jan Peter Crillaerts een erfpacht van 7 lopen rogge jaarlijks te gelden uit huis, hof en grond, gelegen te Goirle.
Belendingen: Katheleijn Ghijsbrechts een zijde
Claeus Wouter Huijben ander zijde
Gerit Roelofs een einde
Gemeijnt ander einde
Peter Crillaerts had dit gekocht van Jan Vels.

Rutger, Jan en Heijliger, broers, hun zuster Peter, kinderen van Jan Peter Crillaerts en Jutta Henrick van Ghierl;
Henrick Wouter Heijnen, man van Gheertruijt Crillaerts Peter Jan Martens man van Jennijken Crillaerts
Jan Gerits van ethen, man van marij Crillaerts;
Gregorius Daneels, man van Anna Crillaerts Matij, dochter van Bertelmeus Verbunt en Jutta Henrick van Ghierl, verkopen aan Helena Jan Peter Crillaerts een erfcijns van 2 rijnsgul jaarlijks te gelden uit een stuk land, groot 1 lopensaet, gelegen te Goirle Opten Bieswech.
Belendingen:
Jan Aerts van Dun een zijde
Dierck die Busser ander zijde
Jan Peter Crillaerts had dit gekocht van Sebastiaen Mutsaerts.

Rutger en Heijliger, broers en Peter hun zuster, kinderen van Jan Peter Crillaerts en Jutta Henrick van Ghierl;
Henrick Heijnen, man van Gheertruijt Crillaerts;
Peter Jan Martens man van Jennijken Crillaerts;
Jan Gherits van Ethen man van Marij Crillaerts;
Jan Jan Hermans man van Helena Crillaerts
Gregorius Daneels man van anna Crillaerts;
Marij, dochter van Bartelmeus Verbunt en Jutta van Ghierl verkopen aan Jan Jan Peter Crillaerts een stuk erf groot 8 lopensaet en 5 roeden, gelegen te Tilburg aan die Viertstraet.
Belendingen: Aert Michiels van Vessem een zijde
Wijllem vande Gheijn ander zijde
Gemeijn straet een einde
H.Geest van Den Bosch ander einde
Jan Peter Crillaerts had dit gekocht van Wijllem Ghijsbrecht vande Gheijn.

Rutger en Jan, broers, en hun zuster Peter, kinderen van Jan Peter Crillaerts en jutta Henrick van Ghierl;
Henrick Wouter Heijnen man van Geertruijt Crillaerts
Peter Jan Martens, man van Jennijken Crillaerts;
Jan Gerits van ethen. man van Marij Crillaerts;
Han, zoon van wijlen Jan Hermans, man van Helena Crillaerts;
Gregorius Daneels, man van Anna Crillaerts;
Marij, dochter van Bartelmeus Verbunt en Jutta Henrick van Ghierl verkopen aan Heijliger Jan Crillaerts een stuk land gelegen te Tilburg in die Schijve bij den Bedbuer.
Belendingen: Jan Laureijs Eelkens een zijde
Arijaen Leijten ander zijde
Jan Michiel Roelofs een einde
een ghebuerwech ander einde
Hierin ligt een stuk land van de erfgen. van Willem Gast vanden Bosch, waarvoor ze jaarlijks 1 lopens. rogge betalen.

Rutger Jan Crillaerts bekent schuldig te zijn aan peter, dochter van wijlen Jan Crillaerts een jaarl. en erfelijke cijns van 6 karolus gulden van 20 st. uit een weiland. groot 2 lopensaet, gelegen te Tilburg aan dat Venne. Belendingen:
erfen. van Ghijsbrecht Vermee een zijde
Jan Goijaert ander zijde
H. Geest v.d. Bosch een einde
gemeijnt van Tilburg ander einde
Staat te los met 100 karolusgulden vanm 20 st.

Rutger, Jan en Heijliger, broers en peter hun zuster, kinderen van Jan Peter Crillaerts en Jutta Henrick van Ghierl;
Henrick Wouter Heijnen als man van Geertruijt Crillaerts;
Peter Jan Martens, man van Jannijken Crillaerts;
Jan Gerits van Ethen man van Marij Crillaerts;
Jan, zoon van wijlen Jan Hermans man van Helena Crillaerts;
Gregorius Daneels man van Anna Crillaerts verkopen aan Marij, dochter van Bartelmeus Verbunt en Jutta, wed. van jan Crillaerts een jaarl. erfpacht van 20 lopen rogge uit een stuk land en meer onderpanden, groot 2 lopensaet, gelegen te Tilburg aan die Hasselt.
Belendingen:
Jan Ghijsbrecht van Ghierl een zijde
Michiel Gerit Jans ander zijde
Michiel Gerit Jans een einde
die gemeijn straet ander einde
Deze erfpacht was gekocht door Jutta de wed. van Jan Crillaerts, van Aerts Ghijsbrecht van Ghierl.

Rutger, Jan en Heijliger, broers en Peter hun zuster, kinderen van Jan Peter Crillaerts en Jutta Henrock van Ghierl;
Henrick Wouter Heijnen man van Geertruijt Crillaerts;
Peter Jan Martens man van Jennijken Crillaerts;
Jan Gerits van Ethen man van Marij Crillaerts;
Jan, zoon van wijlen Jan Hermans man van Helena Crillaerts;
Gregorius Daneels man van Anna Crillaerts verkopen aan Marij, dochter van Bartelmeus Verbunt en Jutta, wed. van Jan Crillaerts, een som van 30 karolus gulden, waaruit jaarlijks 30 braspenning betaald worden, zolang Peter die Paep leeft.
Bartelmeus Verbunt en de kinderen van Jan Peter Crillaerts hadden dat gekocht van Jan Dierck Thiemans en de kinderen van Peter die Paep.

Rutger, Jan en Heijlige, broers, Peter hun zuster kinderen van Jan Peter Crillaerts en Jutta Henrick van Ghierl;
Henrick Wouter Heijnen man van Geertruijt Crillaerts;
Peter Jan Martens man van jennijken Crillaerts;
Jan Gerits van Ethen man van Marij Crillaerts;
Jan zoon van wijlen Jan hermans man van Helena Crillaerts;
Gregorius Daneels man van Anna Crillaerts verkopen aan Bertelmeus Verbunt voor zijn dochter Marij, dochter van Jutta Henrick van Ghierl een stuk beemd, groot 2 lopensaet, gelegen te tilburg in After Mal. Belendingen:
Jan van Gestel een zijde
Jorijs Beerten ander zijde
Willem Rovers een einde
die Leij ander einde
Jutta, wed. van Jan Crillaerts, had die beemd ge?erfd van haar vader Henrick van Ghierl, die hem gekocht had van Jan Thomaes Hendricks, priester.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 283 f. 15r-16r

15 september 1537:
??tger en Heijliger, zonen van wijlen Jan Peter Crillaerts en van wijlen Jutta Henrick van Ghierl, Peter, dochter van wijlen Jan Crillaerts Henrick Wouter Stijnen als man van Geertruijd Crillaerts, Peter zoon van wijlen Jan Mariens als man van Jenneke Crillaerts, Joest Gherit van Eethen, als man van Marije Crillaerts, Gregorius Daneels, als man van Anna Crillaerts, Jan zoon van wijlen Jan Hermans als man van Helena Crillaerts, Marije dochter van Bertelmeus Verbunt en Jutta Henrick van Ghierl (haar 2de man), verkopen aan Jan zoon van wijlen Jan Crillaerts hun broer en zwager hun recht in een huis, hoeve, schuur met toebehoren en erf, gelegen aan de Heuvel te Tilburg.
Belendingen:
Arijaen Crillaerts een zijde
Margriet weduwe van Arijaen Buskincks ander zijde
Aert Mercelis van Vessem een einde
de Heuvel ander einde
Hieruit te gelden jaarlijks 1 oude Groten erfcijns aan meester Dirck Borchgreefs. Verder nog 3 stuivers erfcijns aan de abt van Tongerlo. Verder te onderhouden het kerckkeecken metten ooghen.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 284 f. 7r 
Family F1726
 
276 22 januari 1538:
Huibrecht zoon van wijlen Henrick Ariaens verkoopt aan Jan zoon van wijlen Jan Leemans een huis, hof en erf, gelegen te Tilburg aan dat Rijlaer.
Belendingen:
Peter Goijaert Ceelen en anderen een zijde
Jan Leemans en die gemeijnt ander zijde
Jan Leemans en die gemeijnt een einde
gemeijn straet ander einde
Huijbrecht had dit gekocht van Ariaen zoon van wijlen Jan Maas Aelwijns en van Cornelis zoon van wijlen Cornelis Ariaen Smolders en Elijsabeth diens zuster.
Hiertuit te betalen jaarlijks de weduwe van Jan Claeus Ariaens:
35 stuivers erfcijns te los met 30 karolus gulden
verder 30 stuivers erfcijns aan Korstiaen Marcelis Aert van Beek, te los met 30 karolus gulden
Verder verkoopt Huijbrecht voors. aan Jan voors. een stuk land, gelegen te Tilburg aan dat Rijlaer.
Belendingen:
Claeus Ariaens een zijde
Claeus die Wijse en anderen ander zijde
de gemeijnt een einde
gemeijn straet ander einde
Huijbrecht had dit gekocht van Ariaen zoon van wijlen Jan Maes Aelwijns en van Cornelis zoon van wijlen Cornelis Ariaen Smolders en Elijsabeth diens zuster voor henzelf als voor Arijaen hun broer en Anna hun zuster voooor 1 helft en van Heijlwich weduwe van Jan Jan Maes Aelwijns, dochter van wijlen Meus Jan Druijts de andere helft.
Verder verkoopt Huijbrecht voors. aan Jan voors. een stuk heiveld, gelegen te Tilburg aan dat Rijlaer.
Belendingen:
Jan Leemans een zijde
Huijbrecht Leemans ander zijde
Jan Leemans een einde
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 284 fol. 27r

9 juni 1541:
Testament van Heijlwich dochter van wijlen Bertolomeus Druijts.
Ze vermaakt aan de Heilige Geest van Tilburg 2 mud rogge een s te spenderen aan de huisarmen van Tilburg op haar 2 eerste jaargetijden.
De kerk van Tilburg 20 stuivers een binnen 1 jaar na haar dood en hiermee zal betaald zijn hetgene zij en haar eerste man aan de kerk schuldig zijn voor het zielboek.
Het Heilig Sacrament in de kerk van Tilburg ook 20 stuivers eens na haar dood te betalen.
Het Gilde van Onze Lieve Vrouw in Tilburg haar beste Fock en daarmee is haar doodschuld betaald.
Onze Lieve Vrouw in de kerk van Riel een vrouwenwebbeke na haar dood te betalen. Dit alles te voldoen en te betalen na haar dood tenzij en inzoverre zij Heijlwich niet behoeven zal hetzelve geheel of gedeeltelijk te verteren en daarvan te leven. Ingeval het haar nodig zal zijn daarvan te leven dan zullen de voors. legaten en maaksels cesseren in hetgeen men na haar dood bevinden zal. Heijwich heeft nog gewild, dat men haar na haar dood een betamelijke uitvaart zal doen naar haar staat en daarbij genoemd te worden de uitvaart van Jan Smitsdochter zonder kommer of bijzondere kosten of loon daarvan te geven, behalve alleen dat men de kapelaan tevreden zal stellen van zijn verkondigen en zijn offer.
Verder heeft Heijlwich gewild, dat deze haar uiterste wil goed onderhouden zal worden en als iemand van haar erfgenamen hierin weerspannig is, het zij zelf of via iemand anders, die vermaakt zij uit al haar havelijke en erfelijke goederen 1 Oude Groten eens en diens portie zal succederen op de goedwillenden.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 288 fol. 8r-v

17 juni 1542:
Peter zoon van wijlen Bartolomeus Verlijnden heeft verkocht aan Heijlwich dochter van wijlen Bertolomeus Druijts een huis, hof en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, genaamd de Moeck, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in Corvel tussen:
Heijlwich de dochter van wijlen Peter van Balen een zijde en einde
Jacop Peter Mus ander zijde
de gemeijn straat ander einde.
Welk huis etc. Peter voors. gekocht had van Dimpna dochter van wijlen Jan Gielis en wat Dimpna gekocht had van Jan zoon van wijlen Willem vander Heijen en zijn kinderen, wat Jan voors. gekocht had van de wettige kinderen van wijlen Jacop Aelwijns.
Hieruit te betalen de kommer en last als in de schepenbrieven begrepen.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 289 fol. 14r

2 februari 1543:
Jan zoon van wijlen Jan Sijmons en Elen zijn broer hadden geloofd en gevest aan Heijlwich weduwe van Jan Jan Maes Aelwijns, dochter van wijlen Jan Meeus Druijts, een jaarlijkse en erfelijke cijns van 5 rijnsgulden en 8 stuiver uit twee vijfde delen in een stuk erf in land liggende, groot samen 12 lopensaet, genaamd die Ruijsacker, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in de Creijenvernsche Ackere tussen:
erfenis van Gherit Rijnen een zijde
erfenis van Gherit Henrick Beijkens ander zijde
zoals blijkt uit de brieven van Tilburg, en welke cijns te los staat met 90 karolus gulden zoals Heijlwich zelf verklaarde, zo is gestaan voor schepenen Heijwilch voors. en heeft bekend ontvangen te hebben uit handen van Cornelis Cornelis Wouters als gebruiker en bezitter van het onderpand en als betaler van de cijns voors., 50 karolus gulden van 20 stuivers van de helft van de hoofdsom van de erfcijns voors.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 289 fol. 43r 
Family F2069
 
277 22 juli 1749:
Voor schepenen in Breda quamen Dielis Schippers, item Dingena Schippers, weduwe Lambert van der Pas, geassisteert met haere voors. broeder ende vooght in dese, Jan Adam van den Corput als in huwelijck hebbende Maria Schippers en eijndelijck Jacob de Jongh als in huwelijck hebbende Johanna Schippers en deselve Jacob de Jongh nogh in qualt. als vooght over de vijff minderjarige kinderen van Adriaen van Riel (?) en Catharina Schippers in haer leven egte luyden, tesamen kinderen en kints kinderen en erffgenamen van Willem Schippers.
Zij verkopen een parceel saeylants genaemt de Grieftiens (?) weude, gelegen onder Ginneken tot Heusdenhout, groot een buynder, noortw. de erfgenamen van Adam Jan Schoenmaeckers, voor een duysent gls.
Bron: Brief J.M. Eling d.d. 14-5-1997, GABDA R597 blz. 12 d.d. 22-7-1749 
Family F562
 
278 22 oktober 1537:
Herman zoon van wijlen Peter Herman Heijsten verkoopt aan Laureijs zoon van wijlen Henrick Zwijsen een jarlijkse en erfelijke rente uit een beemd een rente van 4 rijnsgulden. De beemd groot 3 bunder, gelegen te Tilburg aan het Lievegoer.
Belendingen:
Wouter zoon van wijlen Henrick Andries Huijben een zijde
Jan Denus Meijnaerts ander zijde
Leijsloet een einde
Aen die Vroent ander einde
Wouter Henrick Andries Huijben had deze rente gevest aan Herman Peter Herman Heijsten.

Laureijs zoon van wijlen Claeus Lambrecht Weijmers Herman zoon van wijlen Peter Herman Heijsten als man van Elijsabeth Weijmers, Jan Steven Willems als man van Gertrude Weijmers verkopen aan Laureijs zoon van wijlen Henrick Zwijsen een jaarlijkse rente van 2 rijnsgulden en 16 stuiver uit een stuk beemd, groot 3 bunder, gelegen te Tilburg aan dat Lievegoer.
Belendingen:
Wouter Henrick Andries Huijben een zijde
Jan Denijs Mutsaerts ander zijde
die Vroent een einde
Leijsloet ander einde
Deze rente werd betaald door Wouter Henrick Andries Huijben aan Claeus Lambrecht Weijmers. Verkopers hadden die geerfd van Claeus voors.
Bron: RHC Tilburg online, Nadere toegangen Tilburg R 284 fol. 9r-v

19 februari 1538:
Herman zoon van wijlen Peter Herman Heijsten bekent schuldig te zijn aan Denijs zoon van wijlen Denijs Meijnaerts, een jaarlijkse en erfelijke cijns van 63 stuivers uit huis, hof, schuur, schaapskooi en erf, groot 26 lopensaet, gelegen te Tilburg, aan die Rijt.
Belendingen:
Joest Jan Leijten, westwaarts een zijde
Willem Peters en Aert va nAerl, oostwaarts ander zijde
Claeus Heijn Peter Aerts en Thomaes van
Boerden en anderen een einde
gemeijn straet ander einde
verder nog uit een stuk land, groot 2 lopensaet, gelegen te Tilburg, in die Hoghe Schijve.
Belendingen:
Peter Lemmens, Matheus vanden Oudenhoven een zijde
Willem Gast vanden Bosch ander zijd
Aert van Aerl en Joest Jan Leijten een einde
kinderen van Peter vanden Hoeff ander einde
Staat te los met 50 karolus gulden van 20 stuivers.
Bron: RHC Tilburg online, Nadere toegangen Tilburg R 284 fol. 38v 
Family F1743
 
279 22 oktober 1603:
Tgoet van Adriaenken de onbejaerde weese van Franchois Witooghe die hy hadde by Margriete fa Cornelis Jaghers zyn wyf vn smoeders successie.

Pieter Wittooghe ende Adriaen de Wuldt? voochden brengen over
de helftschede van het ..eegte achtste deel van ontrent 12 ghemeten landts liggende binnen de ambochte van Oostkercke in de prochie van Wescappelle ende schependomme vander Mude ghemeene metten hoirs van Lieven Wittoghe ende Loys Clauthier metten zynen...
Voorts noch 6 gemeten in de passegeulepoldere, Clement Houck naest ghelent ande oostzyde streckende metten zuudhende an de strate ende metten noordthende anden dyck vanden zelven voors poldere...
Voorts in gherede penningen 13 ponden16 schell 4 penn rustende onder de voors Franchois Wittoge... blijft de some van 11 ponden die Andries Bauwens als voogt geweest hebbende vande voors wesens moedere...
Bron: Marianne Gossije (transcriptie), RAZvl inv.nr. 487 fol. 42 
Family F2675
 
280 22 oktober 1642:
Cornelis Blanckaert, bij provisie wegens absentie van Paulus de Somer, getr. m. Lievijntjen van de Putte, oom paternel, en Jan Godbrechts, won. Sluis, oudoom maternel, leggen de eed af als voogden over Pieter van de Putte, oud 6 jaar, wees van Jaecques van de Putte, moeder is Maijken Wittooge. 17 januari 1652: Tanneken Louwers, wed. Jan Gobrechts, wordt als voogdes vervangen door mr. Ipo Sixtus, aangetr. cosij, 23 april 1659 Pieter van de Putte, soldaat onder kapitein Volberge, wordt van voogdij ontslagen.
Bron: Index weesboeken van Sint Anna ter Muiden sinds 1604 RAZVL nr. 487 
Family F1175
 
281 23 februari 1551:
Anthonis, Ghijsbrecht en Adriaen, gebroeders, zonen vn wijlen Gherit zoon van Henrick Gherit Beij kens, voor henzelf en ook voor Vijver hun zuster, dochter van wijlen Gherit voors., waar zij zich sterk voor maakten en geloofden, in bijzijn en tegenwoordigheid echter van deze Vijver voors. en tot het geen hierna volgt, zover in haar ws, volkomen toestemming en macht gevende, hebben wettelijk en erfelijk vertegen ten behoeve van Henrick hun grootvader voornoemd en van zijn nakinderen, bij name van Laureijs en Peter, gebroeders, zonen van wijlen Wijtman Joest Lenaerts als mannen en mombers van Ariaena, huisvrouw van Laureijs voors., en van IJke, huisvrouw van Peter voors., die de voors. Henrick verwekt en verkregen had bij wijlen Lijsbet zijn tweede huisvrouw, dochter van wijlen Em brecht Eelkens, samen met alle brieven en het recht, op 1 mud rogge erfpacht in 2 mud rogge erf pacht, die na de dood van Henrick zoon van wijlen Gherit Beijkens voornoemd, hun grootvader, hen jaarlijks elk tot zijn deel vervallen en verstorven zouden zijn geweest op de goederen van Henrick voornoemd en op de goederen van wijlen Elen Embrecht Eelkens, welke pachten voors. te los ston den elk mud tegen 32 Peters, 19 stuivers voor de Peter gerekend, volgens de losbrief die daarvan is.
En verder op al het recht, gedeelte, actie en toezeggen als deze kinderen van wijlen Gherit zoon van Henrick Gherit Beijkens voornoemd zouden mogen competeren en toebehoren op de goederen en er fenissen van Henrick hun grootvader voors. en van wijlen Mechteld zijn vrouw toen ze leefde, dochter van wijlen Jacop van den Brekel, hun grootmoeder, en ook op de goederen en erfenissen van wijlen Elen Embrecht Eelkens ook voornoemd, deze goederen en erfenissen voor aangeroerd altesamen gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd op de Cauwenbergh zoals ze zeiden en ze hebben deze overgegeven en opgedragen met afgaan op de manier die daartoe gebruikelijk is, ge lovende als schuldenaars in de naam als voor super se et bona sua etc. dit vertijen, overgeven, op dragen en afgaan altijd vast en stendig te houden etc. en nooit meer naar de voors. erfpachten, goe deren noch erfenissen te talen noch te doen talen met geen enkel recht, geestelijk etc. , en alle kom mer en calangies van hunnentwege en vanwege wijlen Gherit hun vader voors. daarop komend alle maal af te doen.

Adriaen zoon van wijlen Gherit Beijkens als man van Marie dochter van wijlen Jan Sijmons voor 1/5 deel, Adam zoon van wijlen Cornelis Jan Sijmons, voor hemzelf en ook voor Jan zoon van wijlen Dierck van Lieshout als man van Heijlwig dochter van wijlen Cornelis Jan Sijmons voors., waar hij Adam voors. door kracht van opdracht, ten anderen tijde daarvan ontvangen, zich sterk voor maakte en geloofd heeft, en Jan zoon van wijlen Jan Zomers als momber en Adam voors. als toeziener van Kathelijn onmondige dochter van Jan Cornelis Vannis, die hij verwekt en verkregen had bij wijlen Cor nelia zijn vrouw dochter van wijlen Cornelis Jan Sijmons voornoemd, waar de momber en toeziener voors. voor instonden en geloofd hebben, ook voor 1/5 deel, en Jan zoon van wijlen Elen Jan Sijmons ook nog voor 1/5 deel, hen toebehorende in een huis, hof, schuur met de grond en erfenis daaraan lig gende en daartoe behorende in alle grootte etc. in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd aan
het Creijenven het gehele huis etc. voors. tussen:
erfenis van Jan zoon van wijlen Jan Sijmons een zijde
erfenis van Peter zoon van Gherit Jan Maes Ghenen ander zijde
erfenis van Goijaert Marten Jan Ghenen en Peter zoon
van wijlen Gherit Jan Maes Ghenen voors. een einde
die gemeijn straat ander einde,
zoals ze zeiden.
(Personen voornoemd) hebben dit wetelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Jan zoon van wij len Jan Sijmons met afgaan en vertijen.
Adriaen, Adam, Jan en Jan, verkopers voornoemd, elk in de naam als voor en zoals elk van hen voor geloofd heeft, hebben geloofd als schuldenaars super se et bona sua etc. elk zijn 1/5 deel in de voors. huis etc. te waren zoals gebruikelijk, behalve dat Jan koper voors. uit het gehele huis etc. moet beta len ca braspenning erfgrondcijns aan de Heer van Tilburg op Sint Stevens dag en daartoe 8 pennin gen erfcijns aan de Heilige Geest van Tilburg, gelovende verder verkopers voors. in de naam en op verbintenis als voor dit verkopen, overgeven, opdragen afgaan en vertijen altijd vast en stendig etc. en alle kommer en calangies meer daarop komende elk tot zijn deel allemaal af te doen
Bron: RHC Tilburg online, Nadere toegangen Tilburg R296 f 70r, v 
van Boerden, Hendrick Gerit (I5467)
 
282 23 februari 1552:
Jan zoon van wijlen Michiel Quaps heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Jan zoon van wijlen Goijaert Jan Smitten met afgaan en vertijen, 2 stukjes land hem toebehorende, samen groot ca 1 lopensaet, gelegen in de parochie van tilburg ter plaatse genaamd in Lovenacker, het ene stukje tussen:
erfenis van Marten Thonis Smulders, oostwaarts een zijde
een gemeijn gebuur akkerweggetje, westwaarts ander zijde
erfenis van Jan Henrick van Weert een einde
die gemeijn Heerbaen aldaar ander einde
Het ander stukje tussen:
erfenis van de kinderen van Goijaert Jan Smitten,
zuidwaarts een zijde
erfenis van het convent en klooster vanden Baseldonck,
noordwaarts ander zijde
erfenis van de weduwe van Lucas van Amerzoijen een einde
het voors. gebuurakkerweggetje ander einde,
zoals hij zeide.
Hij heeft beloofd te waren zoals gebruikelijk en dit verkopen, overgeven, opdragen, afgaan en vertijen altijd vast en stendig te houden etc. en alle kommer en calangies daarop komende voor hem allemaal af te doen.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 297 fol. 74r-v

21 maart 1553:
Jan zoon van wijlen Michiel Quaps en Jan zijn zoon als man en momber van Margriet dochter van wij-len Jan de Beer hebben geloofd als schuldenaars gezamelijk en overdeeld en elk voor allen te betalen aan Laureijs zoon van wijlen Henrick Zwijsen een jaarlijkse en erfelijke cijns van 40 stuivers op licht-mis uit een stuk beemd, aan de eerstgenoemde Jan toebehorende, groot ca bunder, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd aan die Blootbeempden tussen:
erfenis van Laureijs Henrick Zwijsen een zijde
erfenis van Maria dochter van wijlen Peter Beerten ander zijde
de gemeijne stroom de Leije genaamd een einde
erfenis van de kerk van Alphen ander einde.
Nog uit een stuk beemd aan dezelfde eerstgenoemde Jan toebehorende, groot ca 5 lopensaet gelegen in de parochie voors. ter plaatse genaamd tussen Backsdijck en de Veedijck achte Calenwiel tussen:
erfenis van de weduwe van Lucas van Amerzoijen een zijde
erfenis van Jenneke weduwe van Peter Gherit Eelkens
met haar kinderen ander zijde
de OudeLeije een einde
erfenis van de weduwe van Lucas voornoemd en van de
erfgenamen van wijlen Peter Vrancken ander einde.
Item nog uit een stuk land de voornoemde Jan Janszoon toebehorende groot ca 1 lopensaet gelegen in de parochie ter plaatse genoemd aan het Laert tussen:
erfenis van Wouter Jan Beren beide zijden
erfenis van Laureijs Henrick Zwijsen voornoemd een einde
die gemeijn straat ander einde.
Nog uit een stuk land dezelfde jan Janszoon toebehorende groot ca 1 lopenaset gelegen in de parochie voors. in die Laersche Ackeren tussen:
erfenis van Aertke weduwe van Cornelis Sijmon Reijnkens
met haar kinderen een einde
erfenis van Lenaert Ariaen Mutsaerts ander einde
erfenis van de voornoemde Wouter Jan Beren beide zijden.
Nog uit een stuk land ook aan dezelfde Jan toebehorende groot ca 5 vierdevaetsaet gelegen in de pa-rochie en ter plaatse laatst genoemd tussen:
erfenis van Wouter voors. een zijde
erfenis van Adriaen Jan Claeus Veldekens en anderen ander zijde
erfenis van de weduwe met de kinderen van Cornelis
Sijmon Reijnkens voornoemd een einde
erfenis van Denijs Crillaerts ander einde,
zoals ze zeiden.
Et promiserunt indivisi warandiam more solito (en ze hebben geloofd te waren onverdeeld zoals gebruikelijk) en de voors. onderpanden altijd goed, zeker etc. en alle kommer en calangies daarop komende allemaal voor hem af te doen.

Te mogen lossen altijd met lichtmis met 32 karolus gulden, 20 stuivers of de waarde daarvan in ander goed gevalueerd geld voor elke karolus gulden voors. te rekenen, samen met de jaarcijns en achterstel behalve dat ze gehouden zullen zijn met sint Jansmis tevoren op te zeggen als ze met lichtmis daarna de voors. los zullen willen doen en ook als het Laureijs voors. of zijn nakomelingen gelieven zal de voorschr. hoofdsom wederom te hebben en dat aan Jan en Jan voornoemd of hun nakomelingen bijtijds met sint Jansmis tevoren opgezegd en verkondigd zal zijn, zo hebben Jan en Jan voors. geloofd, onverdeeld super se et bona sua etc. de voorschr. hoofdsom samen met alle onbetaalde achterstel met lichtmis daarna op te brengen en te betalen.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 298 fol. 118r 
Family F1650
 
283 23 januari 1751:
Willem Cleijberg momboir en Peter van den Hoeck toesiender over de 2 minderj. kinderen wijlen Catharina Michiel Bruynbaarts daar vader af is Cornelis van den Hoeck.
Bron: RHC Tilburg: Eden van voogden, URL: http://rhc.tilburg.nl/studiezaal/naderetoegangen/tb/edenvanvoogden670-672-3.htm

Boedelscheiding Willem Cleijberg en Catharina Bruijnebaert, 1760
Bron: Johan Adriaen van Meurs Hzoon, notaris (Tilburg), minuutakten 1758-1760, fol. 197r-199r, boedelscheiding Cleijberg-Bruijnebaert (1760); "Zoek een persoon," index en afbeeldingen, Regionaal Archief Tilburg (http://www.regionaalarchieftilburg.nl : geraadpleegd 28 januari 2018).

Samenvatting:
Joseph Willem Cleijberg en Jan Hendrik Smulders als in huwelijk hebbende Catarina Willem Cleijberg, met malcanderen aangegaan een verdeeling van de erffgoederen aangecoomen mits het overlijden van Willem Cleijberg en Catarina Bruijnenbaerts hun ouders zaliger,
Joseph Willem Cleijberg bij lootinge ten deele bevallen een parceel ackerlant groot 3 loopensaten onder Tilborg agter het Goirke oost Adriaan Korrsten zuijt eenen misweg, west Jan van Beurden en noort de wed. Jan Pr. Elissen. Item een parceel ackerlant als bos, 1 loopensaat gelegen als voor oost zuijt en noort Adriaan Brouwers en west de kerkpat of strate, en te betalen 100 gl capitael sijnde een schepengeloftte aan Simon Hubertus tegen vier gulden s jaars ten interest, en vijftig g capitaal aan Leendert . mede tegens 4%. .
Jan Hendrik Smulders X Catarina Willem Cleiejberg bij lootinge ten deele bevallen een huijs en hoff daar aan groot 3 quartier lt gestaan onder Tilburg aan het Goirrke oost en zuijt de straat, west de wed. Hermans drabben, en noort Ad. Leurlincx. Item een parceel nieuw erve groot _ loopensaat gelegen als voor aant Lijnsheijken oost de strate ,zuijt Adr. Brouwens, west Peter Janssen en noort Anthonij Coolen.
Tilburg, 25 februari 1760.
[w.g.]
Joseph Willem Kleijbergh
Dit hant X merk stelt Jan Hendrick Smulders verklaart niet te konnen schrijven. 
Family F403
 
284 23 november 1541:
Cornelia weduwe van Peter die Wijse heeft overgedragen aan haar wettige kinderen verkregen bij Peter haar man alle tocht en recht van tochtenwege, dat ze bezat na de dood van haar man in een huis, hof, schuur en erfenis daaraan liggend gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in die Hoeven aan die Herstal tussen:
erfenis van van Willem Ariaen Mutsaers een zijde
de gemeijn straat ander zijde
de gemeijn straat een einde
erfenis van Jan Gherit Eijschen ander einde.
Onder voorwaarde, dat Cornelia haar woning haar leven lang zal mogen houden in een kamer van 2 gebonden, die men haar maken zal aan het huis, nu in april a.s., met een deur en deze kamer in dak en wanden in goede reparatie te houden. Ook zal ze hebben haar leven lang 4 roeden hog aan het noordeinde van het erf.
Bron: Regionaal Archief Tilburg, transcriptie algemeen protocol, R288 fol. 24v 
Family F3116
 
285 23 november 1669:
Gerit Jan Colen momboir ende Henrick Jan Henricx toesiender over de onm. kinderen wijlen Peter Jan Colen daer moeder aff is Maria Jan Henricx.
Bron: Regionaal Archief Tilburg, eden van voogden.

3 februari 1672:
soort akte: transport
verkoper: erfgenamen Dingen Wouter Jan Leenen
koper:
onroerend goed:
plaats: Hilvarenbeek
toponiem: Slipbroek
roerende goederen:
bijzonderheden: Corstiaen en Nicolaas gebroers, Aert Jan Pauwels als man van Anthonetta zonen en dochter van Wouter Wouters, Thomas Jansen als man van Claesken Cornelis Huijbrechts en Huijbrecht Cornelis Huijbrechts de 4 onmondige kinderen van wijlen Cornelis Huijbrechts en Elijsabeth Andries Goijerts, Grietje dochter Cornelis Huijbrechts Cornelis Adriaan Anthonis Philips als man van Wouterken Cornelis Huijbrechts Gerrit Jan Coolen, de onmondige kinderen van wijlen Jan Coolen en Maria Jan Hendricx, Claesken Jan Coolen allen erfgenamen van wijlen Dingen Wouter Jan Leenen
Bron: Regionaal Archief Tilburg, index schepenbank Hilvarenbeek R471 fol. 168v 
Family F3089
 
286 24 april 1540:
Wouter zoon van wijlen Thonis Diercks verkoopt aan Heijliger zoon van wijlen Jan Crillaerts zijn zwager een huis, hof en erf en al het hout staande op de voorhof van het huis, gelegen te Tilburg aan die Velthoven tussen:
Wouter Thonis een zijde
Goirlestraat ander zijde
de Heer van Tilburg een einde
gemeijn straet ander einde
Wouter had dit gekocht van Laureijs zoon van wijlen Peter Verschueren.
Hieruit te betalen alle kommer en last die Wouter voors. door Laureijs voors. daar op benoemd was.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 287 fol. 7r-v

23 januari 1545:
Anthonis en Aerdt, gebroeders, zonen van wijlen Wouter Thonis Diercks, met Heijliger zoon van wijlen Jan Crillaerts als man van IJken, dochter van wijlen Wouter voors., verkopen aan Jan Steven Willems een stuk land groot ca 3 lopensaet, 4 roede en 1 voet, gelegen in Tilburg in de Schijve omtrent den Eijck tussen:
Ariaen Jan Peter Ghijben een zijde
Thonis Jan Ariaen Smolders ander zijde
Heilige Geest van Tilburg en Jan
Steven Willems een einde
Marten Jan Gheenen ander einde.
Hieruit te betalen 2 lopen rogge erfpacht uit een erfpacht van mud rogge aan Jenneke de weduwe van Peter Crillaerts.
Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 291 fol. 31v 
Family F2071
 
287 24 april 1665:
Hendrick Jan Lenaerts momboir ende Jan Laureijs Peijnenborch toesiender over de vijff onm.kinderen wijlen Willemken Denis Joosten daer vader aff is Dirck Huygen.
Bron: RHC Tilburg online, eden van voogden 1635-1664, ORA inv.nr. 664 
Family F1644
 
288 24 augustus 1419:
Op 24-08-1419 verkocht Gherijt Berijs van Oerle aan Sijmon nzv Wouter Bacs Maes zoen 1/2 van 2 watermolens en daarbij de dijk met het hout van deze helft, een korenmolen en een slagmolen, in Goirle, welke helft Gherijt in huwelijkse voorwaarden of van zijn vader gebleven is.
Mathijs Aert Hoefkens vernaderde.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.143, microfiche 2-A7, folium 28v aktenr. 282, 24-08-1419.

9 januari 1420:
Op 09-01-1420 verkocht Gherijt Berijs van Oerle man van Elisabeth [..afgesleten..] aan zijn broer Jan Berijs een erfpacht van 4 mud rogge, te leveren met lichtmis, gaande uit 1/3 van 1/2 van alle goederen die Margriet Everdeijs en de kinderen van voornoemde Jan Hollanders ten deel vielen na de dood van joffrou Aleijt weduwe van Henric Everdeijs, in Goirle, te te weten
1. huis en hof, waarin Margriet nu woont,
2. de Nieuwehuis Beemd, tussen de straat en tussen de Leide, strekkend aan Claus Steewechs en aan de straat,
3. een stukje beemd genaamd het Bloekske, strekkend aan Godert die Bije en aan de straat,
4. een stuk land genaamd de Heininge, beiderzijds tussen een weg,
5. 3 lopen land genaamd het Biezendal, tussen voornoemde Nyco Steewechs en tussen Gerardus van Aesvoert, strekkend aan de kerk van Tilburg,
6. 1 lopen land aan de Oude Steeg, strekkend aan een waterlaat en aan Heijn die Moelner,
7. 2 lopen land aan de Rijt, tussen Thijs Hoefkens en tussen Jan Hilgaerde,
8. 5 lopen tussen Godert die Bije en tussen Lang Meeus,
9. 1 1/2 lopen aan het Eppenven, tussen Claus Steenwech en tussen Godert die Bije,
10. 1 lopen aan de Dorenweg, tussen Ghijsbrecht Wouters zoen van Goerle en tussen Jan Hilgaerden,
11. 1 lopen tussen Gherijt Bacs en tussen voornoemde Jan Hillegaerden,
12. 2 lopen, tussen Godert van Beke en tussen Griet van Hulsel,
13. 1 lopen, tussen Jan Blijecs, Wouwer Godert die Bije en tussen Jan Hillegaerden,
14. 1 lopen bij Wouter Huben, tussen Jan Blijec en tussen Hubrecht Robben,
15. een bochtje bij het huis bij het beken,
16. 1 1/2 lopen in Lang Meeus hof.
Schepenen Jan Brabans en Wouter die Gruter.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.143, microfiche 2-C1, folium 36-1 aktenr. 350, 09-01-1420.

25 mei 1426:
Op 25-05-1426 verkocht Engbrecht Rode Wouters aan Gherijt Berijs van Oerle een erfpacht van mud rogge, met lichtmis te leveren uit
1. 9 lopen land met de timmeringen erop, waarin hij woont, in Westilburg, in Oerle, naast Henric Aerts van Broechoven en naast kv Henric Daneels, aan de gebuurstraat en aan Alout Smeijerman,
2. een stuk land genaamd Voetelen Brake ter voorschreven stede gelegen, naast Henric Jan Obrechts en naast de straat, strekkend aan Lijsbeth wv Berijs van Oerle en aan de straat,
3. 1/5 van een beemd, naast de gemene dijk, naast kv Henric Daneels, aan Heijn Voet en aan Peter Aerts.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr. 145, microfiche 2-B2, f. 17-4, aktenr. 198, 25-05-1426.

20 november 1426:
Op 20-11-1426 verkocht Anthonijs nzvw Henrick Everdeijs aan Hubrecht Goderts van Oesterhout een erfpacht van 1 mud rogge die Jan Willems van den Kerchove met lichtmis levert, gaande uit een beemd, in Goirle aan de Smalle Dijk, naast Jan Hijllegaerden in het westen en naast Jan van Bredehese in het oosten. Hierbij vernaderden Gherijt Berijs van Oerle en zijn vrouw Elisabeth, dochter van Jan die Hollander en wijlen Kathelijn Henric Everdeijs (die boden gods penning, lijfkoop en hoetgeld te kwijten en te lossen met recht van naderschap).
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr. 145, microfiche 2-E5, f. 33-4, aktenr. 324, 20-11-1426.

28 januari 1429:
Op 28-01-1429 verkocht Gherijt Berijs van Oerle aan Jan Gherijt Neven in een beemd in Westilburg, naast de gemene dijk en naast erfg Henric Daneels, strekkend aan Jan den Rueper en aan Gherijt Sculenborchs, belast met de hertogencijns van 11 penningen nieuw, de oude groot voor 12 penningen gerekend, en met 1 roede op de gemene dijk. Jacob Willems van Brakel zag af van vernadering.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.146, microfiche 1-A3, f.1-1, aktenr. 001, 28-01-1429.

7 september 1433:
Op 07-09-1433 verkocht Gherijt Berijs van Oerle aan Laureijns Willem Hubrecht Scheenkens
1. een erfpacht van 10 lopen rogge die zijn vader Berijs van Oerle verkreeg van Wouter die Wever zvw Wouter Kathelinen, met lichtmis te leveren uit van een stuk land met de timmeringen in Westilburg, in Gochenbrake, naast Kerstine Gherijt Meelmans en naast Jan Henrics Neve, te weten de gelegen naast voornoemde Jan Henrics Neve, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk,
2. een erfpacht van 10 lopen rogge die Kathelijn Gherijt van Oerle, moijen van de verkoper, kocht van Peter Jan Oerlmans, met lichtmis te leveren, die Ghijsbrecht nzvw Willem Meijnaerts levert uit 3 stukken land van 6 lopen in Westilburg,
a. naast Bac van Broechoven en naast voornoemde Ghijsbrecht en zijn moeder Eben,
b. de andere 2 stukken beiderzijds naast voornoemde Ghijsbrecht en zijn moeder Eben,
zoals in schepenbrieven van Oisterwijk.
Laureijns is aan de klerk nog 9 vlaamsen verschuldigd wegens brieven van koop en vernadering die zijn moeder meenam op 08-03-1433.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.148, microfiche 2-A4, f.24v-3, aktenr. 170, 07-09-1433. 
Family F1955
 
289 24 augustus 1643:
Claes Blanckaert, won. Cadzand, oom paternel, en Adraen van den Driessche, won. Aardenburg, oom maternel, leggen de eed af als voogden over Jaquemijntje, oud 12 jaar, Cornelis, oud 10 jaar, Josijntje, oud 8 jaar, en Christijntje Blanckaert, oud 3 jaar, wezen van Josijntje van den Driessche, vader is Cornelis Blanckaert.
Bron: Index weesboeken van Sint Anna ter Muiden sinds 1604 RAZVL nr. 487. 
Family F813
 
290 24 december 1532:
Jan zoon van wijlen Peter Jan Gerit Wouters en Kathelijn zijn zuster, voor henzelf, en met hen Marten zoon van wijlen Jan Gerit Wouters als momber en Willem Henrick van Ghestel als toeziener van Aert onmondige zoon van wijlen Peter Jan Gerit Wouters, hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Aert zoon van wijlen Jan Gerit Wouters, hun oom, elk zijn deel in alle erfelijke goederen hun verstorven van wijlen Jan zoon van wijlen Gerit Wouters en van diens vrouw, hun grootouders, waar die ook zijn gelegen.
Zodra Aert mondig is zullen Jan, Kathelijn en de mombers hem brengen om te vertijen op die goederen, zodat zij van hun gelofte ontheven zijn.

Aleijdt dochter van wijlen Jan Gerit Wouters heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Marten zoon van wijlen Jan Gerit Wouters, haar broer, al haar versterf en recht van versterven wat haar aangekomen is van wijlen Jan Gerit Wouters en diens huisvrouw, haar vader en moeder, in alle erfelijke goederen, waar ook gelegen.

Peter zoon van wijlen Jan die Wijse als man van Cornelia dochter van wijlen Jan Gerit Wouters heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Marten ut supra alle versterf en recht van versterven ut supra.

Erfdeling tussen Marten en Aert, gebroeders, zonen van wijlen Jan Gerit Wouters, die Jan voors verwekt had bij wijlen Lijsbeth zijn huisvrouw, dochter van wijlen Aert Cort Dani?els, van de goederen deels hun verstorven van hun vader en moeder en die ze deels gekocht hadden van hun zusters en van de kinderen van hun broer.
Zo zal Marten hebben, houden en erfelijk bezitten een huis, hof en erf gelegen in die Cleijn Hasselt tussen:
erfenis van Hanrick Appels een zijde
erfenis van Aert zoon van wijlen Jan Gerit Wouters ander zijde en een einde
de gemeijn straat ander einde.
Hieruit te betalen aan de weduwe van Jan Maes Geenen een half mud rogge erfpacht, wat nu aan Marten gekomen is en wat Marten beloofd heeft te betalen onder voorwaarde, mocht hier in de toekomst meer kommer op komen dan zullen Marten en Aert gelijk helpen betalen.

Hiertegen zal Aert voors hebben, houden en erfelijk blijven bezitten een stuk land, groot ongeveer 4 lopensaet, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in die Cleijn Hasselt, aldaar tussen:
erfenis van Wouter Willem Zegers een zijde
erfenis van Aert Jan Gerit Wouters en meer anderen ander zijde en een einde
erfenis van Marten Jan Gerit Wouters ander einde.
Hieruit te betalen aan het Convent van Tongerlo 13 lopen rogge erfpacht, welke 13 lopen rogge Aert voors beloofd heeft te betalen. Met voorwaarden ut supra.

Erfruil tussen Marten zoon van wijlen Jan Gerit Wouters en Bastiaen Jan Eelen Mutsaerts van het huis, hof en erfenis en een erfpacht zoals hieronder beschreven.
Marten voors zal hebben een erfpacht van 5 lopen rogge uit een stuk land genaamd die Hooge Weije, groot ongeveer 5 lopensaet, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in het Creijenven, aldaar tussen:
erfenis van Jan Willem Mutsaerts een zijde
de gemeijn straat ander zijde.
Welke vijf lopen rogge erfpacht Bastiaen voors gekocht en in erfruil verkregen had van Vranck zoon van wijlen Gerit Lemmens, die Vranck als man van zijn huisvrouw ten deel gevallen was tegen de broers en zusters van zijn huisvrouw en verstorven was van wijlen Jan Willem Mutsaerts, hun vader, en die Jan voors gekocht had van Jan zoon van wijlen Sijmon van Maerle en wat deze laatse Jan gekocht had van Viva dochter van wijlen Erit Jan Mutsaerts en van Jan Claeus haar man.

Hiertegen zal Bastiaen voors hebben, houden en erfelijk blijven bezitten een huis, hof en erfenis daaraan gelegen en daartoe behorende, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in die Cleijn Hasselt, aldaar tussen:
erfenis van Hanrick Appels een zijde
erfenis van Aert Jan Gerit Wouters ander zijde en een einde
de gemeijn straat ander einde.
Hieruit te betalen een half mud rogge erfpacht aan Marten voors.

Bron: RHC Tilburg online, nadere toegangen Tilburg R 280 fol. 27v-28v 
Family F933
 
291 24 december 1590:
Anthonie Jan Aertssen dr, weduwe van wijlen Jan Henricx van Riel, met diens en heure zone Jan Jan Henricx van Riel als heren voogd, de broers Jan Jan Henricx van Riel en Henrick Jan Henricx van Riel ook voor hen zelven, hun zus Cathelijn Jan Henricx van Rieldr met Henrick Jan Henricx van Riel als heuren gecoren voogd. Zij transporteren als gevolg van een verkoop nu voor 5 oft 6 jaren gelegen gedaen, door Jan Henricx van Riel zelf, aan Laureijs Gerytssen van den Bleeck en Petere man en vrouw (doorgestreept: hen comparanten dochter en zuster), een stede en erve te weten: huysinge, schuere, hovinge en erve onder lant, weijde en heijde, 4 bdr, daer inne Petere heur kyntsgedeelte heur daer in competerende aen heur zelven heeft, gelegen tot Chaem aen de Heijzijde; oost sHeeren vroente; zuid Jan Henrick Nouts en Denys Janssen van den Houtgoir; west Cornelis Joost Maes; noord des Godtshuys van Tongerloo erve.
Te vrijen met 6 loopen rogs den pastor tot Chaem van zijn beneficie wegen; met noch 2 kargld Adriaen Henricxzone van Ghilze; met noch 3 kargld en 10 st ter quijtinge met 50 kargld eens, die Anthonie Jan Aertsendr. daerop is blijven heffende.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer 769 fol. 193r-v 
Family F2292
 
292 24 jan 1753
comp Cornelis van Melle woonende op het Cadsandse dorp in huwelijk met Maria de Nuet, en Zacharias Leurgans, landman alhier, in huw met Magdalena de Nuet, eenige nagelaten kinderen en erfgenamen van hun vader Jacobus de Nuet overleden te deser stede, welke comparanten causa uxoris voornoemt verkopen aan Johannis van Hecke schepen deser stede... een huijs met sijn erf staende voorwaerts offte aen de oostsijde strekkende jegens de Hoogstraat aan de zuijdzijde jegens t kerke Muijden land en boomgaard van Cornelis Warre nu den accepatant aan de westsijde den korten ommegank en aan de noordsijde d' erven van vidua Anthonij Eechout en Matthijs Verschelle, sijnde dese erve groot met 22 roeden kerke Muijden lands, dat jaerlijks gelt schell 84 roeden, sijnde desen koop geschiet voor 30 ponden vlms...
Bron: Marianne Gossije (transcriptie), RAZvl inv.nr. 474 
Family F2462
 
293 24 januari 1553, Chaam:
Cornelie Jansdr van Ghestel, wed. Wilboort Adriaenszoon van Triere, met Thomaes Joost Jan Peterszone heuren voogd, Adriaen en Jan gebruederen des voirs Wilboort Adriaenszoon van Triere sonen voir hen selven, en samen oick in den name van Stoffel Wilboort Adreiaenszone van Triere soon honnen brueder, en alle comparanten voirs in den name van Anne en Gertruydt des voirs 1.3 (Thomas Joost Jan Peterszone, wrsch wordt bedoeld Wilboort Adriaenszoon van Triere) dochtere, hebben vercoft aen Jan Wouter Wyericxzone van den Haenberghe de huysinge, schuere, hovinge en erve, 1 1/12 bunder tot Chaem aen de Mijsberch noord en oost sHeeren strate zuid Willem Gieilis Stevenszoon west des voirs. Thomaes Joost Jan Peterszone erve. Te vrijen met 7 vertel en 1 lop rogs der Tafelen sHeijlichs Gheests tot Breda. Met noch 3 lop rogs den Beghijnhove tot Breda. En met sHeeren chijnse. Behoudelick eenen yegelijcken zijn erfweghen en erfwaterlaten daer over te gebruycken. Verbyndende de vercooperen voir de waernisse en settende Jan Wouter Wyericxzone van den Haeuberghe te waerborghe hen selven en alle honne goeden, en Thomas Joost Jan Peterszone geloofde daer af te doen als goet waerborghe.
Bron: ISIS Breda, Vestbrieven Alphen en Chaam 1525-1717, schepenbank Breda I-1b inventarisnummer 766 fol. 65r-v 
Family F2370
 
294 24 juni 1716, eden van voogden:
Cornelis Adriaen van Spaendoncq momboir en Theodorus Hugo van Vlijmen toesiender over 't een onm. kint wijlen Joost Symon Wijten daar moeder van was Willemijn Hugo van Vlijmen.
Bron: A.W.J. van Meerendonk, bewerker, "Eden van voogden in Tilburg, oud-rechterlijk archief, inv.nr. 670, 671 en 672, 1712-1810", PDF, Regionaal Archief Tilburg (http://www.regionaalarchieftilburg.nl : geraadpleegd 20 december 2017) 
Family F3470
 
295 25 februari 1533 n.st.:
Jan zoon van wijlen Gerit Ansems heeft wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Jan en Aert zonen van wijlen Meeus Peter Meeus een huis, hof met de grond en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd in die Hoeven, aldaar tussen:
erfenis van Jan vanden Amervoert een zijde
erfenis van de erfgenamen van Meeus Peter Meeus ander zijde en een einde
de gemeijn straat ander einde,
wat Jan verkoper voors gekocht had Jan zoon van wijlen Laureijs Mutsaerts als man en momber van Peter dochter van wijlen Gerit Cornelis Ansems zijn huisvrouw en Peter had dat gekocht van Cornelis en Jan, haar broers, zonen van wijlen Gerit Cornelis Ansems, Claeus Hanrick van Spaendonck als man en momber van Appolonia en van Jan Lambrecht Gerits als man van Margriet, allen dochters van wijlen Gerit Cornelis Ansems.
Jan en Aert, kopers voors, moeten hieruit betalen aan de Kerck van Tilburg 1 blanck erfcijns; aan de Heer van Tilburg st. erfcijns; aan Aert Peter Paeijmans 6 lopen rogge jaarlijks erfpacht en aan de Rector van Sint Anthonis Altaar in de kerk van Tilburg 2 lopen rogge erfpacht.
Bron: RHC Tilburg, algemeen protocol rechterlijk archief, R 280 f. 52r-52v 
Family F1488
 
296 25 januari 1419:
Op 25-01-1419 verkocht Willem Wouter Torren aan Katheline weduwe van Jan Aelwijns en haar kinderen twee stukken land in Tilburg, in de akkers van Korvel,
1. tussen Alout Smeijermans en Daneel van den Zande en tussen Heijn Aelweijns en Ghijb Meijnaerts,
2. tussen Maes Woutghers en tussen Jan die Bije Anchems zoen,
belast met een erfcijns van 4 penningen aan sint Servaas te Weelde.
143/f.12v-5/mf.1-C5/25-01-1419. Willem Wouter Torren droeg over aan Katheline weduwe van Jan Aelwijns en haar kinderen erfenissen, zoals hem in 2 schepenbrieven van Oisterwijk aangekomen.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.143, microfiche 1-C5, folium 12v aktenr. 131, 25-01-1419.

15 maart 1419:
Op 15-03-1419 verkochten Jan Jan Aelwijns, zijn broer Thomaes, Henric Engbrechs Elijaes man van Alijt Jan Aelwijns, voor hen en voor hun moeder Kathelijn weduwe van Jan Aelwijns en voor Aelwijn Jan Aelwijns, aan Aerd Meeus Jonghelincs zoen een huis en hof met een stuk land daaraan gelegen in Westilburg, tussen Alont sMeijermans en tussen Ghijsbrecht Neven zoen, welk huis en hof met het stuk land Kathelijn Aelwijns en haar kinderen gekocht hadden van Willem Wouter Torren zoen en welk voornoemde Willem verkregen had voor een erfpacht van 17 lopen rogge, te leveren met lichtmis, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk. Het was belast met een erfpacht van 8 lopen rogge aan Jan Jans zoen van Aerle, met een erfpacht van 2 lopen rogge en een vierdenat van een lopen rogge aan de h.geest in de kerk van Westilburg, met een erfcijns van 12 penningen aan het godshuis van de Braken, met een erfcijns van een hoen aan Heijlwigh Blocmans, en met een cijns aan de persoon van de kerk van Westilburg.
16v-2. Meeus Jan Meeus Jonghelincs zoen vernaderde voor zichzelf en voor zijn vader Jan Meeus Jonghelincs.
16v-3. Meeus Jan Meeus Jonghelincs zoen beloofde aan Jan Jan Aelwijns, zijn broer Thomaes, hun zwager Henrick Engbrech Elijaes, de genoemde lasten te betalen.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.143, microfiche 1-D2, folium 16v aktenr. 169, 15-03-1419.

10 oktober 1423:
Op 10-10-1423 stond Jan Meeus Jonghelincs af aan zijn zoon Bartholomeeus zijn deel in een huis en hof en aangelag in Westilburg, naast Alout Smeijermans en naast Ghijsbrecht Neven, dat Aert Meeus Jongelincs kocht van kinderen van wijlen Jan Aelwijns en Katelijn, 1. Jan, 2. Thomas, 3. Aleijt, gehuwd met Henrick Engbrecht Elijaes, 4. Aelwijn (niet aanwezig), en dat Bartholomeeus Jan Meeus Jongelincs vernaderde ten behoeve van hem en van zijn vader Jan Meeus Jongelincs, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr. 145, microfiche 1-B6, f. 8v-4, aktenr. 052, 10-10-1423.

2 april 1430:
Op 02-04-1430 verkocht Aert Henric Willen man van Luutgaert Henrics Gherijt van den Woude aan Thomaes Jan Aelwijns ten behoeve van hem en van zijn broer Jan en zijn zuster Alijt, kvw Jan Aelwijns, een erfpacht van 6 lopen rogge, die Henric van den Woude aan zijn zwager Aert Willen in huwelijkse voorwaarden gaf, en die voornoemde Henric van den Woude met lichtmis beurde uit een erfpacht van 26 lopen rogge, die aan(?) erfg Aelwijns en Jonghelincs met lichtmis geleverd werd door Elisabeth Jan Hebscaeps, en die voornoemde Elisabet verkocht had aan Jan Melijs Oerlmans, die gaat uit erfenissen van eertijds Willem van der Zijewijn, gelegen in Westilburg, en voorts uit een erfpacht van 1 mud rogge, die Elisabet Hebscaeps sv Gherijt Hebscaeps verkocht had aan Jan Melijs zoon After die Acker, met sint Andries te leveren uit een erfpacht van 3 mud rogge die geleverd wordt door kvw Aelwijn wonend in Westilburg te Korvel, zoals in schepenbrieven van Oisterwijk.
Bron: RHC Tilburg, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.147, microfiche 1-D10, f.18v-2, aktenr. 099, 02-04-1430.

7 december 1433:
Op 07-12-1433 beloofden Kathelijn wv Jan Aelwijns en haar zoon Aelwijn aan Jan Jan Smeijermans ten behoeve van zijn oom Jan Smeijermans dat zij hem zullen vrijwaren van schade wegens een borgtocht van huishuur in Antwerpen door Jan Jan Smeijermans voor Kathelijn en Aelwijn gedaan.
Bron: RHC Tilburg online, Oud Rechterlijk Archief Oisterwijk, inv.nr.148, microfiche 2-C5, f.31v-2, aktenr. 224, 07-12-1433. 
Family F640
 
297 25 november 1615:
Jan (Paintens?), won. Ramskapelle, oom paternel, en Stoffel Xpiaens, won. St. Anna, oom maternel, leggen de eed af als voogden over Willeken, Bertelken en Claeijsken, wezen van Bertelmeeus Pauwels, moeder is Francijnken Blankaert.
Bron: Samenvatting weesboeken St. Anna ter Muiden sinds 1604. 
Family F596
 
298 25 oktober 1696 wordt Cornelis Marinus van Domburg als voogd benoemd over het weeskind van wijlen Hendrik Mattheus, van wie de moeder Jenneke Anthonis van Domburg is. Family F1531
 
299 25 september 1532:
Jan en Jan, gebroeders, en Mechtelt hun zuster, kinderen van Michiel Hanrick Michiels, voor henzelf en voor Meeus hun broer, hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Peter zoon van wijlen Peter Jan Mutsaerts een huis hof en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, groot ongeveer 9 lopensaet, wat Michiel hun vader gekocht had gehad van Sijmon zoon van wijlen Herman Heijsten, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd op die Horenvoert, aldaar tussen:
erfenis van meester Jan Versteegen van den Bosch een zijde
erfenis van Margriet Herman Heijsten ander zijde
de gemeijn straat beide einden.
Voorwaarde is dat als Jan, Jan en Mechtelt hun broer Meeus zullen brengen en laten vertijen op het huis etc voors, dan zullen zij van hun gelofte ontheven zijn.
Bron: RHC Tilburg, algemeen protocol rechterlijk archief, R 280 f. 26r

Gerit en Gerit, gebroeders, Vranck zoon van wijlen Willem Vrancken als man en momber van zijn huisvrouw Erkenraet, met Anna hun zuster, kinderen van wijlen Gerit zoon van wijlen Jan Wijten, die Gerit verwekt had bij Engel zijn huisvrouw, dochter van wijlen Jan Stelaerts, hebben wettelijk en erfelijk verkocht en overgegeven aan Peter zoon van wijlen Peter Jan Mutsaerts, hun zwager, elk hun recht en deel in een huis, hof en toebehoren erfenis daaraan liggende en daartoe behorende, wat de verkopers met Engel hun moeder gekocht hadden gehad van wijlen Sijmon zoon van wijlen Herman Heijsten en Sijmon voors van Denis Andries Salem, groot ongeveer 7 lopensaet, gelegen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd int Goerken, aldaar tussen:
erfenis van Peter Aerts een zijde
erfenis van Jan Beckers ander zijde
hoedende voor aan die gemeijnt.
Nog in een stuk heiveld gelegen als voor, dat Gerit Jan Wijten hun vader gekocht had gehad van Wouter Anthonis Frans, gelegen tussen:
erfenis van Anthonis Frans een zijde
erfenis van Wouter Anthonis Diercks ander zijde
erfenis van Wouter Borchmans een einde.
Hieruit te gelden de oude kommer.

18 december 1532:
Peter zoon van wijlen Peter Mutsaerts heeft beloofd als een principaal schuldenaar te betalen aan Gerit en Gerit, gebroeders en aan Mechtelt hun zuster, kinderen van wijlen Gerit Jan Wijten een jaarlijkse en erfelijke cijns van 48 stuivers en 3 oertstuivers, uit en van een huis, hof en erfenis en uit het heideveld ut supra en uit huis en hof ut supra.

Staat te los met 39 karolus gulden van 20 stuivers per stuk.
Bron: RHC Tilburg, algemeen protocol rechterlijk archief, R 280 f. 26r 
Family F1433
 
300 25 september 1539:
Jan zoon van wijlen Wouter Jan Wouter vanden Kerckhoff, Jenneke zijn zuster, Laureijs zoon van wijlen Willem Colen als man van IJken Jan Wouter vanden Kerckhoff, verkopen aan Wouter zoon van wijlen Jan Panis een vierde deel in huis, hof en grond, gelegen te Goirle, int Dorp tussen:
Willem Bastiaen Mutsaerts een zijde
de kerckstraet ander zijde
Willem Bastiaen Mutsaerts een einde
gebuerhovel ander einde
Hieruit te gelden jaarlijks en erfelijks:
deel in 12 lopen rogge aan de H. Geest van Tilburg
deel in 6 lopen rogge aan de Heer van Tongerlo
deel in 14 stuivers min 1 oertstuiver cijns aan het Godshuis van Tongerlo
deel van de achterste post met de haken in het kerckhecken te onderhouden
deel van de straat te onderhouden.
Bron: RHC Tilburg, nadere toegangen Tilburg R 286 fol. 16r, http://rhc.tilburg.nl/studiezaal/naderetoegangen/tb/tbgora286-1.htm

3 mei 1550:
Denijs Korstiaen Willem Stelaerts heeft geloofd als schuldenaar te betalen aan Laureijs zoon van wijlen Willem Colen ten behoeve van Jenneke dochter van wijlen Jan Wouters vanden Kerckhoff, zijn schoonzuster, een jaarlijkse en erfelijke cijns van 75 stuivers elk jaar te betalen met Onze Lieve Vrouwedag licht-mis uit huis, hof met de grond en erfenis daaraan liggende en daartoe behorende groot ca 2 lo"pensaet, gelgen in de parochie van Tilburg ter plaatse genaamd aan de Berckdijck tussen:
erfenis van Engel weduwe van wijlen Jan de Beer dochter van
wijlen Willem Stelaerts met haar kinderen een zijde
erfenis van Wouter Jan Canters ander zijde
erfenis van Michiel Jan Peijmans een einde
die gemeijn straat ander einde.
Nog een stuk erf in weiland ook groot ca 2 lopensaet gelgen?? in de parochie voors. op de Scaepsdijck
aldaart?? tussen:
erfenis van Pauwels Jan Ghijben een zijde en een einde
erfenis van Dani?el de weduwe van Denijs Mutsaets met
haar kinderen ander zijde
de Scaepsdijck voors. ander einde.
Et promiserunt Dionijsius prescriptus et cum eo Ghijsbertus eius frater ut debitores principales (En hebben beloofd Denijs voors. en met hem zijn broer Ghijsbrecht als voornaamste schuldenaars) gezamelijk, onverscheiden en elk voor allen super se et bona sua etc. te waren en het voors. huis etc. en het stuk weiland voors. altijd goed, zeker genoeg etc. en alle kommer en calangies daarop komende allemaal af te doen.
Notatur quod ultima martii anno 49 erat protocallatum sed anno 1550 tertia maii ut hic.............
(er is genoteerd wat op de laatste dag van maart anno 49 (oude stijl) geprotocollerd was maar in het jaar 1550 op de 3e mei zoals hier...................)

Laurentius prescriptus nomine et ex parte Jennekens voornoemd consensit et concessit Dionijsio prescripto et suis posteris (Laureijs voorschreven in de naam van en van de kant van Jenneke voornoemd heeft goedgevonden en toegestaan aan Denijs voorschreven en zijn nakomelingen) te mogen lossen altijd met lichtmis met 60 karolus gulden van 20 stuivers voor elke karolus gulden gerekend of die waarde in ander goed geld daarvoor simul cum censu anni redemptionis et arr (estadiis) salvo (samen met de jaarcijns en achterstel behalve) dat Denijs voors. of zijn nakomelingen gehouden zullen zijn dit met sint Jansmis tevoren op te zeggen als zij met lichtmis daarna de voors. los zullen willen doen.
Bron: RHC Tilburg, nadere toegangen Tilburg R 295 fol.58r -58v, http://rhc.tilburg.nl/studiezaal/naderetoegangen/tb/tbgora295-4.htm 
Family F2262
 

      «Prev «1 ... 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 35» Next»